Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΑυτές είναι οι ποινές για «νταήδες» μαθητές που ασκούν bullying εντός σχολείου...

Αυτές είναι οι ποινές για «νταήδες» μαθητές που ασκούν bullying εντός σχολείου – Ποια μέτρα τίθενται άμεσα σε ισχύ

Αυστηρές ποινές προωθεί το υπουργείο Παιδείας ως ανάχωμα στην αύξηση στα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού με θύματα και θύτες μαθητές.

Επαναφορά της 5ήμερης αποβολής και ευκολότερη οριστική αποβολή από το σχολείο περιλαμβάνονται στις αυστηρές ποινές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας ως ανάχωμα στην αύξηση των περιστατικών bullying.

Τα μέτρα που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» θα ανακοινωθούν επισήμως μέσα στον Μάρτιο και θα ισχύσουν αμέσως. Στο πλαίσιο αυτό συντάσσονται πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοσχολικής βίας, την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτικοί είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των γονέων θυτών. Τα «σπασμένα» των παιδιών – σε περιπτώσεις καταστροφών στο σχολείο – θα τα πληρώνουν οι γονείς.

Επίσης τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται εντός σχολείου σε κοινωνικούς λειτουργούς χωρίς να έχουν σχετική συναίνεση γονέων, όπως ισχύει σήμερα. Εντός του μηνός αναμένεται να «τρέξει» και καμπάνια εθνικής εμβέλειας με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων και δημόσιων φορέων.

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» το σχέδιο διαρθρώνεται ως εξής:

Μέσω υπουργικών αποφάσεων θα θεσπιστεί: α) η αυστηροποίηση των ποινών με την επαναφορά της 5θήμερης αποβολής, β) θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε ο σύλλογος διδασκόντων να μπορεί ευκολότερα να αποβάλλει έναν μαθητή και γ) θα επανέλθει διαχωρισμός των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Κρίνεται απαραίτητο να συνταχθούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοσχολικής βίας, την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτικοί είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των γονιών θυτών. Οι γονείς θα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις των παιδιών τους στο σχολείο.

Τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται για τα προβλήματα που τα απασχολούν εντός του σχολείου στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να έχουν σχετική συναίνεση γονέων.

Θα υπάρξει καμπάνια εθνικής εμβέλειας με εντολή του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων και δημόσιων φορέων. Η καμπάνια θα μεταδώσει τα μηνύματα για την εξάλειψη του φαινομένου σε όλες τις εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες: μαθητές – δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς.

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της καμπάνιας θα είναι η προτροπή προς τους μαθητές που βιώνουν εκφοβισμό να μιλήσουν και να «καταγγείλουν» τα περιστατικά. Και αυτό θα συμβαίνει μέσω αναφοράς στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας που θα αναρτηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ