Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα αποτελεί μέρος σεληνιακής βάσης κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης
Την κατασκευή ενός αυτοματοποιημένου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Σελήνη έως το 2035, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν Κίνα και Ρωσία, ενώ για το συγκεκριμένο σχέδιο, η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και η Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία (CNSA) υπέγραψαν τις προηγούμενες μέρες μνημόνιο συνεργασίας.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα αποτελεί μέρος της προτεινόμενης σεληνιακής βάσης ILRS και θα παρέχει ενέργεια για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση της Σελήνης και την επιστημονική έρευνα.
Το ILRS θεωρείται ανταγωνιστικό του αμερικανικού προγράμματος Artemis, το οποίο προβλέπει την κατασκευή ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού σε τροχιά με την ονομασία «Gateway» από το 2027.
Στο πρόγραμμα Artemis συμμετέχουν η NASA και οι διαστημικές υπηρεσίες 55 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Τι είναι ο Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός
Το πρόγραμμα ILRS έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας βάσης επιστημονικής έρευνας στη Σελήνη, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων (62 μιλίων) από τον νότιο πόλο της Σελήνης.
Θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες αυτόνομες επιχειρήσεις και βραχυπρόθεσμες αποστολές με ανθρώπινη παρουσία.
«Ο σταθμός θα διεξάγει βασική διαστημική έρευνα και θα δοκιμάσει τεχνολογία για μακροπρόθεσμες μη επανδρωμένες επιχειρήσεις του ILRS, με προοπτική την παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη», ανέφερε η Roscosmos σε δήλωσή της.
Το ILRS, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2017, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Πακιστάν, της Βενεζουέλας, της Λευκορωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου, της Νικαράγουας, της Ταϊλάνδης, της Σερβίας, της Σενεγάλης και του Καζακστάν.
Η Κίνα θα προσκαλέσει επίσης 50 χώρες, 500 διεθνή επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα και 5.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στο ILRS στο πλαίσιο του «Προγράμματος 555», σύμφωνα με δήλωση του Βου Βεϊρέν, επικεφαλής σχεδιαστή του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, πέρυσι.
Στο μεταξύ, μπορεί το ILRS να στοχεύει να αποτελέσει κέντρο επιστημονικής έρευνας, ωστόσο οι φυσικοί πόροι της Σελήνης αποτελούν επίσης μια ελκυστική προοπτική για τις διαστημικές χώρες. Και αυτό επειδή ο δορυφόρος της Γης περιέχει πολύτιμα μεταλλικά οξείδια, ρεγολίθο (σεληνιακό έδαφος), σπάνια μέταλλα και πιθανώς σημαντικές ποσότητες ηλίου-3, ένα πιθανό καύσιμο για την πυρηνική σύντηξη.
Το ερώτημα ποιος μπορεί πραγματικά να κατέχει τμήματα της Σελήνης αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ νομικών εμπειρογνωμόνων.
Θα ηγηθεί η Κίνα της μελλοντικής εξερεύνησης του διαστήματος;
Το ILRS αποτελεί μέρος της αποστολής της Κίνας να καταστεί ηγέτης στην εξερεύνηση του διαστήματος και την επιστημονική έρευνα.
Τα πρώτα κομμάτια θα τοποθετηθούν από την αποστολή Chang’e-8 της Κίνας το 2028. Αυτή θα είναι και η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να προσγειώσει έναν αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η Κίνα προσγειώνει μη επανδρωμένα οχήματα στη Σελήνη από το 2013 και οι επιστήμονές της ηγήθηκαν αποστολών που έχουν χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης, συμπεριλαμβανομένης της «σκοτεινής πλευράς της Σελήνης», του ημισφαιρίου που είναι πάντα στραμμένο μακριά από τη Γη.
Τον Ιούνιο του 2024, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε να συλλέξει πετρώματα από αυτό το ημισφαίριο. Η αποστολή χαιρετίστηκε από την Κίνα, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να την περιγράφει ως «ένα άνευ προηγουμένου κατόρθωμα στην ιστορία της εξερεύνησης της Σελήνης από τον άνθρωπο».
ΠΗΓΗ: protothema.gr