Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΓια τις νέες συνδεδεμένες:Στη βιομηχανική ντομάτα οι πρώτες αντιδράσεις

Για τις νέες συνδεδεμένες:Στη βιομηχανική ντομάτα οι πρώτες αντιδράσεις

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί βιοµηχανικής ντοµάτας για το ενδεχόµενο ολικής κατάργησης της συνδεδεµένης στο προϊόν που παράγουν, στα πλαίσια του νέου συστήµατος ενισχύσεων της ΚΑΠ 2023-2026.

«∆εν είναι δυνατόν µία ετήσια καλλιέργεια µε 700 ευρώ κόστος εγκατάστασης, συµβολαιακές και µεταποίηση να χάσει αυτό το µαξιλάρι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, προσθέτοντας πως ήδη θα µετρήσει ως απώλεια η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων. Όπως λέει, τα κόστη σε σχέση µε πέρσι έχουν ανέβει 100 ευρώ πάνω στο στρέµµα, από τις µεγάλες αυξήσει σε λίπασµα, καύσιµα και ρεύµα. «Εκεί που πληρώναµε 250 ευρώ το λίπασµα τώρα πήγε στα 600 ευρώ, το πετρέλαιο από 1,25 πήγε 1,50 και το ρεύµα είναι 30% πάνω», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, λέγοντας πως αυτά τα 70 ευρώ το στρέµµα συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι µία καλή βοήθεια στο κόστος της καλλιέργειας που δεν πρέπει να χαθεί. Με αφορµή το ενδεχόµενο εξαίρεσης της βιοµηχανικής ντοµάτας από το καθεστώς των συνδεδεµένων, ο ΘΕΣΤΟ βρίσκεται σε επικοινωνία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δροµολογείται να υπάρξει συνάντηση µε τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό 1-2 Νοεµβρίου, ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο ενίσχυσης της καλλιέργειας στη νέα προγραµµατική περίοδο.

Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι αρχές του υπουργείου, είναι να ενεργοποιηθούν καθεστώτα συνδεδεµένες µόνο για ζωική παραγωγή (αιγοπρόβατα, βοοειδή, µέτρο για ειδικά δικαιώµατα), σιτηρά (σκληρό σιτάρι, ρύζι), ζωοτροφές (πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά), και βρώσιµα όσπρια. ∆ηλαδή σύνολο οκτώ.

Οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν δώσει απάντηση για το αν τελικά θα προχωρήσουν στην αποδοχή της παραπάνω πρότασης και όπως σηµειώνουν µε νόηµα οι έχοντες γνώση των πραγµάτων «ειδικά στις συνδεδεµένες, το µοµέντουµ έχει σηµασία για την τελική πολιτική απόφαση στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ