Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΤο «CPS» της ΕΛ.ΑΣ. που κυνηγά παιδόφιλους – Πληρώνουν για «φρέσκα» βίντεο...

Το «CPS» της ΕΛ.ΑΣ. που κυνηγά παιδόφιλους – Πληρώνουν για «φρέσκα» βίντεο με παιδιά

Ένα σύγχρονο πρόγραμμα ανίχνευσης υλικού παιδικής πορνογραφίας που εντοπίζει παιδόφιλους στο αχανές διαδίκτυο χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη σύλληψη πέντε Ελλήνων, οι οποίοι κατείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα με την ονομασία «CPS» (Child Protection System-Σύστημα Προστασίας Παιδιών), το οποίο αποτελεί «εργαλείο» μέσω του οποίου οι ελληνικές Αρχές βρίσκουν ηλεκτρονικά ίχνη ατόμων που κατέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Το πρόγραμμα «CPS» επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται διαρκώς από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου όσο περνούν τα χρόνια να σαρώνει αποτελεσματικότερα και ποιοτικότερα το διαδίκτυο για τον εντοπισμό παιδόφιλων.

Μέσω αυτού η Αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει 247 διαφορετικά ηλεκτρονικά ίχνη και να συλλάβει πέντε Έλληνες στην Αθήνα, οι οποίοι κατείχαν συνολικά 3.629 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Η έρευνα διήρκεσε 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους πέντε συλληφθέντες οι τρεις είναι άνεργοι και οι δύο εργάζονται σε μικρά καταστήματα της Αττικής (ένα εκ των οποίων ψιλικατζίδικο). Ο μικρότερος ηλικιακά είναι 27 ετών και ο μεγαλύτερος 57 ετών. Στην κατοχή τους είχαν υλικό-σοκ, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσαν να διαμοιράσουν (αν και δεν αποδείχτηκε ότι το διακινούσαν αλλά μόνο ότι το κατείχαν, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται).

Αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν για το κατά πόσο οι συλληφθέντες πλήρωσαν για να αποκτήσουν το υλικό που βρέθηκε στην κατοχή τους, απάντησαν: «Αυτό δεν έχει εξακριβωθεί. Εντούτοις ξέρουμε το εξής. Στο διαδίκτυο υπάρχουν σελίδες για παιδόφιλους, από τις οποίες μπορεί κάποιος να κατεβάσει βίντεο χωρίς να πληρώσει. Τα βίντεο αυτά είναι παλιά. Εάν κάποιος παιδόφιλος θέλει να κατεβάσει κάποιο φρέσκο βίντεο, τότε πρέπει να πληρώσει. Δεν θα το βρει δωρεάν. Δυστυχώς υπάρχουν σελίδες και στο ‘συμβατικό’ διαδίκτυο (πέραν δηλαδή του σκοτεινού διαδικτύου), στις οποίες μπορούν τα άτομα αυτά να βρουν είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή βίντεο παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων».

Οι έρευνες

Όταν οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν στοιχεία σε βάρος πέντε Ελλήνων για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, τότε τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου, αφού διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 σκληροί δίσκοι.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των πέντε συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ για τον έκτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι πέντε συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του έκτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «UNCOVERII» και μετά από πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση των ανευρεθέντων ψηφιακών δεδομένων, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με μεγάλη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά, τουλάχιστον, (3.629) αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κάνοντας χρήση συνολικά τουλάχιστον (247) διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου, αφού διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (14) σκληροί δίσκοι.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των πέντε συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ για τον έκτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι πέντε συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του έκτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ