Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΤΣΙΤΣΙΠΑΣ: Στην κορυφή του Έβερεστ δεν πας με αεροπλάνο

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ: Στην κορυφή του Έβερεστ δεν πας με αεροπλάνο

Πάει καιρός που είχαμε ασχοληθεί με την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά. Τα τελευταία άρθρα περιείχαν μία ελαφριά απογοήτευση και κριτική όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του Έλληνα αθλητή που έκανε καλές πορείες αλλά δεν κατακτούσε τίτλους.

Από τότε άλλαξαν αρκετά πράγματα και με την ολοκλήρωση της σεζόν στο χώμα πάμε να τα δούμε όλα μαζί…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς τον Μάρτη του 2021 μετά το Ακαπούλκο ταξίδεψε στο Μαϊάμι για το πρώτο MASTERS της χρονιάς. Εκεί γνώρισε την ήττα στον προημιτελικό από τον Χούρκαζ, στο τελευταίο τουρνουά πριν την χωμάτινη περίοδο. Η συνέχεια μας έκανε να θέλουμε… χίλια μάτια για να βλέπουμε τον Στέφανο να «χορεύει» στα κορτ!

ΠΡΩΤΟ MASTERS Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
Η κόκκινη άργιλος δείχνει να ταιριάζει στον 23χρονο που πέρσι έφτασε μέχρι τον τελικό στο ATP500 του Αμβούργου και έκανε σπουδαία πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Roland Garros. Φέτος, πέρα από καλές πορείες ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε και σε έναν μεγάλο τίτλο! Αυτό συνέβη στο Monte Carlo. Εκεί, όχι μόνο κατέκτησε τον πρώτο MASTERS τίτλο του στην 3η του απόπειρα αλλά έπαιξε σπουδαίο τένις! Έδειχνε πραγματικά αναγεννημένος, συγκρατώντας τα νεύρα και τα ξεσπάσματα που τον αποσυντόνιζαν. Βρέθηκε στον τελικό χωρίς να χάσει σετ και επικράτησε του Αντρέι Ρούμπλεφ με 2-0.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον πρώτο του MASTERS τίτλο στο Monte Carlo

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ 500ΑΡΙ
Με φόρα από τον τίτλο πήγε στην Βαρκελώνη για το ATP500. Ένας τίτλος(σ.σ. οι ATP500) που ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν έχει στην κατοχή του μετά από 5 χαμένους τελικούς. Στην Ισπανική πόλη έμελλε αυτούς να τους κάνει 6! Μπορεί να βρέθηκε στον τελικό χωρίς να χάσει πάλι σετ, μετρώντας 17 σερί κερδισμένα αλλά εκεί βρήκε τον Ράφα Ναδάλ. Σε έναν τελικό διαφήμιση για το άθλημα κατάφερε να σώσει ματς πόιντ και να στείλει το παιχνίδι σε 3ο σετ. Βρέθηκε ο ίδιος έναν πόντο μακριά από την κατάκτηση αλλά ο «βασιλιάς του χώματος» έκανε τη δική του ανατροπή.

Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ROLAND GARROS
Δύο MASTERS ακολούθησαν σε Μαδρίτη και Ρώμη. Στο πρώτο ήρθε πρόωρος αποκλεισμός στη φάση των 16 και στο δεύτερο στον προημιτελικό από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ήταν ένα ματς που ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Πήρε το 1ο σετ και στο 2ο ήταν μπροστά με μπρέικ μέχρι που η βροχή έστειλε το ματς για την επόμενη μέρα. Εκεί ο αντίπαλός του εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή του μομέντουμ και πήρε τη νίκη.
Τελευταίος σταθμός πριν τη Γαλλική πρωτεύουσα μια άλλη Γαλλική πόλη, η Λυών. Το τρόπαιο του ATP250 ήταν εύκολη υπόθεση -παρά το χαμένο σετ από τον Μουζέτι– και μια καλή προετοιμασία ενόψει του Παρισινού Grand Slam. Με αυτά και με αυτά ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν πρώτος στο Race για το Τορίνο. Στην ειδική βαθμολογία, δηλαδή, που μετράει βαθμούς από αρχή του χρόνου και ορίζει ποιοι 8 καλύτεροι τενίστες θα πάρουν μέρος στα ATP FINALS. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 2014 που στη συγκεκριμένη θέση δεν βρίσκεται κάποιος από τους BIG-3 την εβδομάδα πριν το Roland Garros!!
Δεύτερος τίτλος για το 2021, στη Λυών

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ
Η κλήρωση του Roland Garros εξασφάλιζε πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν θα αντιμετώπιζε τους Νόβακ Τζόκοβιτς ή Ράφα Ναδάλ πριν τον τελικό. Μόνο τους εκπροσώπους της νέας γενιάς, όπως αυτός. Τον Μεντβέντεφ, τον Σβέρεφ και τον Τιμ, που πάντως αποκλείστηκε νωρίς. Ήταν η ευκαιρία να δείξει ότι είναι ο… σημαιοφόρος της NEXT GEN και μετά να τα βάλει με όποιον από τους BIG-3 θα είχε φτάσει στον τελικό. Αυτό και έκανε!
Παίζοντας εξαιρετικό τένις, δείχνοντας απίστευτη προσήλωση στο στόχο του, τιθασεύοντας τα νεύρα του και εξαφανίζοντας συμπεριφορές που τον οδηγούσαν σε λάθη και κριτική από τον κόσμο, σκόρπισε κάθε αντίπαλο! Δεν πτοήθηκε από το χαμένο σετ με τον Ίσνερ, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα από Ισπανούς σπεσιαλίστες στο χώμα και έφτασε στους «8». Εκεί ισοπέδωσε στο καλύτερό του ματς στο τουρνουά τον «δήμιό» του Ντανιήλ Μεντβέντεφ ενώ στους «4» επιβλήθηκε του Αλεξάντερ Σβέρεφ με 3-2, παρά το γεγονός ότι ισοφαρίστηκε από προβάδισμα 2 σετ.

ΕΛΕΙΨΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Ο πρώτος τελικός Grand Slam ήταν γεγονός! Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα ήταν ένας από τους 2 διεκδικητές του θρυλικού τροπαίου. Ο έτερος διεκδικητής ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Όταν ο Έλληνας αθλητής έκανε το 2-0 αρκετοί πίστεψαν στη νίκη αλλά πνευματικά ο αντίπαλός του ήταν ανώτερος και με 3 συνεχόμενα σετ τού στέρησε αυτόν τον πρώτο τίτλο.

ΩΡΙΜΑΖΕΙ, ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ
Αυτό είναι και το τελευταίο στοιχείο που θα ολοκληρώσει το παζλ ενός τενίστα που άφησε υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα. Το καλοκαίρι του 2018 «συστήθηκε» με έναν τελικό MASTERS, το 2019 εξέπληξε τους πάντες με τη νίκη επί του Φέντερερ στο Αυστραλιανό Όπεν και την κατάκτηση του NITTO ATP FINALS. Το 2020 που ο κόσμος περίμενε το κάτι παραπάνω δεν το έκανε. Ίσως η πίεση, ίσως το άγχος, ίσως ακόμα και η πανδημία να τον δυσκόλεψαν. Φτάνουμε στο σήμερα που όταν έγινε η κλήρωση ήταν φαβορί για να πάει στον τελικό και τελικά πήγε! Η σκληρή προπόνηση νίκησε το άγχος και η προσήλωση την πίεση!
Δεν έφτασε στην κορυφή αλλά βελτίωσε την καλύτερη επίδοσή του σε Grand Slam. Θα είναι από τη Δευτέρα 14/6 στο Νο4 αντί για το Νο5 του κόσμου. Μικρά αλλά σταθερά βήματα. Άλλωστε στο Έβερεστ δεν πας με αεροπλάνο, πας βήμα-βήμα… Κάποιοι στην πορεία εγκαταλείπουν, δεν είναι φτιαγμένοι για αυτό. Κάτι μας λέει πως ο Στέφανος είναι, η συνέχεια μέσα στα κορτ…

πηγη: sportin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ