Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΔίκη Λιγνάδη: «Μου είχε παραδεχθεί ότι είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια» κατέθεσε...

Δίκη Λιγνάδη: «Μου είχε παραδεχθεί ότι είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια» κατέθεσε γυναίκα με την οποία είχε δεσμό

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι τον είχε συναντήσει στην Πάρο με έναν νεαρό ηλικίας 16 ετών – «Μου έλεγε ότι τον ερωτεύονται αγόρια και κορίτσια» – Υποστήριξε ότι είχε μιλήσει σε αξιωματικό της αστυνομίας το 2017, ωστόσο δεν έγινε ποτέ κάτι

Κατάθεση – «φωτιά» για τον Δημήτρη Λιγναδη, ο οποίος δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για βιασμούς τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα, έδωσε σήμερα στο ακροατήριο, μάρτυρας η οποία διατηρούσε για ένα διάστημα ερωτική σχέση με τον κατηγορούμενο. Όπως ανέφερε, μετά από ερώτησή της ο κατηγορούμενος της είχε παραδεχθεί ότι διατηρούσε σχέσεις με ανήλικα αγόρια, ενώ και η ίδια, όπως είπε, τον είχε συναντήσει στην Πάρο με έναν νεαρό ηλικίας 16 ετών.

Η μάρτυρας, η οποία είχε καταθέσει και στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, είπε, ωστόσο, πως ποτέ, όσο καιρό βρίσκονταν στο περιβάλλον του κατηγορούμενου, δεν τον είχε δει με κάποιον από τους τέσσερις άνδρες που τον κατήγγελλαν για βιασμό τους. Όπως κατέθεσε η ίδια δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα αυτά. Ακόμη, ανέφερε πως είχε μιλήσει σε αξιωματικό της αστυνομίας για τις συμπεριφορές του κατηγορούμενου το 2017, πλην όμως δεν έγινε ποτέ κάτι.

Αρχίζοντας την κατάθεσή της η μάρτυρας είπε πως γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο το 2000 στην Πάτρα και διέκοψε κάθε επαφή μαζί του το 2016. Η γνωριμία της με τον Δημήτρη Λιγνάδη έγινε, όπως ανέφερε, σε παράσταση και έκτοτε η ίδια διατήρησε φιλική σχέση μαζί του καθώς και εκείνη ενδιαφέρονταν για το θέατρο. Η μάρτυρας τόνισε πως αργότερα, το 2004, η σχέση της με τον Δημήτρη Λιγνάδη εξελίχθηκε σε ερωτική. Ωστόσο, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς βρέθηκαν στην Πάρο για διακοπές και εκεί είδε τον κατηγορούμενο με ένα ανήλικο αγόρι. Η μάρτυρας ανέφερε: «Το 2004 ήρθε στη Πάρο με ένα αγόρι, ήμουν εκεί με την οικογένειά μου, υπήρξε διένεξη. Πέρασε ένας χρόνος, ξαναήρθαμε σε επαφή. Πιεζόμουν από την συμπεριφορά του, ήταν χειριστικός». Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε, είχε ξανά επικοινωνία με τον Δ.Λιγνάδη το 2013 και τότε εκείνος της ζήτησε να χωρίσει το σύντροφό της. «Μετά σταματήσαμε να μιλάμε μέχρι το 2016 μου ξαναζήτησε επαφή, όμως του είπα ότι ακούγονται άσχημα πράγματα για σένα ότι συναναστρέφεσαι με νεαρά αγόρια», ανέφερε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πώς τα ξέρατε;

Μάρτυρας: Είχαν πέσει στην αντίληψή μου ότι οι σχέσεις με νεαρούς δεν ήταν δασκάλου-μαθητή και το 2016 ακούγοντας και διάφορες φήμες.

Πρόεδρος: Τις πιστέψατε;

Μάρτυρας: Ναι, μου τις επιβεβαίωσε και τότε του είπα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

«Μου έλεγε ότι τον ερωτεύονται αγόρια και κορίτσια»

Επανερχόμενη στη συνάντησή της με το Δ. Λιγνάδη στη Πάρο και το νεαρό αγόρι που τον συνόδευε η μάρτυρας είπε: «Μου είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ήταν 16, αλλά προσπάθησε να μου το κρύψει. Το ίδιο αγόρι το 2005 ήταν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Μου έλεγε ο κατηγορούμενος ότι τον ερωτεύονταν συνέχεια αγόρια και κορίτσια». Η γυναίκα ακολούθως τόνισε πως το 2016 ρώτησε τον Δ. Λιγνάδη αν πράγματι ισχύουν όσα λέγονται για εκείνον. Στην ερώτησή της αυτή, ο κατηγορούμενος της απάντησε πως ισχύουν και την ρώτησε, όπως είπε, ποιο είναι το πρόβλημά της.

Μάρτυρας: Στην Πάρο μου είχε πει ότι το αγόρι ήταν 19 και όχι 16, μου το είπε το ίδιο το παιδί. Λεγόταν Κωνσταντίνος. Είχε έρθει μάλλον το 2005 στο σπίτι του κατηγορούμενου και ήθελε να αυτοκτονήσει και έλεγε ότι έχει πάρει χάπια.

ΠολιτικήΑγωγή: Τι κάνατε;

Μάρτυρας: Ρώτησα αν θέλει βοήθεια. Κατάλαβα ότι δεν τα πήγαινε καλά με τους γονείς του. Επειδή εγώ δεχόμουν πιεστική συμπεριφορά από τον κατηγορούμενο συμπέρανα ότι κάτι άλλο συμβαίνει με τον κατηγορούμενο.

Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, η μάρτυρας κατέθεσε πως είχε υποστεί λεκτική αλλά και σωματική βία από τον Δ. Λιγνάδη. «Την πρώτη φορά με χτύπησε χωρίς λόγο. Έκανα πρόβα έναν μονόλογο, με κλώτσησε και άρχισε να με ταρακουνά» είπε.

ΠολιτικήΑγωγή: Το λέτε για πρώτη φορά. Λέτε ότι το 2013 κάτι συνέβη.

Μάρτυρας: Είχα σεξουαλική επαφή που δεν την ήθελα, αλλά σταμάτησε. Δεν μιλώ για σεξουαλική κακοποίηση.

ΠολιτικήΑγωγή: Γιατί πήγατε να καταθέσετε;

Μάρτυρας: Ήθελα απλώς να σταματήσουν όλα αυτά. Ήθελα όταν ο ίδιος μου είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να έχει σχέσεις με ανήλικα το θεώρησα μη ηθικό, ότι καταστρέφει ψυχές. Είχα μιλήσει νωρίτερα σε ψυχολόγο της αστυνομίας το 2017 για την πιεστική συμπεριφορά και πως ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Αναφέρθηκα στο όνομα του κατηγορούμενου. Μου είπε ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα σε ό,τι με αφορά και ότι δεν υπάρχει μήνυση σε βάρος του κατηγορούμενου για τα υπόλοιπα.

ΠολιτικήΑγωγή: Γιατί μιλήσατε το 2021;

Μάρτυρας: Δεν είχα κάτι άλλο να πω πέραν του ότι με είχε χτυπήσει και είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συνάπτει σχέσεις με παιδιά και είναι εξουσιαστικός.

«Ο μαθητής»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η μάρτυρας μίλησε και για ένα περιστατικό με ένα άλλο ανήλικο αγόρι στο σπίτι του σκηνοθέτη. Συγκριμένα ανέφερε: «Ήταν ένα αγόρι στο σπίτι, καθόταν στον καναπέ, αδύνατος, μικροκαμωμένος με ξανθά μαλλιά. Ήμασταν με τον κατηγορούμενο στο υπνοδωμάτιο και είχαμε ξεκινήσει επαφή και τότε μου είπε ότι ήθελε να φωνάξει και το αγόρι στο δωμάτιο, ότι ήταν ένας μαθητής του. Του είπα ότι δεν θέλω και τότε μου είπε να φύγω και έφυγα. Μόνη μου είχα διαπιστώσει ότι ήταν αμφισεξουαλικός. Άλλες στιγμές ένιωθα πολύ ερωτευμένη».

ΠολιτικήΑγωγή: Έχετε μιλήσει για βίαιη επαφή, τι εννοούσατε;

Μάρτυρας: Δεν ήταν βίαιη η πράξη, αλλά μου φώναζε δυνατά. Μου πρότεινε κάτι που δεν ήθελα να το κάνω και μετά την άρνησή μου άλλαξε εντελώς η συμπεριφορά του. Πίστευα ότι μπορώ να τον σώσω από όλο αυτό.

Υπεράσπιση: Τον σύζυγό σας τον γνωρίζει;

Μάρτυρας: Ναι.

Υπεράσπιση: Έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια από τον κατηγορούμενο λέγοντας ότι έχετε ψυχιατρικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

Ένταση στη διαδικασία

Με την έναρξη πάντως της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας σημειώθηκε ένταση στο ακροατήριο. Ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας ΓιάννηςΒλάχος, ο οποίος πλέον εκπροσωπεί μόνο τον πρώτο καταγγέλλοντα, ανέγνωσε μία εκτενή γραπτή δήλωση στο δικαστήριο για λογαριασμό του εντολέα του με την οποία διαμαρτύρεται για τον τρόπο εξέτασής του από το δικαστήριο και κυρίως από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

Συγκριμένα, η δήλωση του πρώτου καταγγέλλοντα που παραδόθηκε στην έδρα, αναφέρει:

«Έγινα αποδέκτης πλείστων επιθετικών, προσβλητικών και εκφοβιστικών, παραπειστικών ερωτήσεων. Ο συνήγορος υπεράσπισης με αποκάλεσε «κοινό απατεώνα» και με ανάγκασε να επιδείξω με το δάχτυλό μου την περιοχή των γενετικών μου οργάνων. Υπέστην επιθετική και εξευτελιστική μεταχείριση με την ανοχή της διευθύνουσας που δεν απαγόρευσε εκφοβιστικές ερωτήσεις. Δεν με προστάτεψε, ούτε όταν επιδείχθηκαν φωτογραφίες μου από κοινωνικά δίκτυα. Ο κύκλος προσωπικών επιθέσεων και προσβολών αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των μαρτύρων. Είναι δικονομικώς ανεπίτρεπτη η εκφορά τέτοιων ερωτήσεων, επιχείρησε να με εξευτελίσει»,

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την αντίδραση από του συνηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια. Ο τελευταίος ανέφερε πως προχωρά σε προσωπική μήνυση κατά του πρώτου καταγγέλλοντα για συκοφαντική δυσφήμιση. Ακόμη, ο είπε πως και ο εντολέας του θα μηνύσει τον συγκεκριμένο μάρτυρα.

ΑλέξηςΚούγιας: Επικαλείται νομικό όρο απολύτου ακυρότητας της διαδικασίας. Δεν ξέρω ποιος του το έγραψε.

ΓιάννηςΒλάχος: Θέλω το λόγο επί προσωπικού. Δεν είμαστε αγράμματοι.

ΑλέξηςΚούγιας: Δεν υπάρχει απόλυτη ακυρότητα. Έπρεπε κατά τη διάρκεια που εντόπισε οι σχετικές ακυρότητες να το επισημάνει για να θεραπευτούν. Δεν αντέλεξε ποτέ. Σε ό,τι αφορά εμένα εγώ μηνύω τον μάρτυρα για συκοφαντική δυσφήμιση. Το ίδιο και ο κ.Λιγνάδης και επιφυλάσσομαι να προσφύγω στο πειθαρχικό όργανο του ΔΣΑ. Αυτό που έγινε τώρα έχει σκοπό να πλήξει την αξιοπιστία του δικαστηρίου. Θίγεται η τιμή και η υπόληψη όλων.

Ακολούθησε διακοπή της συνεδρίασης και όταν το δικαστήριο επανήλθε η πρόεδρος του ρώτησε τον Γιάννη Βλάχο εάν με τη δήλωση διατυπώνει κάποιο αίτημα με τον δικηγόρο να απαντά ότι επιφυλάσσεται.

Τέλος, κατά τη σημερινή δικάσιμο ολοκληρώθηκε η εξέταση από την πλευρά της υπεράσπισης Λιγνάδη του φίλου του τέταρτου καταγγέλλοντα, ο οποίος έχει καταθέσει ότι ήταν παρών στον βιασμό του. Ο κ. Κούγιας, απηύθυνε δεκάδες ερωτήσεις στο μάρτυρα, αμφισβητώντας τα όσα είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ