Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΝίκος Σειραγάκης: Ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα της αποφυλάκισής του

Νίκος Σειραγάκης: Ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα της αποφυλάκισής του

Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος – Έχει καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο στα 12,5 χρόνια αποφυλακίστηκε για δεύτερη φορά

Στην κρίση των αρεοπαγιτών του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είναι πλέον η υφ’ όρων αποφυλάκισή του 59χρονου πρώην προπονητή μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος ενώ έχει καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη, στα 12,5 χρόνια αποφυλακίστηκε για δεύτερη φορά.

Και είναι στην κρίση των αρεοπαγιτών, καθώς ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος για ασέλγεια 36 ανήλικων παιδιών που του είχαν εμπιστευτεί οι γονείς τους για να τα προπονεί το 2011, Νίκος Σειραγάκης.

Ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ είχε αποφυλακιστεί και πάλι τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και μετά από εισαγγελική παραγγελίας επέστρεψε στις φυλακές.

Τώρα, είναι η πρώτη απόφαση στα δικαστικά χρονικά της χώρας με την οποία αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καταδικασθείς σε κάθειρξη 401 ετών και κατά συγχώνευση σε 220 χρόνια κάθειρξη.

Ο παιδόφιλος αποφυλακίστηκε, αφού προηγούμενα εξέτισε 12,5 χρόνια εγκλεισμού του, δηλαδή, μόλις τα 3/5 της ποινής του. Οι πόρτες της φυλακής άνοιξαν για το Νίκο Σειρηγάκη με βούλευμα του Εφετείου Ναυπλίου το οποίο του έθεσε περιοριστικούς όρους.

Ο Νίκος Σειραγάκης, είχε καταδικαστεί τόσο πρωτόδικα όσο και από το Εφετείο για κατάχρηση σε ασέλγεια, απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια και βιασμούς σε βάρος 36 ανήλικών αθλητών, αφού προηγούμενα είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Σύμφωνα με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα το ανώτατο πλαφόν της εκτιτέας ποινής για τον παιδόφιλο – προπονητή ήταν τα 25 χρόνια, αλλά με το νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στα 20 χρόνια. Αν ίσχυε ο παλαιός Ποινικός Κώδικας, ο Νίκος Σειραγάκης θα έμενε άλλα τρία χρόνια στη φυλακή πριν μπορέσει να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, αφού το ανώτατο όριο εκτιτέας ποινή για αποφυλάκιση ήταν τα 25 χρόνια.

Η πρώτη απόπειρα αποφυλάκισης

Ο πρώην προπονητής είχε αποφυλακιστεί και τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί και μετά από παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επέστρεψε στις φυλακές.

Ο παιδόφιλος εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών και αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2020, αφού είχε εκτίσει μόνο 7 χρόνια και 10 μήνες και 25 μέρες της ποινής του. Η αποφυλάκισή του τότε είχε γίνει υπό τους περαστικούς όρους ότι δεν θα απομακρυνόταν από την περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης που είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής και ότι θα εμφανιζόταν κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Επίσης, του είχε απαγορευθεί να εμφανίζεται στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπως και του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Όμως, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του ο 59χρονος συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών για παραβίαση ενός εκ των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης.

Εν συνεχεία οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έκρινε ότι αφενός υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί και αφετέρου η αποφυλάκισή του δεν πληρούσε τα ουσιαστικά – κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο νόμος. Έτσι, ο Σειρηγάκης οδηγήθηκε στις φυλακές της Τριπόλεως αυτή τη φορά, στις οποίες κατά κανόνα κρατούνται άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι βιασμός, ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, κ.λπ.

Δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης

Από την Τρίπολη, ο 59χρονος υπέβαλε νέα, δεύτερη, αίτηση αποφυλάκισης πριν ένα έτος. Η αίτησή του απορρίφθηκε στις αρχές του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Στην συνέχεια άσκησε έφεση (18.3.2022) η οποία, με οριακή πλειοψηφία (με ψήφους 2 προς 1), έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου (με αριθμό 26/2013) και αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφυλακίστηκε με βούλευμα και του τέθηκαν περιοριστικοί όροι. Οι δικαστές της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου στήριξε την κρίση της στα κοινωνικά και ουσιαστικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες του Ναυπλίου έλαβαν υπόψη του ότι Νίκος Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε επιδείξει άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο, εργαζόταν στο κυλικείο των φυλακών και είχε μεροκάματα (ευεργετικός υπολογισμός ημερών κράτησης), συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τον παρακολουθούσε ψυχολόγος. Όπως εξάλλου είναι γνωστό, η μια ημέρα εργασίας στις φυλακές εκλαμβάνεται από 1/2 έως 2 ημέρες κράτησης, ανάλογα σε ποίο χώρο του καταστήματος κράτησης εργάζεται ο κρατούμενος. Ακόμη, σταθμίστηκε και το γεγονός ότι ο Σειρηγάκης είχε ήδη λάβει άδειες από τις φυλακές των Γρεβενών πριν το έτος 2019 από 5 έως 7 ημέρες λόγω καλής διαγωγής και τήρησε απαρέγκλιτα την ημέρα και ώρα επιστροφής του στο κατάστημα κράτησης.

Έτσι, οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου Ναυπλίου άνοιξαν την πόρτα της φυλακής στο Νίκο Σειρηγάκη, επιβάλλοντάς του 6 περαστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη εμφάνιση δύο φορές το μήνα (1η και 16η ημέρα) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που θα διαμένει (έχει δηλώσει τόπο διαμονής προάστιο των Αθηνών), υποχρεωτική διαμονή του στον συγκεκριμένο τόπο που έχει δηλώσει, απαγόρευση μετάβασης την Κρήτη, απαγόρευση συναναστροφής του με ανήλικους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση εκείνων που έχουν την επιμέλεια τους αλλά και να επισκέπτεται για την επόμενη πενταετία μια φορά το μήνα ψυχίατρο ή ψυχολόγο του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ για συνεδρίες και να προσκομίζει σχετική βεβαίωση στην υπηρεσία επιμελητών κοινωνικής αρωγής Αθηνών.

Μετά την γνωστοποίηση του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Σειραγάκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου το βούλευμα, με το οποίο έπειτα από 12,5 χρόνια εγκλεισμού ο Νίκος Σειρηγάκης βρέθηκε εκτός φυλακής παρά τα αποτρόπαια και κατά συρροή εγκλήματά του.

Ασκήθηκε αναίρεση

Τώρα, η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, Αδαμαντία Οικονόμου ζητά από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε Νίκος Σειραγάκης. Η κυρία Οικονόμου ζητά την αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος, καθώς δεν έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Έτσι, το Ποινικό Τμήμα θα αποφανθεί εάν ο Νίκος Σειραγακής θα παραμείνει ελεύθερος ή όχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ