Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο: Ιστορικές και ηρωικές μνήμες στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

0
472

Ιστορικές μνήμες, άλλοτε με πολιτικό λόγο, άλλοτε με πιο γλαφυρό έως και ποιητικό «ξεδιπλώθηκαν» στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Πλήθος κόσμου-τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid 19-έδωσε το παρών στο κάλεσμα του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου σε μια βραδιά όπου η νεότερη πολιτική ιστορία «συνάντησε» και τους ήρωες-αγωνιστές του Πύργου. Ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φάμελλος ήταν εκεί! Γιατί εκεί ήταν μέλη των οικογενειών τους. Μίλησαν για τους αγώνες τους μεταφέροντας το ανήσυχο και δημοκρατικό πνεύμα τους σε όλη την αίθουσα…

Στο πάνελ των ομιλητών, καλεσμένοι του δημάρχου ήταν τρεις εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος – Συγγραφέας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών, και «φωνή» του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, ο Μάκης Μπαλαούρας – τ. Βουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Αντιδικτατορικού Αγώνα και ο Στέφανος Τζουμάκας – τ. Υπουργός, από τους πρωταγωνιστές του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

« Το Πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο»

Το λόγο πήρε πρώτος ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος όπου καλωσόρισε τους καλεσμένους και το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. «Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τα μηνύματα εκείνου του αγώνα ο οποίος υπήρξε «σταθμός» στην πορεία της πολιτειακής μετάβασης στη δημοκρατία. «Σταθμός» στον μόνιμο εθνοαπελευθερωτικό αγώνα που δίνει η ελληνική κοινωνία και στον αγώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.Πολλοί λένε ότι η ηρωική πράξη είναι μια στιγμιαία παρόρμηση. Η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν γεμάτη από ήρωες που έδρασαν σ’ εκείνο το χώρο εκείνη τη στιγμή» τόνισε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ανεξίτηλο το αγωνιστικό πνεύμα….

Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες του προέδρου του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλου και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Πύργου Βασίλη Φάμελλου. Κοινός παρονομαστής και των δύο ήταν η στενή συγγενική τους σχέση με δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με την δημοκρατία και την επανάσταση. Θείος του Χάρη Μικελόπουλου ο Σάκης Καράγιωργας, θείος του Βασίλη Φάμελλου ο συνονόματος, θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Φάμελλος  πρότεινε, έστω και μετά από 48 χρόνιανα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τιμηθεί από την πόλη. Μια πρόταση που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον δήμαρχο Πύργου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των καλεσμένων και η εκδήλωση «έκλεισε» με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου.