Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΉλθε η ώρα να δώσουμε νόημα στην ολυμπιακή αξία της εκεχειρίας που...

Ήλθε η ώρα να δώσουμε νόημα στην ολυμπιακή αξία της εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη

  • Το μήνυμα του 7ου Δρόμου Εκεχειρίας 50 χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία

«Γέφυρα» του αρχαίου με το σύγχρονο και προσπάθεια ανάδειξης της ολυμπιακής αξίας της εκεχειρίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη, είναι ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» των 50 Χιλιομέτρων, που βάδισαν οι εκατοντάδες δρομείς, από την Αρχαία Ήλιδα, πόλη που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την αρχαιότητα, έως την Αρχαία Ολυμπία, τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και σημερινό σύμβολο του παγκόσμιου αθλητισμού και πολιτισμού.

Στον εφετινό, 7ο Δρόμο της Εκεχειρίας, που έγινε την Κυριακή 15 Μαΐου, έτρεξαν 450 δρομείς, με επικεφαλής τον θρύλο – υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων κ. Γιάννη Κούρο.

Συμμετείχαν, επίσημα, αντιπροσωπείες από το CISM (Παγκόσμιο Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), από πέντε χώρες (Ελλάδα, Λιθουανία, Ουγγαρία, Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία), ενώ έτρεξαν και δρομείς από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Βενεζουέλα, τη Σερβία, την Αλβανία και την Ισπανία.

George Spyros

Διοργανωτής του Δρόμου της Εκεχειρίας είναι η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» με συνδιοργανωτές το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάνεων (ΑΣΑΕΔ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο Δρόμος της Εκεχειρίας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Είναι ένας δρόμος που ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα για την ανάδειξη εκείνης της Ολυμπιακής Αξίας που οδηγεί στην ειρήνη και στη συναδέλφωση των λαών, της εκεχειρίας.

Στο Δρόμο του Κλεοσθένη από τους άνδρες πρώτευσαν οι: Μαρίνος Τσούκας, Νίκος Σταθακόπουλος και Βασίλης Βασιλείου. Και από τις γυναίκες οι Μαρία Παναγιώτου, Ευγενία Τζεβελέκου και Ιωάννα Μπουσδούκου.

Τα πλήρη αποτελέσματα και τους χρόνους μπορείτε να τα αναζητήσετε στη σελίδα μας στο facebook: https://web.facebook.com/routeoftruce

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε στην Ήλιδα ο Δρόμος του Ίφιτου. Ένας αγωνιστικός δρόμος 2 χλμ από το χωριό της Ήλιδας μέχρι το παλαιό Μουσείο της περιοχής, για παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού και του γυμνασίου.

Στο «Δρόμο του Ίφιτου» νικητές αναδείχθηκαν:

  • Νικητής παιδικού αγώνα Σπυρίδων Παναγιώτης Ζωγόπουλος
  • Νικήτρια παιδικού αγώνα Ανθή Αγγελάτου
  • Νικητής εφηβικού αγώνα Χαράλαμπος Χρονόπουλος
  • Νικήτρια εφηβικού αγώνα Μαρία Αντιόχου

Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα έγινε η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων και οι βραβεύσεις των μικρών αθλητών.

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα μικρών μαθητών από την Ηλεία (από τις σχολές ζωγραφικής: Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της κυρίας Ελένης Σταθοπούλου και του κ. Kristo Defrim Hasa) και την Τσεχία (από τους μαθητές του σχολείου «Ντάνα και Εμίλ Ζάτοπεκ» της πόλης Τρίνετς αλλά και από την Αθήνα), με θέμα: «Ευοί ωκύποδα!» («Εύγε γοργοπόδαρε»), «Από τον Κόροιβο στον Εμίλ Ζάτοπεκ», που ήταν και το θέμα της εικαστικής έκθεσης του Δρόμου Εκεχειρίας 2022 που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στις 6 Απριλίου.

Κηρύσσοντας την τελετή έναρξης η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, τόνισε  ότι σήμερα παρά ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε όλοι τις πανανθρώπινες  αξίες που κληρονομήσαμε μέσω των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων «και να πούμε το δικό μας τον «Ολυμπιακόν αγώνα σώσασθαι», προς όφελος των λαών και της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο πρόεδρος του ΑΣΑΕΔ και αντιπρόεδρος του CISM για την Ευρώπη, μαραθωνοδρόμος πλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε μεταξύ  άλλων: «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι ο δρόμος που στην αρχαία Ελλάδα, οι αρχαίοι οπλίτες – αθλητές βάδιζαν από εδώ την Ήλιδα στην Ολυμπία, αφού πρώτα εναπόθεταν τον οπλισμό τους».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου η οποία τόνισε την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας  και των δράσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Αθλητισμού – Ολυμπισμού και Εθελοντισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτρης  Νικολακόπουλος καθώς και ο Λευτέρης Βαρουξής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και η Διευθύντρια του Τσεχικου Κέντρου της Αθήνας κα Lucie Kulligova.

Κλείνοντας τους χαιρετισμούς οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών βραβεύθηκαν τιμητικά από τον αντιπρόεδρο του CISM για την Ευρώπη και Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο κ. Σπύρο Ανδριόπουλο και την πρόεδρο της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη η οποία τους πρόσφερε ως δώρο ένα κλαδί ελιάς από τον γλύπτη κ. Αγγελο Παναγιωτίδη.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν γλυκά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ήλιδας και των Καλυβίων Ήλιδας.

Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικό κέφι, χορούς και τραγούδια υπό τους ήχους του τοπικού συγκροτήματος Banda Morena.

Και για περισσότερες πληροφορίες τη σελίδα μας:  https://routeoftruce.com/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ