Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικά«Αξίζει στην ΑΕΚ να μείνει εκτός Ευρώπης - Στο Κύπελλο να στραφεί...

«Αξίζει στην ΑΕΚ να μείνει εκτός Ευρώπης – Στο Κύπελλο να στραφεί ο ΠΑΟΚ»

Λευκή πετσέτα η ΑΕΚ με τον Μανόλο που δεν θα συνεχίσει, μόνο Κύπελλο για τον ΠΑΟΚ και οι παίκτες που κράτησαν τον Μπόλονι.

«Βαράει» ο Πρωινός Τύπος.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία των σημερινών αθλητικών εφημερίδων…

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ

Η ΑΕΚ όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο, εδώ και τρία χρόνια. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο για τη συνέχεια και ρίχνει με τις πράξεις της, λευκή πετσέτα! Όταν δηλαδή βλέπει ότι δεν της… βγήκε το πλάνο και οι επιλογές του καλοκαιριού, εκπέμπει στη συνέχεια, και στα λόγια, αλλά και στις πράξεις. Μια νοοτροπία του τύπου… «πάει χαμένη κι αυτή η χρονιά, άντε να δούμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι για να διορθώσουμε την κατάσταση». Δεν δείχνει δηλαδή να νοιάζεται για παράδειγμα, αν το -9 από την κορυφή που διαμορφώθηκε στις 3 Γενάρη μετά την ήττα από τον ΟΣΦΠ στο Φάληρο. Θα διαμορφωθεί σε -19 στο τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και σε… -29 στο τέλος των play offs.

Με αυτή την εντελώς λανθασμένη νοοτροπία, που μάλιστα όταν επαναλαμβάνεται επί τρεις σερί σεζόν, δεν είναι απλά λανθασμένη αλλά τραγική. Δεν θα είχε άδικο όποιος θα ισχυριζόταν ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να πάθει φέτος ένα σοκ και να μείνει εκτός Ευρώπης προκειμένου να τιμωρηθεί παραδειγματικά από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Το οποίο δεν σέβεται. Δεν το θέλει κανείς μας, δεν το εύχεται κανείς μας. Αλλά είναι τόσο απαράδεκτη αυτή η εγκατάλειψη της προσπάθειας, που πραγματικά θα άρμοζε στην ΑΕΚ ένα τέτοιο σοκ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ- SPORTDAY

Τι λέει το φετινό πρωτάθλημα και η σύγκρισή του με το περσινό; Ότι για να το κερδίσεις, δηλαδή για να ανταγωνιστείς τον Ολυμπιακό. Πρέπει να κλείσεις την κανονική περίοδο με 65 βαθμούς τουλάχιστον. Στην περίπτωση της ΑΕΚ μιλάμε για μία ομάδα που πρέπει να πάρει του χρόνου 15 με 17 βαθμούς παραπάνω! Το έκανε φέτος ο Άρης. Αλλά είναι διαφορετικό να πας από τους 34 στους 51 και διαφορετικό να πας από τους 48 στους 65. Ο ΠΑΟΚ πρέπει επίσης του χρόνου να πάρει 15 βαθμούς παραπάνω. 

Για να το καταφέρουν αυτό αυτές οι ομάδες πρέπει να ενισχυθούν τρομακτικά το καλοκαίρι:

Πρέπει να φτιάξουν καινούργιες ομάδες χωρίς μάλιστα να πληρώσουν το κόστος του restart, που είναι πάντα μεγάλο. Οπότε, σε τι μπορούν να ελπίζουν; Μόνο στην κατάρρευση του Ολυμπιακού. Δεν μου φαίνεται καθόλου απλό, αφού τα κατάφερε να αντέξει φέτος χωρίς προετοιμασία, με μεταγραφές που δεν βγήκαν και τραυματισμούς ασταμάτητους…

LIVE SPORT

Απομένουν 12 ή 13 παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν για την ΑΕΚ. Τα 10 των πλέι οφ, οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου και, αν προκριθεί, ο τελικός. Πολύ δρόμος έως το φινάλε, ένας γύρος ακόμη δηλαδή. Κι όμως. Τούτη την ώρα μοιάζει από πολύ δύσκολο έως απίθανο ο Μανόλο Χιμένεθ να συνεχίσει και του χρόνου στον πάγκο της Ένωσης! Στην Ένωση θεωρούν ότι ο Ισπανός δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα δύσκολα. Έχασε την ψυχραιμία του και η ομάδα μπαίνει με σοβαρά ελλείμματα στα κρίσιμα πλέι οφ. Πολλοί είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν από τώρα ότι το καλοκαίρι τελειώνει οριστικά η συνεργασία των δύο πλευρών. 

Και εμείς το θεωρούμε από πολύ πιθανό έως βέβαιο. Με μία βασική επιφύλαξη: ο Μελισσανίδης είναι ΠΑΝΤΑ εκείνος που παίρνει την τελική απόφαση. Όπως όταν αποφάσισε να φέρει πίσω τον Χιμένεθ. Το έπραξε μολονότι όλοι του είχαν εισηγηθεί το αντίθετο. Αν ο Ισπανός πάρει το Κύπελλο και η ΑΕΚ τερματίσει 2η στο πρωτάθλημα, ουδείς μπορεί να πει κατηγορηματικά πως θα ενεργήσει ο «Τίγρης». Για την ώρα, πάντως, είναι δεδομένο ότι ο Μανόλο μετράει αντίστροφα…

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ – METROSPORT

Κάτι ευχάριστο για τον ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να προκύψει από τα πλέι οφ. Ακόμη και δεύτερος να τερματίσει τελικά, πράγμα πλέον πολύ δύσκολο, δεν θα είναι κατόρθωμα με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη και τον Αστέρα. Ούτε καν συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίζει πλέον η δεύτερη θέση. Και δεν νομίζω ότι κόπτεται κανείς ιδιαίτερα για τα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. Στα οποία, άλλωστε, μπορείς να συμμετάσχεις και ως  τρίτος και ως τέταρτος.

Το μόνο κέρδος που μπορεί να προκύψει είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου και σ’ αυτό πρέπει να στοχεύσει κυρίως η ομάδα. Αν πρόκειται να γίνει ροτέισον πρέπει να γίνει σε ματς των πλέι οφ. Αν πρέπει να προστατευτούν ή να ξεκουραστούν ή να «ξεκιτρινιστούν» κάποιοι παίκτες, αυτό πρέπει να γίνει με γνώμονα τη συμμετοχή τους στους δύο ημιτελικούς του Κυπέλλου. Το πρεστίζ του ΠΑΟΚ θα το τονώσει ένα ακόμη τρόπαιο και όχι η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Η ιστορία θα καταγράψει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν κυπελλούχος το 2021 και … Δεκάρα δεν θα δώσει ούτε για τον φιναλίστ του τελικού, ούτε και για τον δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο και όλους τους υπόλοιπους του Πρωταθλήματος.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ – ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αν ο Ολυμπιακός σταματήσει να παίζει και δεν πάρει μέρος στα φετινά πλέι-οφ, υπάρχει περίπτωση να καλύψει την διαφορά, που ο ίδιος δημιούργησε και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, έστω μία από τις υπόλοιπες ομάδες που θα πάρουν μέρος στην διαδικασία; Προφανώς και το παραπάνω ερώτημα είναι ρητορικό, διότι η απάντηση είναι αυτονόητη, περιττή και φυσικά, όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση, υποδηλώνεται ή υπονοείται από την ίδια την ερώτηση. Όμως, μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί η διαδικασία των πλέι-οφ που επίκειται για την ανάδειξη του πρωταθλητή και της εξασφάλισης των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Ένα σκηνικό σχεδόν ίδιο με το περσινό.

Το πρωτάθλημα μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό με την μείωση ομάδων, αλλά δεν ισχύει το ίδιο όταν στην διαδικασία των πλέι-οφ συμπεριλαμβάνεται και ο πρώτος στην βαθμολογία. Ειδικά όταν αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Το διδαχθήκαμε πέρσι αυτό και χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται η διαπίστωση αυτή. Αντί λοιπόν να αποκτήσουν μεγαλύτερο σασπένς τα πλέι-οφ… υποβαθμίζονται από την παρουσία του Ολυμπιακού, για τον οποίο, αν προσπαθήσει κάποιος να βρει ένα κίνητρο, ίσως να είναι αυτό του ρυθμιστή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος βρήκε μεγάλο κερδισμένο τον Παναθηναϊκό του Μπόλονι, που πήρε παλικαρίσια νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ και έβαλε φωτιά στα πλέι-οφ. Νομίζουμε ότι ελάχιστοι περίμεναν και τα αποτελέσματα και την εικόνα που παρουσίασαν οι ομάδες που διεκδικούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ειδικά η ήττα της ΑΕΚ στον Βόλο έκανε αίσθηση. Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός μπήκε γερά στο κόλπο της εξόδου στις διοργανώσεις της Ευρώπης και πλέον είναι και στα δικά του χέρια η κατάκτηση ή μη θέσης στην πρώτη τετράδα. 

Ουσιαστικά από την δεύτερη και κάτω συζητάμε, αφού η πρώτη είναι καπαρωμένη από τον Ολυμπιακό. Στα πλέι οφ θα παίξουν όλοι με όλους, αλλά, κακά τα ψέματα, για τους δύο «Δικεφάλους» το μεταξύ τους ματς στην πρεμιέρα είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου», έτσι όπως τα κατάφεραν την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας. Ειδικά για την ΑΕΚ η κληρωτίδα δεν στάθηκε ευνοϊκή.

ΜΑΝΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ – SPORTIME

Παρέμεινε ζωντανός ο Παναθηναϊκός του Λάζλο Μπόλονι στη μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, χάρη στην κυριακάτικη νίκη επί του ΠΑΟΚ.  Ο Παναθηναϊκός δεν πέρασε λίγα τον προηγούμενο μήνα. Αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ήττα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό… Ένα κακό κλίμα με τον Λάζλο Μπόλονι να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου. Αν δεν νικούσε και τον ΠΑΟΚ, θα την περνούσε, αφού θα είχε σπαταληθεί και το τελευταίο… κανονάκι. Τελικά ο Παναθηναϊκός πήρε τους τρεις βαθμούς και μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά στο -2. Η λογική λέει ότι ο 4ος θα βγει στο Europa Conference League, εκτός πια αν ο ΠΑΣ Γιάννινα γράψει Ιστορία με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Μακρινά όλα αυτά ακόμα. 

Η ουσία τώρα είναι ότι οι παίκτες κράτησαν τον Λάζλο Μπόλονι. Αφού προηγουμένως εκείνος είχε λάβει ένα σημαντικό μάθημα, ακόμη και στα 68 του. Συγκεκριμένα ύστερα από το γκολ του Μακέντα, ο Παναθηναϊκός δεν κλείστηκε στο… καβούκι του όπως στα προηγούμενα ματς που πήρε το προβάδισμα. Αντιθέτως, κράτησε μπάλα, αναπτύχθηκε σωστά σε μερικές περιπτώσεις, είχε κλασική ευκαιρία για το 2-0 και τελικά το πραγματοποίησε με τον Φώτη Ιωαννίδη. Επίσης, ο Μπόλονι θα πρέπει να πάρει τα credits για τις αρχικές επιλογές του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον… περίεργη και σίγουρα δύσκολη για τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν δύο σταθερές. Γεννήθηκαν μέσα στη διάρκεια της σεζόν. Η πρώτη είναι η δύναμη του Απόστολος Νικολαΐδης. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην έδρα του, δεν γνώρισε ούτε μία ήττα σε αυτή σε επίπεδο πρωταθλήματος. Έπαιξε για πρώτη φορά στις 12 Δεκεμβρίου στο ματς απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, το οποίο κέρδισε με 2-0. Και συνολικά μέτρησε από τότε μέχρι και την περασμένη Κυριακή πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες σε σύνολο οκτώ αγώνων. Οι δύο από τις νίκες στα ματς με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Η εικόνα που βγάζει στα ντέρμπι. Ακόμα και σε αυτά που δεν κατάφερε να κερδίσει. Οι Πράσινοι στον δεύτερο γύρο έμειναν αήττητοι απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη. Επικράτησαν των δύο πρώτων στη Λεωφόρο και του Άρη στο Κλ. Βικελίδης, ήρθαν ισόπαλοι στο εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ που την κέρδισαν στον πρώτο γύρο με 2-1. Μια ανάλογη παρουσία των Πρασίνων στα δέκα ματς που έρχονται σίγουρα θα αυξήσει κατακόρυφα τις ελπίδες τους για να μπουν στην πρώτη τετράδα και να κερδίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

πηγη: sdna.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ