Απάντηση του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας: «Μόνη βιώσιμη λύση η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές»

0
507

Για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκτάσεις της  τεχνητής λίμνης  Πηνειού

Απάντηση προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Νομού Ηλείας απέστειλε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Αντώνης Γιαχαλής σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκτάσεις της  τεχνητής λίμνης  Πηνειού.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε απάντηση του εγγράφου σας  με αριθμό πρωτοκόλλου 1 /2022 σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Ο Οργανισμός μας στα πλαίσια στρατηγικής που εφαρμόζει για την οικονομική του εξυγίανση, την εύρυθμη λειτουργία του  και τελικώς για την προαγωγή των υπηρεσιών προς τους αγρότες της Ηλείας συνεργάζεται με τον Α.Σ. Ένωση Αγρινίου,  εκμισθώνοντας   γεωτεμάχια  της εσωλίμνιας έκτασης της  τεχνητής λίμνης  Πηνειού για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών  πάρκων.

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, τόσο ο Οργανισμός μας όσο και στο σύνολό τους οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας, αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, συνεπεία της οικονομικής δυσπραγίας, που κατά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στο ενεργειακό κόστος.  Ως μόνη βιώσιμη λύση έχει υποδειχθεί απ’ την ελληνική πολιτεία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών, η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η απόφασή μας να συμπράξουμε σε ένα επενδυτικό σχέδιο που για την ίδια τη βιωσιμότητα του Οργανισμού μας είναι μονόδρομος και που παράλληλα αναβαθμίζει ουσιαστικά την δυναμική της παραγωγής στην περιοχή, που δημιουργεί περεταίρω συνθήκες ανάπτυξης, που έχει σαφώς φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο και που μόνο οφέλη θα έχει για την οικονομία του τόπου, μας επιτρέπει να δηλώσουμε όχι μόνο σίγουροι αλλά και περήφανοι για την επιλογή μας.

Να σημειωθεί, δε, ότι ευθύνη και κύριο μέλημα της διοίκησης του Οργανισμού, είναι η αυτή καθ’ εαυτή η παραγωγή, η οποία τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, όσο δεν επιλύεται το λειτουργικό  – ενεργειακό μας πρόβλημα. Με την προωθούμενη λύση, αντιστρέφουμε τα δεδομένα και αντί να ψάχνουμε πόρους εκεί που δεν υπάρχουν για να καλύψουμε το κόστος ενέργειας, άρα και λειτουργίας μας, γινόμαστε οι ίδιοι παραγωγοί της ενέργειας που χρειαζόμαστε και μάλιστα με ανανεώσιμο τρόπο, έχοντας δε πλεόνασμα ενεργειακό. Με απλά λόγια: αντί να πληρώνουμε (ή να χρωστάμε και τα χρέη να συσσωρεύονται και να βαραίνουν τους παραγωγούς), …θα μας πληρώνουν.

Καλύτερη λύση δεν υπάρχει. Ή, αν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει και είναι εφαρμόσιμη, εδώ είμαστε να την ακούσουμε.

Κατά τα λοιπά:

Με την με αριθμό  124036/14-10-1982 (ΦΕΚ 305/Β/31-5-1983) ΚΥΑ των Υπουργών Δημοσίων Έργων και Γεωργίας   έγινε ο  καθορισμός  ζώνης έργου τεχνητής λίμνης  Πηνειού Ηλείας και  παραδόθηκε  αυτή για  διαχείριση και εκμετάλλευση  στο Υπουργείο Γεωργίας.

Στη συνέχεια με την με αρ. 121910/14-9-1983 Απόφαση Υπουργού Γεωργίας μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης στον ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού όπου και παραμένει ως σήμερα.

Στα επιμέρους ερωτήματα θα βρείτε τις απαντήσεις όπως αυτές δόθηκαν αρμοδίως  στη Βουλή απ’ τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο σε ανάλογη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας κ. Καλαματιανού.

Τέλος, σε ότι αφορά στα εύλογα, τεχνικής φύσεως ερωτήματα που μας θέσατε με το παραπάνω  έγγραφο σας, θα πρέπει να απευθυνθούν προς τον Α.Σ. Ένωση Αγρινίου, ο οποίος γνωρίζει και όλες τις τεχνικές και λοιπές λεπτομέρειες του έργου».