Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΚαλαμάτα: Αρτοποιός θύμα απάτης από Κορίνθιο

Καλαμάτα: Αρτοποιός θύμα απάτης από Κορίνθιο

Ενας 49χρονος Κορίνθιος φέρεται να είναι ο απατεώνας που πέρυσι τον Οκτώβριο προσποιήθηκε ότι είναι αντιδήμαρχος Καλαμάτας και έκανε παραγγελία σε φούρνο της πόλης, αξίας 870 ευρώ.

Στη συνέχεια, με τη γνωστή πλέον μέθοδο της δήθεν λανθασμένης κατάθεσης και της επιστροφής χρημάτων. Κατάφερε και εξαπάτησε αρτοποιό, ο οποίος του «επέστρεψε»… 7.830 ευρώ. Το ίδιο αποπειράθηκε να κάνει ο απατεώνας και σε άλλο αρτοποιό της Καλαμάτας, αλλά τον κατάλαβε.

Πιο αναλυτικά, η προαναφερόμενη απάτη και η απόπειρα απάτης έγιναν πέρυσι στις 7 Οκτωβρίου και εξιχνιάστηκαν. Ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας. Σε βάρος του 49χρονου Κορίνθιου σχηματίστηκε δικογραφία, για απάτη και απόπειρα απάτης.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε στο φούρνο του εξαπατηθέντα δηλώνοντας ψευδώς ένα όνομα αντιδημάρχου της Καλαμάτας, και παρήγγειλε προϊόντα αξίας 870 ευρώ. Ζήτησε τραπεζικό λογαριασμό για να προπληρώσει, και αφού απέστειλε παραποιημένο καταθετήριο ισχυριζόμενος ότι κατέθεσε… Κατά λάθος το ποσό των 8.700 ευρώ (δήθεν πρόσθεσε ένα επιπλέον μηδενικό), ζήτησε την επιστροφή των επιπλέον χρημάτων. Ο αρτοποιός δεν ήταν υποψιασμένος όπως ο συνάδελφός του και “τσίμπησε”.

Οι ηλεκτρονικές απάτες πάντως δεν έχουν σταματημό, και γι’ αυτό οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή. Τόσο στις συναλλαγές όσο και σε επικοινωνίες με αγνώστους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό οι αστυνομικές αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να τους εξαπατήσουν και να τους αποσπάσουν χρήματα.

Μεταξύ αυτών είναι “οι απάτες σε βάρος ιδιοκτητών επιχειρήσεων, με το πρόσχημα της λανθασμένης τραπεζικής κατάθεσης. Όπου οι δράστες τηλεφωνούν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, παρουσιαζόμενοι ως υπαρκτά – αναγνωρίσιμα πρόσωπα της περιοχής (μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης, ιατροί, φαρμακοποιοί κ.α.) και προβαίνουν σε παραγγελίες προϊόντων. Ζητώντας παράλληλα αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλουν τα συμφωνηθέντα χρήματα για την αγορά. Ανάλογες περιπτώσεις είναι οι απάτες με πιστωτικές κάρτες, με αγοραπωλησία οχημάτων, των δήθεν υπαλλήλων της ΔΕΗ, ως απεσταλμένοι συγγενικών προσώπων κλπ”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ 

Για την αποφυγή εξαπάτησης η ΕΛΑΣ συμβουλεύει τους πολίτες: “Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές. Ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικοί κωδικοί ΡΙΝ, αριθμοί πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικοί επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κλπ). Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή. Να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»”.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

“Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ). Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δεν γνωρίζετε. Ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού. Να αποφεύγετε, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας πλησιάζουν ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων. Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα. Ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά”.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

«Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας, και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.). Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κλπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας (URL) για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών» καταλήγει η ΕΛΑΣ.

πηγή: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ