Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕπισπεύδει τις παραδώσεις εμβολίων η AstraZeneca

Επισπεύδει τις παραδώσεις εμβολίων η AstraZeneca

Σε μια κίνηση κατευνασμού των αντιδράσεων προχωρά η AstraZeneca, μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση των εμβολίων.

Η φαρμακοβιομηχανία προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Βρυξέλλες ζήτησαν να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, όπως ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η πολεμική των δύο πλευρών ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα περικόψει την τροφοδοσία του εμβολίου στην ΕΕ το α’ τρίμηνο του έτους. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί με μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την Pfizer, που ανακοίνωσε προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Επισπεύδονται οι παραδόσεις για τις 7 Φεβρουαρίου

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν έδωσε διευκρινήσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό, η φαρμακοβιομηχανία επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση που προκάλεσε η περικοπή των προμηθειών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα στην εμπιστοσύνη των δύο πλευρών.

Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων.

Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πού αποδίδει η AstraZeneca το πρόβλημα στις παραδόσεις

Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.

Όμως η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες με την AstraZeneca.

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ