Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτην «μάχη» για την κατάκτηση των 2 εκατ. εμβολίων

Στην «μάχη» για την κατάκτηση των 2 εκατ. εμβολίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εθνική εκστρατεία «Ελευθερία» τόσο σε ό,τι αφορά την παραλαβή εμβολίων όσο και την πραγματοποίηση εμβολιασμών στους πολίτες. Από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι την Κυριακή, η χώρα μας έχει παραλάβει 173.600 δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό (σ.σ. έχουν παραληφθεί 165.600 δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech και 8000 δόσεις της Modema) και περισσότεροι από 80.000 συνάνθρωποι μας, έχουν κάνει την πρώτη δόση του σωτήριου σκευάσματος. 

Μάλιστα, από την Κυριακή ξεκίνησε η χορήγηση της επαναληπτικής δόσης, για όσους είχαν εμβολιαστεί την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου –πολιτικοί και υγειονομικοί- σηματοδοτώντας την εκκίνηση της εκστρατείας στην χώρα μας, ενώ την Δευτέρα έκαναν το επαναληπτικό εμβόλιο τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα συνεχίζεται η παραλαβή δόσεων από τα δύο εγκεκριμένα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού ενώ στις 29 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα εξετάζει το αίτημα για την χορήγηση άδειας στο εμβόλιο AZD1222 των Asrta Zeneca του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Ο πρώτος μήνας του έτους αποτελεί ορόσημο της «Ελευθερίας» για την υλοποίηση του μαζικότερου προγράμματος εμβολιασμού ενηλίκων. «όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό, τόσο ποιο γρήγορα θα έχουμε τοίχος κατά την πανδημίας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στην Βουλή. ιδανικά για να οικοδομηθεί το τοίχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού. Σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην χώρα, φυσική ανοσία έχει αναπτύξει περίπου το 5% του πληθυσμού ενώ στην Βόρεια Ελλάδα που επλήγη βαρύτατα από την επιδημία κορωνοϊού τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των πολιτών που έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία υπερβαίνει το 10%. Μέχρι τώρα γίνονται 6000 εμβολιασμοί την ημέρα ωστόσο ο στόχος είναι εφόσον υπάρχει και η ανάλογη διαθεσιμότητα να πραγματοποιούνται έως και 30.000 εμβολιασμοί ημερησίως.

Ως τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα μας, αναμένεται να έχει παραλάβει άλλες 12000 δόσεις από το εμβόλιο MRNA-1273 της Moderna και 261450 δόσεις από το Comirnaty των Pfizer/BioNTech. Ωστόσο την Παρασκευή η Pfizer ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αλαλαγές στην διαδικασία παραγωγής του εμβολίου για τις οποίες θα απαιτηθούν επιπλέων ρυθμιστικές εγκρίσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις παραδώσεις εμβολίων από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι στις αρχές του Φεβρουαρίου αλλά θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων από τις αρχές Μαρτίου και έπειτα. Αυτή η προσωρινή μείωσης της παραγωγικής ικανότητας της Pfizer θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην παραλαβή τόσο των ήδη συμφωνημένων δόσεων όσο και της παρτίδας των 1.180.000 δόσεων που αναλογεί στη χώρα από τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης  με τις Pfizer/BioNTech. Πριν από δέκα ημέρες η Ε.Ε. είχε ανακοινώσει την επέκταση του συμβολαίου που έχει με ns Pfizer/BioNTech, εξασφαλίζοντας 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Στις παραγωγικές «αρρυθμίες» του Comimaty, ανακουφιστικά αναμένεται να λειτουργήσουν τόσο η ευρωπαϊκή έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca όσο και ο σχεδιασμός της Johnson & Johnson να υποβάλει αίτηση για mv έγκριση του εμβολίου JNJ-78436725 στον EMA στις αρχές του επόμενου μήνα. Αξίζει να σημειωθεί όη, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας αλλά και ms Ε.Ε., δεν αναμένονται παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη νωρίτερα από mv 1η Απριλίου. Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχείς  διαπραγματεύσεις με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια για  τη νόσο COVID:19. Πέραντωνήδη επτά γνωστών εταιρειών (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, CureVac, Sanofi/ GSK, Johnson & Johnson και Novavax) mv περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ανακοίνωσε οτι έχει προχωρήσει σε προκαταρκτική συμφωνία για mv προμήθεια εμβολίων από την εταιρεία Valneva, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε κλινικές δοκιμές Φάσης 1/2 του εμβολίου της για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται οτι η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμφωνίες για να παραλάβει 300+300 εκατομμύρια δόσεις από τις Pfizer/BioNTech, 400 εκατομμύρια από mv AstraZeneca, 160 εκατομμύρια από τη Moderna, 405 εκατομμύρια από την CureVac, 300 εκατομμύρια από τη Sanofi/GSK, 400 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson και 2001-200 εκατομμύρια δόσεις από mv Novavax.

Τι έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα

Η  χώρα μας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, έχει  παραλάβει μέχρι στιγμής 165.600 δόσεις του εμβολίου Comimaty των Pfizer/BioNTech και άλλες 8.000 δόσεις του mRNA-1273 της Modema έως τα τέλη Ιανουάριου αναμένεται να παραληφθούν άλλες 261.450 δόσεις του Comimaty και άλλες 12.000 δόσεις του σκευάσματος της Moderna.  Στο τέλος του επόμενου μήνα πρόκειται να παραληφθούν 362.700 δόσεις του Comimaty και 115.000 του m RΝΑ-1273 της Moderna. Σε αυτές τιs παραδόσεις θα προστεθούν και εκείνες από την AstraZeneca Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

Μάριο Θεμιστοκλέους, «εφόσον δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ εντός του Ιανουάριου, όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουάριου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων  του επόμενους μήνες».

Τον Μάρτιο αναμένονται από τις Pfizer/BioNTech ακόμη 558.675 δόσεις και από τη Moderna άλλες 105.000 δόσεις . Συνολικό, από τις Pfizer/BioNTech θα παραδοθούν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους 1.348.425 δόσεις, ενώ  από τη Moderna 240.000 εμβόλια. Σε ότι  αφορά το εμβόλιο AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η χώρα θα παραλάμβανε μέσα στον Ιανουάριό 500.000 δόσεις. Δεδομένου όμως ότι ο ΕΜΑ συνεδριάζει στις 29 Ιανουάριου, γίνεται προφανές ότι οι παραλαβές ξεκινούν από τον Φεβρουάριο, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να παραλάβει σε πρώτη φάση περί τις 400.000 δόσεις. Αβέβαιο είναι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραγωγής των εμβολίων ώστε η Ελλάδα να παραλάβει άλλες

800.000 δόσεις έως το τέλος Φεβρουάριου, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια δόσεις τον Απρίλιο. Βάσει των συμφωνιών της Ε.Ε., η Ελλάδα θα παραλάβει δόσεις κα από τις εταιρείες Sanofi/GSK, CureVac, Novavax και Valneva, όταν εγκριθούν τα εμβόλιά τους.  Το εμβόλιο mRNA της Modema (κοστίζει 14,70 ευρώ η δόση) όπως και το Comimaty των Pfizer/BioNTech (κοστίζει 12,06 ευρώ η δόση), επειδή

χρησιμοποιούν αγγελιοφόρο RNA (mRNA) για να μεταφέρουν στα ανθρώπινα κύτταρα τις απαραίτητες εντολές για mv παραγωγή αντισωμάτων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, πρέπει να αποθηκεύονται στους -20 και -70 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα, ώστε το γενετικό υλικό να παραμείνει αναλλοίωτο. Και για να χορηγηθούν πρέπει να έχει προηγηθεί η απόψυξη τους, διαδικασία απαιτητική και κοστοβόρα. Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Modema, το AZD1222 της AstraZeneca (κοστίζει 1,79 ευρώ η δόση) θεωρείται πιο εύκολο στη διαχείρισή του εμβόλιο, αφού μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικό ψυγείο στους 2-8 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για ένα κλασικό εμβόλιο, υπό την έννοια ότι βασίζεται σε μια υπάρχουσα πρακτική για την ανάπτυξη εμβολίων. Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτέΐνη-ακίδα (S), προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον κορωνοϊό εάν αυτός προσβάλει αργότερα τον οργανισμό.

Όσο δε για το JNJ-78436725 της Johnson & Johnson (κοστίζει 6,94 ευρώ), θεωρείται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το μόνο που χορηγείται σε μία δόση και όχι σε δύο όπως τα προαναφερόμενα. Επίσης, βασίζεται σε έναν εξασθενημενό ιό του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊό) ο οποίος μεταφέρει ένα αντιγόνο του γενετικού κώδικα του SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον κορωνοϊό εάν αυτός προσβάλει αργότερα τον οργανισμό. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το JNJ-78436725 μπορεί να συντηρηθεί σε συμβατικό ψυγείο όπως 2-8 βαθμούς Κελσίου, διευκολύνοντας τον μαζικό εμβολιασμό.

Τέλος, ενώ σε ό,τι αφορά mv αποτελεσματικότατα των τεσσάρων αυτών εμβολίων οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ποσοστά από 62% έως και 95%, για το θέμα της διάρκειας  της ανοσίας που παρέχουν, προς το παρόν, γίνονται εκτιμήσει – με τα δεδομένα να κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από έξι μήνες έως ένα έτος. 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ