Ταξίδι στον χρόνο και στις γειτονιές του Πύργου…

0
1244

Εικόνες από το παρελθόν…

Η πόλη του Πύργου αποτελεί μία περιοχή με μοναδική ιστορία…. Στον ίδιο χώρο που βρίσκεται  η πόλη του Πύργου σήμερα, τοποθετείται η αρχαία πόλη Λετρίνοι από όπου είχε πάρει και την ονομασία του, σαν Δήμος Λετρίνων μέχρι την δεκαετία του 1980. Η ονομασία της νεώτερης πόλης προέρχεται από τον πύργο που είχε κατασκευάσει, το 1512, στην θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς.

Κατά τον 19ο αιώνα, ο Πύργος κατέστη συγκοινωνιακό, εμπορικό, διοικητικό και δικαστηριακό κέντρο λόγο του εμπορίου σταφίδας, της οποίας η συστηματική εξαγωγή ανέβασε αισθητά τόσο το οικονομικό όσο και το πνευματικό επίπεδο της περιοχής. Το θέατρο «Απόλλων», η Δημοτική Αγορά και το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας  που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1880, (Έργα του Ερνέστο Τσίλλερ).

Οι εικόνες από τον Πύργο προηγούμενων δεκαετιών έρχονται να μας ταξιδέψουν στο χρόνο.


Άποψη προς τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.


Εικόνα από την γωνία Αγίου Σπυρίδωνος και Καποδιστρίου. Πριν την διάνοιξη της Ρήγα Φεραίου. Το διόροφο του Νέλου, το διόροφο του Τουλούμη (Σπηλιόπουλου) που δεν διασώζονται στις ημέρες μας.
Το Σταυροπάζαρο αποτελούσε την κεντρική αγορά της πόλης του Πύργου, όπου έβρισκες τα πάντα.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Πύργου επί εποχής…. Μουτζούρη.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης του Πύργου δέσποζε ο Νάρκισσος,  σημερινή Εθνική Τράπεζα.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στον Πύργο.
Τρία μεταχειρισμένα φορτηγά, διασκευασμένα από ντόπιους μηχανουργούς-λαμαριτζίδες κατάφερναν να έχουν πεντακάθαρη την πόλη. Πάρκινγκ τους ο χώρος που έχει ανεγερθεί το σημερινό Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
Το κτίριο του ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, την εποχή που λειτουργούσε ως Ινστιτούτο Σταφίδας.



Η κεντρική πλατεία της πόλης του Πύργου, με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου να δεσπόζει  στον χώρο.
Οδός Κατακόλου, χρόνια πριν, τότε που η λέξη «άσφαλτος» ήταν σχεδόν άγνωστη για όλους.
Ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια… τότε που τα παιδιά μπορούσαν να παίζουν στα σοκάκια.
Μερική όψη προς το Επαρχείο του Πύργου.
Το κτίριο του Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου αποτελεί κι αυτό ένα από τα έργα του Ερνέστο Τσίλλερ.