Σχεδόν όλοι όμως «ξέχασαν» το Τμήμα και τον αγώνα για την διατήρησή του
Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com
Ενώ όλοι οι αιρετοί, φορείς και εν τέλει η τοπική κοινωνία έχουν ουσιαστικά «ξεχάσει» το αίτημα της Ηλείας για διατήρηση των Πανεπιστημιακών της Τμημάτων, στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργο έχει ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, στην οποία περίπου 600 φοιτητές από το υπάρχον Τμήμα και τα προηγούμενα θα εξετασθούν σε 160 μαθήματα!

Αριθμός ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους διδάσκοντες να καλούνται να φέρουν εις πέρας την τιτάνια διαδικασία. Το Τμήμα και ως εκ τούτου η πόλη του Πύργου έχει γεμίσει με εκατοντάδες φοιτητές, κάτι που -σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα- θα αποτελέσει παρελθόν από τον Πύργο και την Ηλεία γενικότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Γ. Παναγιωτόπουλος: «Όλα ξεκίνησαν και προχωρούν ομαλά»
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας, Παναγιωτόπουλος Γιώργος Αν. Καθηγητής , με αφορμή την έναρξη της εξεταστικής περιόδου δήλωσε: «Είναι γνωστή η δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων. Έτσι και η εξεταστική περίοδος του τμήματός μας υλοποιείται δια ζώσης. Μια τιτάνια προσπάθεια ξεκίνησε τη Δευτέρα 24/1/2022 για την εξέταση 160 μαθημάτων, έως 25 Φεβρουαρίου, από τους διδάσκοντες του τμήματος Μουσειολογίας. Όλα ξεκίνησαν και προχωρούν ομαλά. Αξίζει να αναφέρω ότι εξετάζονται οι φοιτητές των τρέχοντων εξαμήνων του Μουσειολογίας, οι φοιτητές του πρώην ΔΟΕΠΤΜ και οι επί πτυχίω φοιτητές του ΔΟΕΠΤΜ, του πρώην ΜΜΣΕ και του πρώην ΠΛΗ&ΜΜΕ. Ουσιαστικά μιλάμε για εκατοντάδες φοιτητές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους συναδέλφους διδάσκοντες που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα αναλαμβάνοντας την ευθύνη, πέραν των μαθημάτων που δίδαξαν, να διεκπεραιώσουν εξετάσεις και για μαθήματα που οφείλονται από φοιτητές παλαιότερων προγραμμάτων και είναι εντός του επιστημονικού τους αντικειμένου. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της γραμματείας και στο προσωπικό φύλαξης που συνέβαλαν και συμβάλλουν σημαντικά στην ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους φοιτητές μας, αν λάβουμε υπόψη ότι το τμήμα με τις υποχρεώσεις του, στο επόμενο διάστημα θα συγχωνευτεί με το Ιστορίας – Αρχαιολογίας και θα φύγει από την Ηλεία, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα περί μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση. Οι εξετάσεις γίνονται με εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τηρούνται επιτυχώς από όλους τους συμμετέχοντες».

Πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η «ΠΡΩΤΗ» αποκάλυψε τις προθέσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας, τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς και σύλλογοι, κινητοποιήθηκαν. Το Υπουργείο επέμεινε στην απόφασή του και τελικά «έσβησε» την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Πλέον, κανείς -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ο Πρόεδρος του τμήματος- δεν αγωνίζεται. Το ξεχάσαμε και αυτό… Το Τμήμα όμως αποδεικνύει πως είναι και αξίζει να μείνει ζωντανό!

Με απόφαση Μητσοτάκη
Στο μεταξύ στη Λακωνία ιδρύουν Σχολής Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού!
Στο μεταξύ, ενώ ο… περιβόητος «εξορθολογισμός» του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας εξαντλήθηκε στο κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «πράσινο φως» για την ίδρυση της Σχολής Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ-Πλοιάρχων) στη Νεάπολη Βοιών της Λακωνίας!
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη και τον Βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη την περασμένη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, αφού εξέτασε το αίτημα και το τεχνικό κομμάτι των προϋποθέσεων που απαιτούνται, έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει το θέμα και να γίνει η νομοθετική ρύθμιση. Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει ήδη αποφασίσει να διαθέσει το κτίριο του πρώην Γυμνασίου για τη στέγαση της σχολής. Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη δεσμευθεί για την ένταξη της προμήθειας του εξοπλισμού διδασκαλίας προϋπολογισμού 1.445.000 ευρώ στο Π.Δ.Ε.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Δήμαρχο Μονεμβασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Είχε προηγηθεί η κατάθεση πρότασης στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Ι. Πλακιωτάκη, αποστολή κλιμακίου στη Νεάπολη όπου διαπιστώθηκε η καταλληλότητα του κτιρίου του πρώην Γυμνασίου και μετά από τρεις συναντήσεις στο Υπουργείο, μας δόθηκε το πράσινο φως. Προσμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυσή της και τον ευχαριστούμε. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Π. Νίκα, ο οποίος δεσμεύθηκε για την ένταξη της προμήθειας του εξοπλισμού διδασκαλίας προϋπολογισμού 1.445.000,00 € και την ένταξή της στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου».