Στο εδώλιο ξανά ο Νικολά Σαρκοζί- Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση Bygmalion

Για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, η δίκη του Νικολά Σαρκοζί για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion. Που σχετίζεται με τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη του για διαφθορά, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται αυτή τη φορά. Για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Η δίκη είναι πιθανόν να αναβληθεί, καθώς νοσηλεύεται ο συνήγορος του Ζερόμ Λαβριγέ, ενός από τους 13 συγκατηγορουμένους του Σαρκοζί.

Ο Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί. Ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Οι συνήγοροι των συνολικά 14 κατηγορουμένων, πρώην στελέχη της εταιρείας Bygmalion και του συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μετεξελίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους), λογιστές- προσυπέγραψαν το αίτημα για αναβολή και η εισαγγελία δεν αναμένεται να φέρει αντίρρηση. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη μπορεί να αναβληθεί για τον Μάιο.

Την 1η Μαρτίου ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή. Για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή. Στην υπόθεση Bygmalion κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Αντίθετα από τους συγκατηγορουμένους του που παραπέμπονται κυρίως για απάτη ή συνέργεια, δεν κατηγορείται για το σύστημα των πλαστών τιμολογίων που είχε αναπτυχθεί για να κρύψει τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του.

Όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες. Παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο και «αναμφισβήτητα» επωφελήθηκε από την απάτη. Που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» απ’ αυτά που επέτρεπε ο νόμος: τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

πηγη: lifo.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ