Μία ακόμη μεγάλη απώλεια για την αθλητική οικογένεια καθώς σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας Σερ Μπόμπι Τσάρλτον
Η τραγική είδηση έγινε γνωστή μέσω της οικογένειας του που ενημέρωσε ότι «ο Σερ Μπόμπι απεβίωσε ειρηνικά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου».
Ο Τσάρλτον αγωνίστηκε 106 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας, της οποίας ήταν ο αρχηγός όταν κατέκτησε το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της το 1966 ενώ πέτυχε και 49 γκολ που ήταν επίδοση ρεκόρ για την εποχή του.
Επίσης φόρεσε για 17 χρόνια τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όντας ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργήθηκε ο θρύλος των «κόκκινων διαβόλων» κατακτώντας μαζί τους τρια πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Κύπελλο και ένα Κύπελλο πρωταθλητριών.
Ο Σερ Μπόμπι ήταν ένας από τους επιζώντες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου το 1957 όταν η τρομερή ομάδα της Γιουνάιτεντ ξεκληρίστηκε επιστρέφοντας από το Βελιγράδι μετά από ευρωπαϊκό ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.
«Η Premier League είναι βαθιά θλιμμένη στο άκουσμα του θανάτου του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι σκέψεις και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια απευθύνονται στην οικογένεια και τους φίλους του Sir Bobby, καθώς και σε όλους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», αναφέρει το μήνυμα της Λίγκας.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της αγαπημένης του Γιουνάιτεντ μέχρι την ώρα που κρέμασε τα παπούτσια του ο Σερ Μπόμπι είχε καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό και την εκτίμηση όλων όχι μόνο για το πανθομολογούμενο ταλέντο του, αλλά και για τον χαρακτήρα του.
«Είναι ο συνδυασμός του χαριτωμένου και του δραματικού που τον κάνει τόσο ξεχωριστό», ήταν ένας από τους πιο ωραίους χαρακτηρισμούς που του είχαν αποδοθεί σε κείμενα της εποχής, ενώ στο βιβλίο «The Football Man» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κάτι εξαιρετικό αναμένεται από αυτόν τη στιγμή που παίρνει τη μπάλα. Υπάρχουν λίγοι παίκτες που επηρεάζουν τις αντιδράσεις του πλήθους τόσο πολύ όσο αυτός».
Ως μέσος το σήμα κατατεθέν του ήταν οι επελάσεις που ξεκινούν από το χώρο της μεσαίας γραμμής και κατέλήγαν είτε σε ασίστ είτε σε γκολ, χωρίς να του λείπουν οι μακρινές πάσες ακριβείας…
Στο σχετικό αφιέρωμα της Premier League μάλιστα αναφέρεται ως ένας προπομπός του Κέβιν Ντε Μπρόινε.
«Η καριέρα μου είναι ένα θαύμα»
Γεννημένος το φθινόπωρο του 1937 στο χωριό Ashington στην Northumberland και το περίεργο είναι ότι τα ποδοσφαιρικά γονίδια τα πήρε από την μητέρα του. Βλέπετε τα 4 αδέρφια της Σίσι Μίλμπουρν ήταν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και ο ανιψιός της (και 2ος ξάδερφος του Μπόμπι) Τζάκι Μίλμπουρν ήταν ο μεγάλος σταρ της Νιούκαστλ.
Έτσι κι η δική τους μοίρα ήταν δεμένη με το ποδόσφαιρο με τον αδερφό του Τζάκι να κάνει ντεμπούτο το 1953 με την φανέλα της Λιντς (όπου έχτισε το δικό του σπουδαίο όνομα).
«Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα ως παιδί ήταν ότι δεν έκανα τίποτα καλύτερο από το να παίζω ποδόσφαιρο», είχε παραδεχθεί ο ίδιος μνημονεύοντας έναν καθηγητή φυσικής αγωγής στο γυμνάσιο (ΜακΓκίνες) ο οποίος αποτέλεσε τον μέντορα του…
Σιγά, σιγά το όνομα του άρχισε να ακούγεται στις ομάδες της περιοχής και να ξεπερνά τα όρια της με τον Τσάρλτον να έχει στα χέρια του κάποια στιγμή 18 προτάσεις!
«Μερικές φορές υπήρχαν δύο σκάουτερ στο σπίτι ταυτόχρονα, ο ένας στο μπροστινό δωμάτιο με τον πατέρα μου, ο άλλος στην κουζίνα με τη μητέρα μου», είπε στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτοντας τι ήταν αυτό που τον έκανε να πει το ναι στη Γιουνάιτεντ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποσχέθηκε κάτι πιο πολύτιμο από τα χρήματα. Ήξερε ότι ο προπονητής Ματ Μπάσμπι πίστευε ότι έπρεπε να δίνει από νωρίς ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες και έτσι τελειώνοντας το σχολείο ο Τσάρλτον υπέγραψε εκεί…
Ήταν το 1953 και εκεί ακριβώς ο σερ Ματ Μπάσμπι είχε ξεκινήσει το χτίσιμο της τρομερής ομάδας του που μετονομάστηκαν σε «Busby Babes».
Στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 10 γκολ σε 14 συμμετοχές και το άστρο του είχε αρχίσει να λάμπει εκτυφλωτικά.
Η τραγωδία του Μονάχου
Η Γιουνάιτετν με τον Τσάρλτον και τα υπόλοιπα τρομερά μωρά του Μπάσμπι ήταν η ομάδα που χαιρόσουν να απολαμβάνεις αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπόρεσε να την χαρεί όσο θα της άρμοζε…
Η Γιουνάιτεντ στις 5 Φεβρουαρίου έφερνε ισοπαλία 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και εξασφάλιζε την πρόκριση της στα ημιτελικά του Κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Τσάρλτον να πετυχαίνει 2 γκολ.
Την επομένη στις 6 Φεβρουαρίου 1958 το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Μόνο που όταν μετά από λίγες ώρες προσπάθησε να απογειωθεί έγινε το κακό.
Στην τρίτη προσπάθεια, το προβληματικό αεροσκάφος συνετρίβη στο χιονισμένο αεροδρόμιο του Μονάχου και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ο Τσάρλτον εκσφενδονίστηκε από την άτρακτο αλλά δεν υπέστη τίποτα χειρότερο από κοψίματα και μώλωπες. Ήταν ένας από τους τυχερούς…
Επτά παίκτες της Γιουνάιτεντ σκοτώθηκαν και ένας όγδοος, ο Ντάνκαν Έντουαρντς, πέθανε στο νοσοκομείο 15 ημέρες αργότερα, ενώ στα θύματα προστέθηκαν 8 δημοσιογράφοι, τρεις υπάλληλοι της Γιουνάιτεντ, ένα μέλος του πληρώματος και δύο ακόμη επιβάτες.
Κι αυτήν την τραγωδία και την απώλεια δεν την ξεπέρασε ποτέ… «Ακόμα και τώρα όταν το σκέφτομαι με αγγίζει κάθε μέρα», έγραψε στην αυτοβιογραφία του το 2007 και συμπλήρωσε: «Μερικές φορές με κατακλύζει με τρομερή λύπη και θλίψη – και ενοχές».
Στα 20 του χρόνια έζησε την πρώτη μεγάλη τραγωδία της ζωής του, αλλά η επόμενη μέρα τον βρήκε να ηγείται της νέας φουρνιάς των μωρών του Μπάσμπι…
Με τον ίδιο να ξεπερνά το σοκ της τραγωδίας (όχι βέβαια στην ψυχή του) και να εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς γενικά για το αγγλικό ποδόσφαιρο φτάνοντας να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στον τελικό του Γουέμπλεϊ κόντρα στη Γερμανία…
Το χωριατόπαιδο από το Ashington είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου, αλλά είχε τουλάχιστον μία ακόμη αποστολή.
Το Μουντιάλ για κάθε ποδοσφαιριστή θεωρείται ο απόλυτος στόχος. Ωστόσο αυτό δεν ίσχυε για τον άνθρωπό που έζησε την καταστροφή μιας ομάδας που ήταν έτοιμη να κατακτήσει την κορυφή.
Έτσι δύο χρόνια αργότερα (1968) και δέκα από την τραγωδία του Μονάχου ο Τσάρλτον μπήκε ως αρχηγός της Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών κόντρα στη Μπενφίκα…
Κι ως αρχηγός σήκωσε την κούπα μετά το επιβλητικό 4-1 με τον ίδιο να πετυχαίνει πάλι δύο γκολ και να σηκώνει το βλέμμα του στον ουρανό αφιερώνοντας τα πάντα στους φίλους του που έβλεπαν από ψηλά…
Στους φίλους του που τον υποδέχθηκαν σήμερα στη γειτονιά των αγγέλων μαζί με τον αδελφό του Τζάκι μεγαλώνοντας την ομάδα την αστέρων και τη δική μας μελαγχολία για τα είδωλα που αποχαιρετούμε…