Θεσσαλονίκη: Κόλλησαν αφίσες – κηδειόχαρτα με τον πρύτανη του ΑΠΘ για τη λήξη της κατάληψης μετά από 34 χρόνια

345

«Επέλεξε να ανοίξει τον τάφο του» γράφουν στο χαρτί που έχει αφισοκολληθεί σε στάσεις λεωφορείων – Ο πρύτανης δέχεται απειλές για τη ζωή του – Στήριξη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Σε μια απειλητική και μακάβρια κίνηση προχώρησαν άγνωστοι στην περιοχή της Καμάρας, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στη λήξη της κατάληψης στο «Στέκι στο Βιολογικό» εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από 34 χρόνια.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του GRTimes.gr, οι άγνωστοι αφισοκόλλησαν σε στάσεις λεωφορείων κηδειόχαρτα, με τα οποία καταφέρονται κατά του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου.

Οι αφίσες περιλαμβάνουν απειλητική φρασεολογία και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ενώ αναφέρουν ότι ο κ. Παπαϊωάννου «επέλεξε να ανοίξει τον τάφο του». Μάλιστα με στον ίδιο υβριστικό τόνο αναγράφουν ότι «Η σορός θα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα της κατάληψης στο Στέκι στο Βιολογικό».

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Πρύτανης δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Θεοδωρικάκος: «Οι απειλές δεν περνάνε – Ασφάλεια για όλους στα πανεπιστήμια»

Μήνυμα στήριξης στον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, που δέχεται απειλές κατά της ζωής του, μετά τη λήξη της κατάληψης που διήρκησε 34 χρόνια σε χώρο του πανεπιστημίου έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Κάτω από τα μπάζα της τελειωμένης πλέον ψευτοκατάληψης κάποιων στο ΑΠΘ βρίσκονται η αλαζονεία τους, ο αυταρχισμός τους, η αθλιότητά τους, ο φασισμός τους και η παράνοιά τους. Είμαστε στην πράξη και με αποφασιστικότητα με τον Πρύτανη, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με τη λογική, με την ελευθερία, με την ασφάλεια και την εφαρμογή των Νόμων στα πανεπιστήμια. #Ασφάλειαπαντού, ασφάλεια για όλους!» έγραψε ο κ. Θεοδωρικάκος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Μακριά νυχτωμένοι οι γνωστοί τραμπούκοι, λέει ο Οικονόμου 

Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρόσφατη λήξη κατάληψης του πανεπιστημιακού χώρου που διήρκησε 34 ολόκληρα χρόνια.

Για γνωστούς τραμπούκους που «φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσουν το έργο τους όπως είχαν συνηθίσει», κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διαμηνύοντας παράλληλα ότι «η νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη είναι πια αδιαπραγμάτευτες.

«Όποιος δεν το αποδεχτεί και συνεχίζει να μηρυκάζει αθλιότητες, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Φυσικά η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών είναι αυτονόητη και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν καθαρή θέση», τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Οικονόμου:

«Ένας χώρος εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που βρισκόταν επί δεκαετίες υπό κατάληψη, αποδόθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γνωστούς τραμπούκους να απειλούν τη ζωή του Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου και να φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, όπως είχαν συνηθίσει.

Είναι μακριά νυχτωμένοι. Η Ελλάδα αλλάζει και στα ελληνικά πανεπιστήμια η νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη είναι πια αδιαπραγμάτευτες. Όποιος δεν το αποδεχτεί και συνεχίζει να μηρυκάζει αθλιότητες, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Φυσικά η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών είναι αυτονόητη και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν καθαρή θέση».

Επιχείρηση εκκένωσης υπό άκρα μυστικότητα

Η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης, που έγινε στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Στέκι στο Βιολογικό), ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών επί 34 ολόκληρα χρόνια έγινε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας -παρουσία δικαστικού λειτουργού και με συνοδεία αστυνομικών σκύλων- πραγματοποίησαν «έφοδο» περίπου στις 6 το πρωί στο λεγόμενο «Στέκι Βιολογικού» που χρησιμοποιούνταν από φοιτητές, αλλά και εξωπανεπιστημιακούς.

Σε πρώτη φάση, οι αστυνομικοί με τους φακούς ανά χείρας «σκάναραν» τους χώρους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν βρίσκονταν εντός του κτιρίου καταληψίες. Στη συνέχεια έφτασαν στον χώρο εργάτες οι οποίοι ξεκίνησαν να πραγματοποιούν εργασίες για τη διαμόρφωσή του, καθώς πρόθεση της Πρυτανείας είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών.

Στον χώρο εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες κράνη, κοντάρια αλλά και εργαλεία για οικοδομικές εργασίες, όπως φτυάρια και άλλα αντικείμενα τα οποία περισυνέλλεξαν οι αστυνομικοί.

grtimes.gr

protothema.gr