Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΠέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Ίβιτσα Όσιμ

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Ίβιτσα Όσιμ

Θρήνος στο χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Ίβιτσα Όσιμ απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές και κατόπιν προπονητές που έβγαλε η πρώην Γιουγκοσλαβία «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων.

Ο Ίβιτσα Όσιμ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών στο Γκρατς της Αυστρίας όπου ζούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Βόσνιος, ο οποίος τη διετία 1992-1994 είχε δουλέψει στον Παναθηναϊκό, βάζοντας τις βάσεις για την ομάδα που έφτασε δύο χρόνια αργότερα στα ημιτελικά του Champions League, είχε γεννηθεί στις 6 Μαΐου 1941 στο Σεράγεβο.

Διεθνής με την εθνική Γιουγκοσλαβίας έκανε σπουδαία καριέρα στη Ζελέζνιτσαρ, την οποία ως προπονητής οδήγησε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1984 για να αναλάβει το 1987 την εθνική ομάδα της χωρας του

Την οδήγησε στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 όπου αποκλείστηκε στους 16 από την Αργεντινή στα πέναλτι, ενώ το 1992 την οδήγησε στα τελικά του Euro αλλά στις 23 Μΐου 1992 παραιτήθηκε εξαιτίας των βομβαρδισμών του Σαράγεβο από τους Σέρβους!

Μετά τον Παναθηναϊκό δούλεψε στην Στουρμ Γκρατς και στην Ιαπωνία. Μάλιστα το 2007 ανέλαβε την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας, αλλά λίγους μήνες αργότερα υπέστη εγκεφαλικό την ώρα που παρακολουθούσε στην τηλεόραση τη φιλική αναμέτρηση Αυστρία-Αγγλία.

Παρέμεινε σε κώμα για τρεις εβδομάδες κι όταν συνήλθε το πρώτο πράγμα που ρώτησε τη σύζυγο του Άσιμα ήταν «πόσο είναι το σκορ;».

Είχε τη φήμη του σκληρού προπονητή, λάτρη της πειθαρχίας, ενώ στο πέρασμα του από την Ελλάδα πανηγύρισε μόνο ένα Κύπελλο, αλλά έμεινε στην ιστορία για την περίφημη ατάκα που είχε πει μετά από μια αναμέτρηση με τον Ηρακλή στην Θεσσαλονίκη.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1993 ο Γηραιός (στον οποίο αγωνίζονταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς) είχε προηγηθεί με δύο γκολ του Μίλαν Πετσάνοβιτς και το σκορ παρέμενε στο 2-0 μέχρι το 77′.

Στο 77′ ο Φραντζέσκος, στο 83′ ο Σαραβάκος και στο 90′ ο Μαυρίδης διαμόρφωσαν το τελικό 2-3 με τον τότε προπονητή του ΠΑΟ να δηλώνει μετά το ματς:
«Ο Ηρακλής έχασε το παιχνίδι, που είχε στην τσέπη του. Είχε την ευκαιρία να νικήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν φταίει ο προπονητής των αντιπάλων μας. Αυτά έχει η μπάλα. Είναι σαν την πόρνη, που έχει μεταπτώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ