Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΕΦΑ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ: Ένα μπασκετικό στολίδι

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΕΦΑ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ: Ένα μπασκετικό στολίδι

του Τάσου Αγραπίδη

Η ΣΕΦΑ Ανδραβίδας είναι ένα ιστορικό σωματείο (ιδρυθείσα το 1980) και μία από τις πρώτες ομάδες μπάσκετ στο νομό Ηλείας.

Εντός αυτών των 40 ετών και πλέον, εκατοντάδες παιδιά έχουν αθληθεί στην ακαδημία και έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα της ΣΕΦΑ στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΣΚΑΗ. Τα τελευταία 9 χρόνια έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια από τους διοικούντες της ομάδας, ώστε να παρουσίασουν για την Ανδραβίδα και την ευρύτερη περιοχή κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο. Τη λειτουργία της ακαδημίας, μέσα σε ένα οργανωμένο και υγίες περιβάλλον καθώς και την ανδρική ομάδα ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο.

Η ανδρική ομάδα ξεκινώντας από το Γ’ τοπικό ανέβηκε 3 (!) κατηγορίες και πλέον βρίσκεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Α1 ΕΣΚΑΗ, την μεγαλύτερη κατηγορία του περιφερειακού μπάσκετ (Ηλεία – Αχαΐα).

Ένα μπασκετικό στολίδι του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όχι μόνο για αυτό που έχει καταφέρει ως ανδρική ομάδα, αλλά κυρίως για τις ακαδημίες της. Οι ακαδημίες της ΣΕΦΑ έχουν ως στόχο να προσφέρουν το μέλλον που αρμόζει στα παιδιά του νομού και όχι μοναχά της Ανδραβίδας.

Ένα ρητό του Θουκιδίδη ήταν το εξής: «Δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη της σωστής απόφασης. Πρώτο είναι η βιασύνη και δεύτερο η οργή». Ε, λοιπόν απ’ ότι φαίνεται οι άνθρωποι της ΣΕΦΑ, ούτε οργή νιώθουν ούτε βιάζονται. Κινούνται με αργά αλλά σταθερά και μεθοδευμένα βήματα και με συνέπεια στο πλάνο που έχουν θέσει για τις ακαδημίες της ομάδας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Η αρχή έγινε την σεζόν 2013 – 2014. Η ΣΕΦΑ δημιούργησε την ακαδημία την οποία αποτέλεσαν περίπου 40 παιδάκια. Επανέρχομαι με τα ρητά. «H αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Το συγκεκριμένο ρητό σε αντίθεση με αυτό το προλόγου ταιριάζει «γάντι» στην προσπάθεια που έκανε η ΣΕΦΑ με την ακαδημία της εκείνη την σεζόν.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι της ομάδας κατάφεραν χρόνο με το χρόνο το εγχείρημα τους να γίνετε ακόμα καλύτερο, με περισσότερες συμμετοχές από παιδιά και με περισσότερη όρεξη από τους ανθρώπους της ομάδας ώστε να προσφέρουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στον τόπο τους.

Βλέποντας λοιπόν πως ο κόσμος της Ανδραβίδας αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και θέλοντας να δώσει την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά, η διοίκηση της ΣΕΦΑ αποφάσισε να επεκτείνει τις ακαδημίες της και στις γύρω περιοχές.

Το εγχείρημα αυτό τέθηκε επί τάπητος το 2020 – 2021 όταν δημιουργήθηκε κλιμάκιο της ακαδημία της ΣΕΦΑ στην Βάρδα. Την επόμενη σεζόν 2021 – 2022 οι υπεύθυνοι της ομάδας ανακοίνωσαν την δημιουργία δεύτερου κλιμακίου της ακαδημίας στα Λεχαινά ενώ αυτή τη σεζόν δημιουργείτε ακόμα ένα τμήμα που θα περιλαμβάνει τις περιοχές της Κάτω Παναγιάς και της Κυλλήνης

Τρία κλιμάκια στο νομό Ηλείας ενεργά για την ομάδα της Ανδραβίδας, με το τέταρτο να είναι προ των πυλών. Φυσικά το κάθε ένα ξεχωριστά είναι πλαισιωμένο με άριστους γνώστες του αθλήματος.

Η ΣΕΦΑ δίνει προσοχή και γνώση στα παιδιά της.

Α να τακτά χρονικά διαστήματα η ΣΕΦΑ διοργάνωνε και διοργανώνει ακόμα ημερίδες με θέμα την διατροφή των παιδιών με εξειδικευμένους διατροφολόγους οι οποίοι έδιναν πολλές πληροφορίες οι οποίες θα βοηθούσαν τα παιδιά, ανάλογα με το πρόγραμμα των προπονήσεών τους.

Ακλουθώντας λοιπόν τις οδηγίες των ειδικών, τα παιδιά μπορούν να μαθαίνουν εκτός από να αθλούνται, το πως να τρέφονται σωστά και φυσικά χάρη σε αυτό να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις προπονήσεις.

Επίσης, η ΣΕΦΑ φιλοξενεί συνεχώς ειδικούς, οι οποίοι ενημερώνουν γονείς και παιδιά για θέματα αθλητικής και ψυχικής υγείας. Κυρίαρχος στόχος η άθληση των παιδιών σε ένα άρτιο και υγιές περιβάλλον, η ανάδειξη των παιδιών με ταλέντο μέσα από τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα ακαδημιών της ΕΣΚΑΗ, αρχικά με την ένταξή τους στην Ανδρική ομάδα αλλά γιατί όχι και σε πιο υψηλό επίπεδο.

Καθιερωμένο πρέπει να θεωρείται  και το Τουρνουά Ακαδημιών το οποίο διεξάγετε κάθε χρόνο στο «ΑΕΘΛΙΟΝ» όπου συμμετέχουν ακαδημίες από την ευρύτερη περιοχή και παιδιά έχουν την δυνατότητα να συναγωνιστούν – ανταγωνιστούν σε αθλητικά πλαίσια και να ευχαριστηθούν το άθλημα που αγαπούν.

Την διοίκηση της ΣΕΦΑ αποτελούν 7 μέλη, οι οποίοι έγιναν φίλοι μέσα από την ενασχόλησή τους με την ομάδα προσπαθώντας συνεχώς για το καλύτερο δυνατόν. Κρατώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς καμία διάθεση αυτοπροβολής έχουν δημιουργήσει ένα «ζωντανό», υγιές οργανισμό, βγαίνοντας από τα σύνορα του νομού με επιτυχία και προβάλλοντας τον τόπο τους και το Δήμο γενικότερα.

Σε ερώτηση που τους έγινε για το πόσο εύκολο είναι αυτό μιας και ο συνδυασμός του διπλού project λειτουργίας ακαδημίας – ανδρικής ομάδας, σε υψηλό επίπεδο χρειάζεται πολύ ελεύθερο χρόνο και είναι κάτι σίγουρα πολυέξοδο, η απάντηση ήταν λιτή: «Αν έχεις όρεξη και μεράκι να προσφέρεις, όλα γίνονται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ