Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΟλυμπιακός: Μία πολύ «ζόρικη» αλλά κομβική πρόκριση για τη μόνη ελληνική ομάδα...

Ολυμπιακός: Μία πολύ «ζόρικη» αλλά κομβική πρόκριση για τη μόνη ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός πέρασε τη Σλόβαν σε ένα ματς – θρίλερ, που κρίθηκε και από την προσωπικότητα συγκεκριμένων παικτών του και είναι ο μόνος ελληνικός εκπρόσωπος στην Ευρώπη. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Αποστολή εξετελέσθη στη Μπρατισλάβα σε μία εξαιρετικά βέβαια δύσκολη και… ζόρικη βραδιά για τον Ολυμπιακό. Σε μία βραδιά που έτσι και αλλιώς δεν αναμενόταν να είναι εύκολη για τον Πρωταθλητή Ελλάδας που και αγωνιστικά αυτήν την περίοδο δεν ήταν στα καλύτερά του και αρκετά αγωνιστικά θέματα είχε (με απουσίες όπως των Σωκράτη Παπασταθόπουλου, Γκάρι Ροντρίγκες και Μαντί Καμαρά και με μία Σλόβαν που δεν είχε τα αγωνιστικά ζητήματα των Πειραιωτών από πλευράς τραυματιών). Και φάνηκε και αυτό στο γήπεδο. Ότι δεν ήταν σε τόσο καλή και ιδανική αγωνιστικά κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός ο οποίος παρότι βρήκε 2 γκολ στη διάρκεια του αγώνα (σε κανονική διάρκεια και παράταση) και είχε τη Σλόβαν με μείον έναν παίκτη μετά την αποβολή του Αμπένα (πριν καν οι 2 ομάδες πάνε στην παράταση και άρα για σημαντικό διάστημα βρέθηκε να παίζει με 11 VS 10) δεν είχε σε αρκετά χρονικά διαστήματα του ματς την ανάλογη εικόνα και το γενικό αγωνιστικό του σχέδιο δεν του βγήκε ανάλογα. Ή δεν του βγήκε όπως το περίμενε εάν μπορούμε να το θέσουμε έτσι.UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν πως δεν έχουν συνέλθει ακόμα αγωνιστικά μετά την ήττα και τον αποκλεισμό με την Μακάμπι Χάιφα. Δέχθηκαν δε δύο γκολ που για το επίπεδο των Πρωταθλητών Ελλάδας δεν επιτρέπονται. Τόσο στη φάση του 1-1 όσο και σε εκείνη του 2-2. Δύο τέρματα που ήταν δείγμα έλλειψης καθαρού μυαλού και σωστών τοποθετήσεων. Στο 1-1 ο Άγκμπο που κάνει το πρώτο σουτ προχωράει μόνος του για αρκετά μέτρα και στο 2-2 η Σλόβαν έχει πάρει 3 κεφαλιές μέσα στη μικρή περιοχή χωρίς ουσιαστική πίεση για να βγει το τέρμα της.

Οι προσωπικότητες και το ελληνικό στοιχείο

Στο τέλος της ημέρας και βλέποντας και την παράταση αλλά και τη διαδικασία των πέναλτι ο Ολυμπιακός πήρε τον αγώνα σε σημαντικό βαθμό από τις προσωπικότητές του και όχι από τόσο την αγωνιστική του εικόνα και το πλάνο που είχε. Πήρε το ματς λόγω της ποιότητας του Εμβιλά (που αν και χτύπησε δεν θέλησε να γίνει αλλαγή και έμεινε στον αγώνα), εξαιτίας της κομβικής απόκρουσης του Βατσλίκ στο πέναλτι του Τσακβεντάτζε και από το νικηφόρο πέναλτι του Βαλμπουενά.

Εκτός από αυτά όμως είχε και το ελληνικό στοιχείο. Ο Μασούρας είχε συμμετοχή στα 2 γκολ του Ολυμπιακού σε κανονική διάρκεια και παράταση και έχει σκοράρει από την άσπρη βούλα. Ο Μπουχαλάκης έχει επίσης βρει δίχτυα από το σημείο του πέναλτι στη σχετική διαδικασία.

Ο ίδιος ο Μασούρας άλλωστε μετέφερε και το κλίμα μετά το ματς: «H πρόκριση ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα. Δεν μπορώ να φανταστώ το τι θα γινόταν σε αντίθετη περίπτωση. Όλοι έδωσαν το 100% για να έρθει αυτή η πρόκριση, θα αλλάξει η ψυχολογία μας. Βγάζω το καπέλο σε όλα τα παιδιά που από την πρώτη στιγμή δεν μάσησε κανένας, σηκώσαμε κεφάλι, πεισμώσαμε γιατί δεν γίνεται σαν Ολυμπιακός να δέχεσαι ντροπιαστικούς αποκλεισμούς».

Το σημαντικό ήταν πως όλοι οι παραπάνω παίκτες βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να κρατήσουν όρθιο τον Ολυμπιακό. Ο δε Βαλμπουενά εξιλεώθηκε προσωπικά για το περσινό χαμένο του πέναλτι με τη Λουντογκόρετς, το οποίο όπως τόνισε ο ίδιος δεν το σκέφτηκε όταν πήγε να χτυπήσει το πέναλτί του για να κάνει το 4-3. Σε αυτό το ματς – θρίλερ που πήρε ο Ολυμπιακός.

Ο μοναδικός εκπρόσωπος στην Ευρώπη από ένα ματς που μπορεί να τον βοηθήσει και η ανάγκη για πρόκριση και με Απόλλωνα Λεμεσού

Ο Ολυμπιακός από την άλλη – έχοντας και τα προβλήματα τραυματισμών του και μέσα στον αγώνα με Μπα, Τικίνιο, Εμβιλά και Ραντζέλοβιτς αλλά και αναγκαστικές αλλαγές φτάνοντας στο σημείο να παίζει με επιθετικούς τους Μασούρα και Αγκιμπού Καμαρά καθώς είχε χτυπήσει ο Βραζιλιάνος – είναι η μόνη ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη – μετά από αυτήν την πρόκρισή του – και αυτό δεδομένα έχει μεγάλη αξία αλλά και σημασία. Θα είναι δηλαδή ο μόνος εκπρόσωπός μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την επόμενη σεζόν και αυτό σίγουρα μετράει. Σε μία σειρά αγώνων όπου στο 1-1 του Φαλήρου με τη Σλόβαν τον είχε κρατήσει όρθιο ο Ελ Αραμπί και στη Μπρατισλάβα το έκαναν παίκτες όπως οι Εμβιλά, Βατσλίκ και Βαλμπουενά.

Και αυτή η πρόκριση μπορεί του δώσει την κατάλληλη ώθηση να φτιάξει τα κακώς κείμενα στο ρόστερ του και να βελτιωθεί γενικότερα ενόψει της συνέχειας για να βγει η χρονιά όπως οι άνθρωποι του συλλόγου την έχουν στο μυαλό τους. Ένας ενδεχόμενος 2ος και διαδοχικός αποκλεισμός θα δημιουργούσε πολλά παραπάνω προβλήματα στον Ολυμπιακό και έξτρα πίεση στον κόουτς Κορμπεράν με το… καλημέρα. Τώρα τα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν έως ένα σημείο και ας μην υπάρχει πια τόσος πολύς χρόνος καθώς οι μεταγραφές είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου και άρα ουσιαστικά μιλάμε για χρονικό περιθώριο ενός μήνα.

Από εδώ και πέρα ο Ολυμπιακός προφανώς και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Θα κλείσει παίκτες και για εξτρέμ και για άλλες θέσεις. Ήδη θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένος ο winger Κόνραντ Ντε Λα Φουέντε.

Παίρνει όμως μία… ανάσα από τον αγώνα της Μπρατισλάβας για να μπορέσει να φτιάξει τις αρκετές ανορθογραφίες του. Κέρδισε δηλαδή χρόνο για να διορθώσει τα προβλήματά του. Γιατί και αισθητή βελτίωση πρέπει να παρουσιάσει στη συνέχεια στο γήπεδο και μεταγραφές σε κομβικές θέσεις χρειάζεται. Όχι δεν ήταν ένα καλό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό στη Μπρατισλάβα. Όχι δεν ήταν μία τόσο καλή απόδοση. Για την ακρίβεια κάποιες στιγμές έμοιαζε να μην είναι καθόλου καλή η απόδοση. Βρήκε όμως τον τρόπο ο Ολυμπιακός και τον χαρακτήρα να πάρει αυτό το παιχνίδι έστω στη… ρουλέτα των πέναλτι και να διασφαλίσει ευρωπαϊκούς ομίλους για ακόμα μία χρονιά. Ο Ολυμπιακός γενικότερα έδειξε το πόσο το ήθελε. Το πόσο ήθελε αυτήν την πρόκριση που την πήρε εν τέλει.

Βέβαια υπάρχει και ακόμα μία παράμετρος. Ο Ολυμπιακός έχοντας μετά απέναντι τον Απόλλωνα Λεμεσού θα πρέπει να περάσει και αυτόν τον αντίπαλο. Με τους Κύπριους επίσης η πρόκριση δείχνει αλλά και είναι μονόδρομος για το σύνολο του Κορμπεράν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ