Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Θα πρέπει το μέτωπο κοινής δράσης να ενταθεί και να διευρυνθεί»

«Θα πρέπει το μέτωπο κοινής δράσης να ενταθεί και να διευρυνθεί»

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιαν. Παπαδημητρίου για Πανεπιστημιακές Σχολές και άλλα σοβαρά ζητήματα:

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας στο δήμο Πύργου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ηλεία, έκανε  την εξής δήλωση:

«Το θέμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα είναι η απομάκρυνση, όπως διαφαίνεται, από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, του τμήματος Μουσειολογίας από τον Πύργο και Γεωπονίας από την Αμαλιάδα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά θεωρούμαστε  ως παιδιά ενός κατώτερου θεού από την κεντρική εξουσία. Αυτά που ακούγονται ότι είναι θέμα Πανεπιστημίου, ότι έχει το αυτοδιοίκητο και η κυβέρνηση δεν παίζει  κανέναν ρόλο,  δεν ισχύει. Θεωρώ ότι ήδη έχει συμφωνηθεί από το υπουργείο με  τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να καταργηθούν αυτά τα τμήματα.

Το μόνο θετικό είναι πως για πρώτη φορά κατανοούν όλοι οι αιρετοί δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης και περιφερειάρχης, ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο που είναι αρραγές. Για να διεκδικήσει όλα τα μεγάλα ζητήματα του Νομού. Δεν μπορεί δηλαδή ένας δήμαρχος από μόνος του, οποιοσδήποτε δήμαρχος, να διεκδικήσει σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα. Όπως είναι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, ο δρόμος Πάτρα-Πύργος, το Νοσοκομείο Πύργου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά τα θέματα είναι σημαντικά όχι μόνο για τους δήμους Πύργου και Ήλιδας, αλλά για όλο το Νομό.

Άρα λοιπόν θα πρέπει αυτό το μέτωπο κοινής δράσης να ενταθεί και  να διευρυνθεί. Βέβαια εδώ για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θα πρέπει και οι βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της κυβέρνησης και που εκπροσωπούν το Νομό. Να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν τα συμφέροντα του Νομού, όπου εκλέγονται. Έτσι πρώτα απ’ όλα πρέπει να εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες που έχει κάθε φορά αυτή.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα ιδρύεται ή καταργείται με νόμο. Άρα λοιπόν αποκλειστική αρμοδιότητα για την κατάργηση ή τη διατήρηση του είναι μόνο η Βουλή η οποία νομοθετεί.  Το Πανεπιστήμιο Πατρών ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι από τα μόνα ΑΕΙ που προσπαθεί να συρρικνώσει τις δράσεις του και να μαζέψει όλες τις σχολές στην Πάτρα. Επειδή τυγχάνει να έχω σπουδάσει νομική στην Κομοτηνή, στη Θράκη υπάρχουν δεκάδες τμήματα τα οποία είναι διασκορπισμένα στις πόλεις. Ακριβώς για να εξυπηρετούν την καλύτερη λειτουργία του Πανεπιστημίου , αλλά και την τοπική κοινωνία. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και πνευματικά αναδεικνύουν τον τόπο. Όταν υπάρχουν φοιτητές υπάρχει ζωή και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό και βελτιώνεται ο τρόπος ζωής των ανθρώπων σε κάθε πόλη.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό επίσης ότι σε αυτό το μέτωπο διεκδίκησης για τη διατήρηση των σχολών. Αλλά και γενικά όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν το Νομό Ηλείας όλα αυτά τα χρόνια. Θα πρέπει να συμμετέχουν και οι πολίτες ενεργά, είτε μέσα από θεσμοθετημένους φορείς ή και ατομικά. Η κοινωνία δεν είναι στον αυτόματο πιλότο και δεν λύνονται όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος να μας λύσει τα προβλήματα. Άρα θα πρέπει να κατανοήσει όλος ο κόσμος ότι είναι και δικό τους πρόβλημα η λύση αυτών των προβλημάτων. Διότι όλοι ζουν σε αυτό το Νομό. Άρα θα πρέπει να έχει καθολική συμμετοχή και ο κόσμος με οποιοδήποτε είδους δράσεις μέσα σε νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ