Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών οι οποίες έπληξαν την πολιτεία Τέξας, στον αμερικανικό Νότο, πλησίασε πλέον τους 80 νεκρούς και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συνεχίσει να γίνεται ακόμα πιο βαρύς, ανακοίνωσαν χθες οι τοπικές αρχές, στο μέτρο που οι ελπίδες να εντοπιστούν κάπου δέκα παιδιά, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται, σβήνουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε πως θα πάει «πιθανόν» επιτόπου την Παρασκευή. «Αυτή είναι καταστροφή που είχαμε να δούμε 100 χρόνια και είναι φρικτό να βλέπεις τι έγινε», είπε ο ρεπουμπλικάνος σε δημοσιογράφους στο Νιού Τζέρζι, προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξάλλου απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στις περικοπές χρηματοδότησης και προσωπικού στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό. «Δεν το πιστεύω», απάντησε ερωτηθείς εάν θεωρεί πως θα είχε αξία η επαναπρόσληψη μέρους του προσωπικού που απολύθηκε.
Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν το σαββατοκύριακο πως δεν υπήρξαν επαρκείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους πλημμυρών.
Μόνο η κομητεία Κερ, που υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, θρηνεί 68 νεκρούς, «40 ενήλικους και 28 παιδιά», είπε ο Λάρι Λίθα, ο σερίφης της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
h
Ανάμεσα στα περίπου 750 παιδιά που συμμετείχαν σε κατασκήνωση θηλέων που οργάνωσε χριστιανική συλλογικότητα πλάι σε ποτάμι δέκα κορίτσια συνεχίζουν να αγνοούνται, όπως και επιτηρητής, διευκρίνισε ο σερίφης Λίθα.
Στα θύματα σε αυτή την κομητεία προστίθενται 10 θάνατοι που καταμετρήθηκαν σε γειτονικές, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σε όλη την πολιτεία, σε περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες, έχουμε ταυτοποιήσει 41 ανθρώπους οι οποίοι αγνοούνται», επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός να είναι υψηλότερος, διότι είχαν κατασκηνώσει πολλοί παραθεριστές το μακρό σαββατοκύριακο της αμερικανικής εθνικής εορτής.Θα δούμε τον απολογισμό να ανεβαίνει σήμερα και αύριο», όσο εντοπίζονται κι άλλα πτώματα θυμάτων, προειδοποίησε ο διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας στο Τέξας, ο Φρίμαν Μάρτιν.