Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΣυνελήφθη 59χρονος αρχαιοκάπηλος στη Λακωνία - Τι εντόπισαν οι Αρχές

Συνελήφθη 59χρονος αρχαιοκάπηλος στη Λακωνία – Τι εντόπισαν οι Αρχές

Ένας 59χρονος Πολωνός συνελήφθη σε περιοχή της Λακωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έπειτα από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με άτομο που αναζητά αρχαία με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και κατέχει παράνομα αρχαία κινητά μνημεία, κλιμάκιο αστυνομικών πήγε στη Λακωνία, εντόπισε τον 59χρονο και πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του καθώς και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε.Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Βάση αγγείου, με χαμηλή κωνική βάση, προϊστορικών χρόνων (2ης πΧ χιλιετίας), με διακόσμηση από 16 μη διαμπερείς οπές, διαμέτρου βάσης πεντέμισι εκατοστών, εξαίρετο δείγμα της μεσοελλαδικής ή της ύστερης εποχής του Χαλκού.

– Τμήμα από σώμα και γένεση λαβής αποθηκευτικού αγγείου, από ερυθρωπό πηλό που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι εκατοστών.

– Τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου (χύτρα), από ερυθρωπό πηλό, που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι εκατοστών.

Η αρχαιολογική αξία των συγκεκριμένων κινητών μνημείων τεκμηριώθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν επίσης κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ανιχνευτής μετάλλων, περίστροφο κρότου-εκτόξευσης φωτοβολίδων με 9 φυσίγγια, πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, σπρέι πιπεριού και 378 φυσίγγια κρότου.

Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ