Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία:Έναρξη παραλαβής βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια του Νομού μας

Ηλεία:Έναρξη παραλαβής βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια του Νομού μας

Ξεκίνησε χθες και στα δύο εργοστάσια του Νομού μας, τον Κύκνο και τη Μινέρβα, η παραλαβή βιομηχανικής τομάτας για την φετινό περίοδο. Όπως υπολογίζεται φέτος η παραγωγή θα είναι σχετικά μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς υπήρξε μια μικρή αύξηση στρεμμάτων. Ευχή όλων είναι να μην επηρεάσουν το προϊόν οι καιρικές συνθήκες μέχρι και το τέλος της παραλαβής, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική οικονομική τόνωση στους παραγωγούς της Ηλείας.

Χρήστος Βαλιανάτος, Πρόεδρος Ο.Π. Αμαλιάδας

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι υπάρχει καλή ποιότητα, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές την προηγούμενη περίοδο, και μακάρι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να πάει έτσι ο καιρός και να μπει όλη η σοδειά στα εργοστάσια. Εμείς, η γεωπονική υπηρεσία και τα παιδιά που παραλαμβάνουν βρισκόμαστε εδώ για να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα βρισκόμαστε εδώ δίπλα στους αγρότες μέχρι να παραλάβουν τα εργοστάσια και το τελευταίο κιλό. Η παραγωγή θα είναι γύρω στα περσινά επίπεδα, γύρω στους 100.000 τόνους, είναι 10.000 στρέμματα περίπου. Εκείνο που προέχει είναι οι καιρικές συνθήκες. Θέλω να τονίσω πως τα έξοδα είναι πάρα-πάρα πολλά. Για μένα είναι ήρωες οι παραγωγοί της βιομηχανικής τομάτας. Θέλουμε να παραμείνει η βιομηχανική τομάτα στον Νομό, είναι ένα προϊόν που στηρίζει την οικονομία της Ηλείας -10 εκατ. ευρώ είναι αυτά- και θα κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να συνεχίσει η παραγωγή της. Θέλουμε όμως και από τα εργοστάσια να αναθεωρήσουν πάλι την πολιτική των τιμών, έτσι ώστε ο παραγωγός να βγάλει ένα λογικό κέρδος και να παραμείνει στην καλλιέργεια».

Μαριλένα Παπαθεοδώρου, επικεφαλής γεωπονικού τμήματος «Κύκνου»

09

«Τα πράγματα κυλούν ομαλά προς το παρόν, με αρκετούς τόνους τομάτα για πρώτη ημέρα, η οποία θα πηγαίνει αυξητικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σε σχέση με πέρυσι που λίγο χαμηλότερη η προσκόμιση. Αναμένουμε γύρω στους 60.000 τόνους να παραλάβουμε φέτος. Μέσα στη χρονιά υπήρξαν δυστυχώς γεγονότα που προκάλεσαν ανησυχία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρχε έντονος προβληματισμός. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε εδώ, στηρίζουμε τους παραγωγούς μας, τους το δείχνουμε εμπράκτως και πιστεύω πως όλα θα κυλίσουν ομαλώς. Πιστεύω πως οι παραγωγοί θα μείνουν ικανοποιημένοι κλείνοντας την σεζόν με τις τιμές που θα δουν να αναγράφονται στα τιμολόγια. Η τομάτα προς το παρόν είναι καλής ποιότητας. Υπήρξαν κάποια προβλήματα στην άρδευση, τα οποία δεν οφείλονται κατ’ εξοχήν στους παραγωγούς μας. Αυτό μας δημιούργησε κάποια ποιοτική υποβάθμιση στο προϊόν, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο. Αναμένουμε και ένα κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες, επομένως ίσως εκεί μας πιέσει χρόνος και αναγκαστούμε να αυξήσουμε την ημερήσια παραλαβή, θα το δούμε στην πορεία. Παραλαμβάνουμε περισσότερους τόνους από πέρυσι γιατί είχαμε μια μικρή αύξηση στρεμμάτων».

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ