Τι πήρε και τι έδωσε ο Τραμπ στην περιοδεία στη Μέση Ανατολή – Συμφωνίες τρισ. δολαρίων και το ρίσκο με Συρία

0
9
Στο εμπόριο αλλά και στις διαπροσωπικές επαφές «επένδυσε» ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την παρουσία του σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ.
Ντόναλντ Τραμπ Σαουδική Αραβία

Στο εμπόριο αλλά και στις διαπροσωπικές επαφές «επένδυσε» ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την παρουσία του σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την πρώτη προεδρική του περιοδεία στην δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα και είναι δεδομένο πως επέστρεψε στις ΗΠΑ με ένα κατά πολύ «βαρύτερο» – από επενδύσεις – φορτίο από αυτό με το οποίο αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον.

Η αποστολή Τραμπ στην περιοχή μπορεί να μην περιείχε μόνο «business», αλλά και αρκετή διπλωματία αλλά είναι δεδομένο πως και αυτή η διπλωματία βασίζεται για τον 47ο Πρόεδρο στην οικονομία – το εμπόριο και τις διαπροσωπικές επαφές.

Η «ακτινογραφία» του οικονομικού «σαφάρι» Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε μία σειρά από συμφωνίες – δεσμευτικές με μακροχρόνια συμβόλαια οι περισσότερες οι οποίες αφορούν διάφορους τομείς της οικονομίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στα αμυντικά συμβόλαια αλλά και αυτά της τεχνητής νοημοσύνης, ένας από τους κλάδους της τεχνολογίας στον οποίο έχει και προεκλογικά δεσμευθεί πως θα επενδυθούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Εμιράτα

Η Etihad Airways προχωρά σε επένδυση ύψους 14,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 28 αεροσκαφών Boeing 787 και 777X αμερικανικής κατασκευής, εξοπλισμένων με κινητήρες GE, στο πλαίσιο συμφωνίας ΗΠΑ-ΗΑΕ.

Η Emirates Global Aluminum ανακοίνωσε επένδυση 4 δισ. δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στην Οκλαχόμα.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεργαστούν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης εκτός ΗΠΑ. Η εγκατάσταση, που θα κατασκευαστεί από την εμιρατινή G42 στο Άμπου Ντάμπι, θα καλύπτει έκταση 10 τετραγωνικών μιλίων και θα διαθέτει ενεργειακή ισχύ 5 γιγαβάτ, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Κατάρ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία επενδύσεων ύψους άνω των 243,5 δισ. δολαρίων με το Κατάρ, ανακοινώνοντας σχέδιο για συνολική αύξηση των επενδύσεων στα 1,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ντόχα θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία και θα αγοράσει οπλικά συστήματα αξίας 42 δισ. δολαρίων.

Η Qatar Airways συμφώνησε στην αγορά 210 αεροσκαφών Boeing αξίας 96 δισ. δολαρίων — η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα Τραμπ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους New York Times.

Η καταριανή Al Rabban Capital υπέγραψε συμφωνία με την Quantinuum για επένδυση 1 δισ. δολαρίων σε τεχνολογίες κβαντικής υπολογιστικής και ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον υπέγραψε επίσης σειρά αμυντικών συμφωνιών με το Κατάρ, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας 1 δισ. δολαρίων για τεχνολογία αντιμετώπισης drones από την Raytheon RTX και άλλης ύψους 2 δισ. για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την General Atomics.

Σαουδική Αραβία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων, αν και αρκετά από τα έργα βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη. Επιπλέον, 145 νέες συμφωνίες, αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων, υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια επενδυτικού συνεδρίου με τη συμμετοχή Αμερικανών δισεκατομμυριούχων και στελεχών της αγοράς.

Η στρατιωτική διάσταση της συμφωνίας περιλαμβάνει παραγγελίες ύψους 142 δισ. δολαρίων για εξοπλισμό και υπηρεσίες από πάνω από δώδεκα αμερικανικές αμυντικές εταιρείες.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης επένδυση 20 δισ. δολαρίων από τη σαουδαραβική DataVolt για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και υποδομές ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς και επενδύσεις ύψους 80 δισ. δολαρίων σε τεχνολογίες και στις δύο χώρες από κολοσσούς όπως οι Google, DataVolt, Oracle, Salesforce, AMD και Uber.

Περισσότερα από 2 δισ. δολάρια θα διατεθούν για έργα αμερικανικών εταιρειών σε υποδομές εντός Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των οποίων το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Σαλμάν» και το ψυχαγωγικό συγκρότημα Qiddiya City.

Ξεχωριστά από τις διακρατικές συμφωνίες, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιήσει τις δορυφορικές υπηρεσίες διαδικτύου Starlink για την αεροπλοΐα και τη ναυτιλία.

Η Nvidia θα διαθέσει 18.000 μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης στην Humain — τη νέα εταιρεία υπό σαουδαραβική χρηματοδότηση, με επικεφαλής τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αμερικανική AMD ανακοίνωσε έργο 10 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία για την παροχή chips και λογισμικού για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, που θα καλύπτουν γεωγραφικά τόσο το Βασίλειο όσο και τις ΗΠΑ.

Η Humain ανακοίνωσε επίσης συνεργασίες με τις Global AI, Cisco και Amazon, για τη δημιουργία μιας «ζώνης τεχνητής νοημοσύνης» στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα περιλαμβάνει νέα υποδομή, διακομιστές και δίκτυα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης αλγορίθμων.

Οι αστερίσκοι και το ρίσκο

Ο Τραμπ παρήγαγε και διπλωματία μέσα από την συγκεκριμένη περιοδεία και μάλιστα αρκετά σημαντική. Η συνάντηση με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας – και μέχρι πριν από μερικούς μήνες τζιχαντιστή – είναι στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ για την Συρία.

Ο Τραμπ επέλεξε να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας για μία χώρα στην οποία ο ίδιος δεν θέλει καμία – άμεση τουλάχιστον – εμπλοκή. Η επιλογή αυτή είναι το ηχηρότερο «ράπισμα» από την πλευρά του Λευκού Οίκου προς το Τελ Αβίβ εδώ και δεκαετίες και είναι δεδομένο πως θα παράξει γεγονότα όχι μόνο σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή που είναι και πάλι σε πόλεμο από το 2023. Σημαντικό χωρίς αμφιβολία ρίσκο και μεγάλη ως φαίνεται παραχώρηση προς την Σαουδική Αραβία η οποία «έριξε» το συγκεκριμένο χαρτί στο τραπέζι με τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων αποσπώντας σχετικά «αναίμακτα» το Αμερικανικό «ναι».

Το Ισραήλ όμως είναι αποδεδειγμένα ο ισχυρότερος πόλος στην περιοχή και η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσει – ή να βρει τρόπο άμεσα να μειώσει τους τριγμούς – τον στενότερο και διαχρονικά σημαντικότερο σύμμαχό της στην διακεκαυμένη ζώνη σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι απίθανο να αφήσει η ίδια ένα κενό που όποιος το γεμίσει θα ελέγξει μία από τις πλέον κομβικές περιοχές του πλανήτη.

ΠΗΓΗ: protothema.gr