Γιάννης Λυμπέρης: «Η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο, πληρώνεται!»

0
960

Για την διαχείριση των απορριμμάτων στον Νομό μας μίλησε χθες ο Δήμαρχος Ήλιδας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Λυμπέρης, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου και τις δημόσιες τοποθετήσεις των Δημάρχων Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Λυμπέρης την προσεχή Πέμπτη θα έρθει στην Ηλεία ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας για συζητηθεί η διαπραγμάτευση της τιμής ανά τόνο, αλλά και το ενδεχόμενο μεταφορά των δεμάτων από Ποτόκι και Κονιδέικα.

Για το τέλος ταφής

«Η ομόφωνη απόφασή μας ως συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, η οποία είναι άλλωστε και απόφαση της ΚΕΔΕ, είναι πως το τέλος ταφής είναι άδικο και απαράδεκτο για όλους τους Δήμους της χώρας. Το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό και με τους αρμόδιους υπουργούς.  Ως ΚΕΔΕ συνεχίζουμε, στα πλαίσια της απόφασης που πήραμε και προχθές στον Σύνδεσμο, να προτείνουμε πως είτε πρέπει να καταργηθεί, ή εάν η χώρα για την εναρμόνισή της με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που πληρώνουν τέλος ταφής, πρέπει να επιβάλει κάποιοι τέλος, αυτό να είναι το ελάχιστο. Μετά από χθεσινή συνάντηση που είχα στην ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο, η πρότασή μας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο το τέλος ταφής. Για δε τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους Νομούς που έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση όπως εμείς, τότε το τέλος ταφής να πέφτει στα 2 ευρώ ανά τόνο. Δηλαδή στο υπόλειμμα να χρεώνεται, το 10% των 20 ευρώ. Ένα συμβολικό ποσό δηλαδή. Έτσι κι αλλιώς πάντως, το τέλος ταφής έχει πάρει αναβολή για καταβολή μέχρι Οκτώβριο. Μέχρι τότε είμαστε σε διαπραγματεύσιμες με την κυβέρνηση», τόνισε αρχικά ο Γιάννης Λυμπέρης.

Τι οφείλουν οι Δήμοι της Ηλείας

«Εδώ στην Ηλεία όμως έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με την Κοινοπραξία με 63 ευρώ τον τόνο για την διαχείριση των απορριμμάτων μας. Και αυτό το συμβόλαιο βγάζει για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2021: για τον Δήμο Ήλιδας 278.000 ευρώ, για τον Δήμο Πύργου 383.000 ευρώ, για τον Δήμο Πηνειού 131.000 ευρώ, για τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων 65.000 ευρώ, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει καταβάλει το ποσό, για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 242.000 ευρώ και για τον Δήμο Ζαχάρως 72.000 ευρώ. Αυτά είναι τα χρήματα που οφείλουμε. Ο Δήμαρχος του Πύργου ζήτησε να καλέσουμε την Κοινοπραξία προκειμένου να κάνουμε διαπραγμάτευση για το εάν μπορεί να κατέβει η τιμή ανά τόνο. Έκανα τηλεφωνική επαφή, θα στείλω και πρόσκληση, και θα κατέβει ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας την προσεχή Πέμπτη ούτως ώστε να έχουμε μαζί με όλους τους Δημάρχους με τετ α τετ συνάντηση και διαπραγμάτευση. Όμως πρέπει να πω δημοσίως πως ακόμα και όταν χρεωνόταν 37 ευρώ ο τόνος με την πρόχειρη διαχείριση (πριν την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου τον Οκτώβριο) ξέρετε πόσα όφειλαν οι Δήμοι; 130.000 ευρώ ο Δήμος Ήλιδας, 740.000 ευρώ ο Δήμος Πύργου, 250.000 ο Δήμος Πηνειού, 80.000 ευρώ ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η Αρχαία Ολυμπία έχει «καθαρίσει», 372.000 ευρώ ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, …34.000 ο Δήμος Ζαχάρως, δηλαδή ένα σύνολο 1.600.000 ευρώ», ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας.

Έρχονται κατασχέσεις

«Και με 37 ευρώ τον τόνο εμείς δεν είμαστε εντάξει, ακόμα. Και το λέω δημοσίως, διότι, βάσει νομοθεσίας, θα αρχίσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών. Οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών -εν προκειμένω του Δήμου Ήλιδας- θα στείλουν κατασχέσεις! Και αυτά τα χρήματα που χρωστάμε οι 6 από τους 7 Δήμους θα μας τα πάρουν από τους ΚΑΠ, αν δεν τα καταβάλουμε έγκαιρα. Και αυτό θα γίνεται κάθε τρίμηνο! Αυτά λοιπόν πρέπει να τα δούμε σοβαρά. Δεν είμαστε οι αναίσθητοι που λέμε πως πρέπει να αυξηθούν τα τέλη. Ο υποφαινόμενος έχει κάνει αγώνα και έχει μιλήσει με ύφος σκληρό απέναντι στην κυβέρνηση πως μπορεί μέσα σε αυτή την κρίση να μετακυλίσει στον κοσμάκη τα ανταποδοτικά τέλη. Όμως όταν φτάνεις να το διαχειριστείς δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει να βρεις χρήματα και να δώσεις για την διαχείριση. Εκτός και αν πεις ξαναγυρνάω εκεί που ήμουν και πετάω τα σκουπίδια όπου να ναι. Ή τα αφήνουμε μες τις πόλεις όπως τα είχε ο Πύργος.  Οι Δημοτικές Αρχές λοιπόν οφείλουν να βρουν λύση. Εγώ ψάχνω να βρω χρήματα για να δω πως θα ανακουφίσω τους δημότες μου. Μέχρι να βρω όμως τα χρήματα πρέπει να φτιάξω προϋπολογισμούς και εκεί να φαίνεται ότι λογιστικά βγαίνουν και πληρώνονται οι διαχειρίσεις. Διαφορετικά έρχονται οι κατασχέσεις και δεν νομίζω ότι παραποιεί τιμή σε κανέναν Δήμαρχο να έρθουν οριζόντιες κατασχέσεις και να μην υπάρχουν χρήματα για μισθούς στο προσωπικό», δήλωσε εμφατικά.

ΚΔΑΥ και αγροτικά απόβλητα

«Να φτιάξουμε το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Και η Αμαλιάδα και ο Πύργος που κάνουν ανακύκλωση έχουμε δυσκολία με τα πετρέλαια τόσα χιλιόμετρα στην Πάτρα. Ήρθα σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Γραφάκο και με την Κοινοπραξία για να συσταθεί ΚΔΑΥ μέσα στη Μονάδα. Έτσι ότι πάμε εμείς τώρα από ανακυκλώσιμα να αφαιρείται από την χρέωση των 63 ευρώ τον τόνο.  Αυτό είναι άμεσο και σημαντικό γιατί σε ανακουφίζει οικονομικά και κυρίως σε προτρέπει να ευαισθητοποιήσεις τον κόσμο για την ανακύκλωση. Το δεύτερο σημαντικό πράγμα είναι αυτό που είπαμε για τα αγροτικά απόβλητα. Γιατί εάν προσθέσουμε και αυτά και ξεπεράσουμε τους 60.000 τόνους, τότε οι επιπλέον τόνοι θα χρεώνονται με 38 ευρώ, γιατί η Κοινοπραξία θα βγάλει κομπόστ, βιοαέριο κτλ», επεσήμανε.

Ποτόκι και τα Κονιδέικα

«Σε ότι αφορά το Ποτόκι και τα Κονιδέικα που έθεσε ο Δήμαρχος Πύργου μετ’ επιτάσεως. Εάν την Πέμπτη μας εγγυηθεί η Κοινπράξία πως τα σκουπίδια από τα δέματα θα περάσουν από τη διαδικασία της διαλογής για ανακύκλωση, τότε να προχωρήσουμε στη διαδικασία. Εάν πρόκειται να τα θάψουμε στο κύτταρο, τότε καταλαβαίνεται . Έχουμε ένα κύτταρο που έχει-δεν έχει 70-80.000 τόνους ακόμα, χωρίς να έχουμε πάρει ακόμα την έγγραφη ένταξη της επέκτασης. Είναι πολλοί τόνοι. Στο Ποτόκι πάνω από 100.000 τόνους, στα Κονιδέικα γύρω στους 25.000 τόνους», ανέφερε ο Γ. Λυμπέρης.

«Πληρώνεται…»

«Αυτό που έχω να πω στους δημότες είναι πως η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο, φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, πληρώνεται. Δεν ισχύει το παραμύθι που έλεγαν πως με τα σκουπίδια θα βγάλεις λεφτά.  78 ευρώ ανά τόνο πληρώνουν την διαχείριση της Πελοποννήσου. 110 ευρώ είναι η διαχείριση της Κοζάνης. Η μόνη φτηνότερη διαχείριση από τη δική μας είναι της Ηπείρου. Την  Πέμπτη θα διαπραγματευτούμε να δούμε που μπορούμε να πάμε., Αλλά ότι και αν γίνει εκεί, εμείς χρωστάμε από τα προηγούμενα», τόνισε ο Γ. Λυμπέρης.

Τι ισχύει με τα απορρίμματα άλλων Δήμων

«Έχουμε υπογράψει για 10.000 τόνους με το Αίγιο και για 2.500 τόνους με την Σπάρτη. Περίπου 1.500 τόνους ήταν ο Δήμος Γόρτυνος. Εξηγούμαι: υπάρχει νόμος, υπάρχει ΦΕΚ που λέει ότι ο Υπουργός μπορεί να υπογράψει και η απόφασή του έχει ισχύ νόμου για εφαρμογή στους Οργανισμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων, από όποιο μέρος υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με τα σκουπίδια. Αυτέ τις υπογραφές έχει βάλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και σε αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε, ανεξαρτήτως τι λέει ο καθένας μας.

Επί της ουσίας, τι σημαίνει ότι παίρνουμε 10.000 τόνους από το Αίγιο σημαίνει ότι από τις 55.000 τόνους που έχουμε ως Νομός θα πάμε στις 65.000 τόνους. Συν της Σπάρτης και Γόρτυνος θα πάμε 70.000 τόνους. Οι 15.000 τόνοι που προστίθενται από αυτούς θα μειώσουν σε εμάς την τιμή από 63 ευρώ τον τόνο στα 38 ευρώ τον τόνο. Αυτό είναι το όφελος, όχι μεγάλο, ούτε και ευκαταφρόνητο. Τι επιβαρύνεται το κύτταρο από αυτούς τους 15.000 τόνους; Επιβαρύνεται 6.000 τόνους απόθεσης στο ΧΥΤΥ», κατέληξε ο Δήμαρχος Ήλιδας. 

Μ. Δημητρόπουλος