Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΗ UEFA επέζησε της European Super League, αλλά η καταιγίδα δεν έχει...

Η UEFA επέζησε της European Super League, αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει

Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις σημαίνουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων.

Στο πιο παράξενο πρωινό Δευτέρας στην καριέρα του Αλεξάντερ Σεφέριν. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είχε προγραμματίσει μια ανιαρή συνέντευξη τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στο Champions League.

Αντ ‘αυτού, μετά την είδηση ​​ότι 12 κορυφαίοι σύλλογοι δημιούργησαν την αντίπαλη (European) Super League, βρέθηκε να κινείται ενάντια στους πρώην φίλους. Τους οποίους τώρα αποκαλούσε ψεύτες, κυνικούς και φίδια στον κόρφο του. «Έχω δει πολλά πράγματα στη ζωή μου – ήμουν ποινικός δικηγόρος», είπε. «Δεν έχω δει ποτέ ανθρώπους σαν αυτούς».

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, η απειλή αυτή είχε καταρρεύσει. Αυτή η εκδοχή της (European) Super League ήταν νεκρή. Αλλά όπως γνωρίζουν πολύ καλά ο Σεφέριν και η οργάνωσή του, η UEFA, οι δυνάμεις που οδήγησαν στη δημιουργία της δεν είναι.

Σε τελική ανάλυση, είναι οι ίδιες δυνάμεις που κίνησαν τη μεγαλύτερη – και πιο αμφιλεγόμενη – αναθεώρηση του Champions League σε 20 χρόνια: Μια επέκταση από 32 σε 36 ομάδες που εγγυάται ότι κάθε ομάδα παίζει περισσότερα παιχνίδια.

Καθώς η μανία για την European Super League υποχώρησε, μια νέα μανία ξεκίνησε για το αναθεωρημένο Champions League.

«Μπορούμε παρακαλώ να μιλήσουμε για τη νέα μορφή του Champions League; Όλο και περισσότερα παιχνίδια, κανείς δεν σκέφτεται για εμάς παίκτες;» Γράφει στο Twitter o μέσος της Manchester United Ιλκάι Γκουντογκάν. «Η νέα μορφή UCL είναι το μικρότερο από τα δύο κακά σε σύγκριση με την (European) Super League».

Η ποδοσφαιρική βιομηχανία παραμένει βαθιά άνιση και οι ομάδες βρίσκονται οικονομικά στην κόψη τα ξυραφιού.

Ισχυρές ομάδες εξακολουθούν να αναζητούν περισσότερες εγγυημένες πληρωμές για πιο εγγυημένους αγώνες. Η βιομηχανία επλήγη σοβαρά από τις απώλειες, που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ακόμα και πριν από την αποκάλυψη των σχεδίων της (European) Super League. Η UEFA είχε περάσει μήνες σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία επενδύσεων Centricus. Με έδρα το Λονδίνο για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

Όπως και η (European) Super League, η θεμελιώδης ιδέα είναι να ενισχύσει τις πληρωμές σε συλλόγους που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να αναδιανείμει περισσότερα από αυτά σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Τελικά, πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές και η δομή υποστήριξης που εφαρμόζουμε προστατεύουν το άθλημά μας», δήλωσε ο Σεφέριν.

Ενώ 10 από τους 12 συλλόγους έχουν παραιτηθεί από το project. Καθώς οι διαδηλώσεις των οπαδών συνεχίστηκαν έξω από τα στάδια της Premier League και αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Φλορεντίνο Πέρες της Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει εγκαταλείψει «το φάντασμα».

Αυτός και ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι εξακολουθούν να υποβάλλουν προτάσεις για εναλλακτικούς αγώνες. Θεωρούν την κατάρρευση της ESL κυρίως ως αποτυχία στα λόγια, παρά ως αποτυχία του concept. Επιμένουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου δεν θα εξαφανιστεί χωρίς δραστική παρέμβαση.

Στην εσπευσμένη προσπάθειά της να μπλοκάρει την European Super League τη Δευτέρα. Η UEFA απείλησε να αποκλείσει τους συμμετέχοντες συλλόγους από το Champions League.

Η UEFA, ωστόσο, δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την τιμωρία αυτή. Η Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να παίξει στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ενάντια στην Τσέλσι την Τρίτη.

Ο λόγος για την μη επιβολή της τιμωρίας από την UEFA. Είναι απίθανο να πρόκειται για μια αλλαγή της διάθεσης του Σεφέριν. Αντ ‘αυτού, η UEFA δεσμεύεται από μια απόφαση που εκδόθηκε σιωπηρά σε δικαστήριο της Μαδρίτης στο απόγειο της καταιγίδας της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πηγή προσκειμένη στο στρατόπεδο των «ανταρτών» η συμφωνία της European Super League. Εξαρτάται είτε από την εξασφάλιση της ευλογίας της UEFA – κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ – είτε από την προστασία ενός δικαστηρίου που θεωρεί ότι τη συμπεριφορά της UEFA περιορίζει τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που έχει στην κατοχή της η The Wall Street Journal, δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε τη Δευτέρα τη FIFA και την UEFA, «να μην λάβουν οποιοδήποτε μέτρο ή δράση και να μην εκδώσουν οποιαδήποτε δήλωση ή ανακοίνωση που εμποδίζει άμεσα ή έμμεσα την προετοιμασία της European Super League» μέχρι η υπόθεση να συζητηθεί πλήρως.

Ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές της European Super League ελπίζουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω προκλήσεις. Η ESL δεν έχει διαλυθεί – η UEFA πιστεύει ότι το θέμα έχει κλείσει προς το παρόν.

Ωστόσο, αυτό που μένει για το ποδόσφαιρο δεν είναι τέλειο.

Η μεταρρύθμιση του Τσάμπιονς Λιγκ που προωθήθηκε από την UEFA – σε συντονισμό με την European Club Association. Της οποίας πρόεδρος ήταν ο Ανιέλι- προσπάθησε νε επιλύσει το πρόβλημα της ύπαρξης. Πάρα πολλών αγώνων με την προσθήκη περισσότερων αγώνων για τις ομάδες. Ξεκινώντας από τη σεζόν 2024-25, κάθε ομάδα θα έχει εγγυημένους τουλάχιστον 10 αγώνες στο τουρνουά.

Και ενώ η UEFA σταμάτησε να εγγυάται τις θέσεις των ιστορικών ομάδων, κράτησε δύο θέσεις για ομάδες με βάση τις επίδόσεις τους στην Ευρώπη. Οι οποίες δε κατάφεραν να προκριθούν με άλλα μέσα. Με άλλα λόγια, εάν η Μπαρτσελόνα έπεφτε ξαφνικά στην πέμπτη θέση λόγω μιας κακής σεζόν, η ΟΥΕΦΑ θα έριχνε τη σωσίβια λέμβο.

Σύμφωνα με τη νέα μορφή, που είναι γνωστή ως το ελβετικό σύστημα και εμπνευσμένη από τα τουρνουά σκακιού. Οι ομάδες θα χωριστούν σε μία κατηγορία, με τους 16 να προκρίνονται σε γύρους νοκ-άουτ. Συνολικά, αυτό θα αυξήσει τους αγώνες του πρωταθλήματος από 125 σε 225.

Υπό αυτή την έννοια, επιτυγχάνει έναν από τους ίδιους της European Super League. Αύξηση της έκθεσης και της τηλεοπτικής προσφοράς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αλλά για τον ίδιο λόγο, η νέα διάρθρωση φαίνεται εξίσου ανησυχητική ανάμεσα στα ήδη καμένα αστέρια του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

«Όλη την ώρα, οι διευθυντές ζητούν καλύτερη ποιότητα», δήλωσε ο διευθυντής της Manchester City, Pep Guardiola. «Και ο κόσμος του ποδοσφαίρου θέλει ποσότητα. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό. Πρέπει να ζητήσουμε από την UEFA / FIFA να παρατείνει το έτος: αντί για 365 ημέρες, ίσως να βρουν 400; »

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

πηγη: ot.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ