Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΔίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 έτη στους δυο κατηγορούμενους για τον βιασμό...

Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 έτη στους δυο κατηγορούμενους για τον βιασμό και τη δολοφονία της

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε ούτε και στο Εφετείο για τους δύο κατηγορούμενους – Χειροκροτήματα στην αίθουσα

Ισόβια και 15 έτη κάθειρξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, επέβαλε με απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δυο νεαρούς κατηγορούμενος της υπόθεσης, τον 26χρονο Ροδίτη και τον 24χρονο συγκατηγορούμενό του αλβανικής καταγωγής.

Το δικαστήριο ομόφωνα δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό (όπως άλλωστε και ο πρώτος βαθμός) κάνοντας δεκτή την σχετική εισαγγελική πρόταση. Η απόφαση του Εφετείου είναι ακριβώς ίδια, δηλαδή, όπως και του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε δικάσει την υπόθεση, τον Μάιο του 2020.

Με χειροκροτήματα αντέδρασε το ακροατήριο, στην εκφώνηση της απόφασης, με την πρόεδρο να επισημαίνει: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».

Νωρίτερα ομόφωνα το δικαστήριο είχε κηρύξει ενόχους τους δυο κατηγορούμενους για το βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μάλιστα το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Οι δηλώσεις της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ποινής των ισόβια και 15 ετών για τον Αλβανό και τον Ροδίτη:

«Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε μεταξύ άλλων η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη.

Δηλώσεις έκανε έξω από το Δικαστήριο και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη:

«Δικαίωση στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι» τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Κανένα ελαφρυντικό για τους δράστες – Ένταση στο δικαστήριο

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δυο κατηγορούμενος για τη δολοφονία και τον βιασμό της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλουδη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Μάλιστα, στο δικαστήριο επικράτησε ένταση όταν η οικογένεια της φοιτήτριας ακούγοντας τον συνήγορο του κατηγορούμενου Ροδίτη να χαρακτηρίζει μη αποτρόπαιο το έγκλημα, ξέσπασε: «Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κω@@@@@, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας.

Οι φωνές των ατόμων που αντέδρασαν, συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου, όταν εξήλθαν για να ηρεμήσουν.

Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…

Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί αν φανταστεί κανείς…

Μάλιστα, οι φωνές των ατόμων που αντέδρασαν, συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου, όταν εξήλθαν για να ηρεμήσουν.

Η απόφαση για μη αναγνώριση των ελαφρυντικών στους δυο κατηγορούμενους ήταν ομόφωνη. Μάλιστα, όταν άκουσε την απόφαση η μητέρα της αδικοχαμαένης φοιτήτριας Κούλα Αρμουτίδου πλησίασε το εδώλιο όπου κάθονται οι δυο καταδικασθέντες και είπε στο Ροδίτη: «Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω».

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορούμενους είχε ζητήσει νωρίτερα και η εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ακόμη, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες. Η πολιτική αγωγή αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών τονίζοντας ότι πράγματι οι κατηγορούμενοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Η εισαγγελέας έκανε λόγο για «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Μάλιστα, όπως τόνισε η εισαγγελέας και οι δυο κατηγορούμενοι «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» ανέφερε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί στους δυο κατηγορούμενους ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία της φοιτήτριας και 15 έτη κάθειρξης για το βιασμό της, όπως δηλαδή ήταν και η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Σε λίγο το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί της ποινής.

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι – Σε κλάματα ξέσπασε ο πατέρας της φοιτήτριας

Στην ενοχή των δύο νεαρών κατηγορουμένων της υπόθεσης της Ελένης Τοπαλούδη, όπως κατηγορούνται, κατέληξε νωρίτερα σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Δικαστές και ένορκοι έλαβαν ομόφωνα την απόφασή τους, στο άκουσμα της οποίας ο πατέρας της αδικοχαμένης φοιτήτριας ξέσπασε σε κλάματα.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως που είχε προηγηθεί, επί της ουσίας ακολούθησε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τόσο ο κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής όσο και ο Ροδίτης, καταδικάστηκαν για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού σε βάρος της νεαρής φοιτήτριας το 2018 στη Ρόδο. 

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της είχε αναφέρει: «Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο κατηγορούμενους προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια. Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού, με σχέδιο και με δόλο». 

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση δεν υπήρξε συναίνεση από πλευρά του θύματος σε ερωτική συνεύρεση με τους κατηγορούμενους. «Εάν η Ελένη είχε συναινέσει σε όλο αυτό το σκηνικό θα ήταν ακόμη ζωντανή, θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν», είπε η εισαγγελέας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους στη δίκη έριχναν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για το στυγερό έγκλημα. Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της κοπέλας και σε 15 έτη κάθειρξη ο καθένας για τον βιασμό της. 

Στο δικαστήριο βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ως ένδειξη συμπαράστασης στάσης στους γονείς της φοιτήτριας. Ακόμη στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ