Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΘα αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς

Θα αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς

Κατσανιώτης, Μυλωνάς και Περιφέρεια για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας

Πλάνα, μελέτες και αποφάσεις στα σκαριά για το μέλλον το Φράγματος Πηνειού, χωρίς ωστόσο την συμμετοχή της Ηλείας

Πλάνα, μελέτες και αποφάσεις φαίνεται πως βρίσκονται στα σκαριά για το μέλλον το Φράγματος Πηνειού, χωρίς ωστόσο την συμμετοχή της Ηλείας! Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» η αξιοποίηση του φράγματος Πηνειού για την άρδευση χιλιάδων ανεκμετάλλευτων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων γης της Δυτικής Αχαΐας, «μπαίνει ξανά σε τροχιά υλοποίησης, μετά από επαφές που υπήρχαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα – σε επίπεδο υπουργείου Υποδομών – από τον βουλευτή Αχαΐας ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά».

Η αναμόχλευση του θέματος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ θα ξεκινήσει με εκπόνηση Υδρολογικής Μελέτης, που θα διαρκέσει περί 1,5 χρόνο και θα δείξει εμπεριστατωμένα πόσος είναι ο διαθέσιμος όγκος υδάτινων πόρων στον Πηνειό και το πιο σημαντικό, αν αυτοί δεν φτάνουν να αρδεύσουν και τους δύο νομούς, τότε να γίνει η επίσημη καταγραφή της αναγκαιότητας μεταφοράς νερού από τον ποταμό Ερύμανθο.

«Τα στοιχεία της μελέτης θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την λήξη της τοπικής διαμάχης μεταξύ Αχαΐας – Ηλείας, αφού ο χώρος είναι ενιαίος και προκαθορισμένες οι εκατέρωθεν προτεραιότητες» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Κατσανιώτης.

Παράλληλα με την Υδρολογική Μελέτη, θα αναζητηθούν χρήματα για την απαραίτητη συντήρηση της Διώρυγας του Πηνειού, αφού οι απώλειες από την έλλειψη τέτοιας φαίνεται να είναι μεγάλες.  Ο κ. Μυλωνάς, προσδοκά σε υπόγειες σωληνώσεις προς την πλευρά της Δυτικής Αχαΐας, που θα «ποτίσουν» εκτάσεις οι οποίες «διψούν και ξεραίνονται» από το 1978. «Ούτε μια σταγόνα χαμένη» τόνισε στην «Πελοπόννησο», προσθέτοντας σε ότι αφορά την κόντρα Αχαΐας-Ηλείας για το θέμα: «Με την υδρολογική μελέτη, μπορούμε να φύγουμε μπροστά και να οδηγηθεί σε μία πολιτική λύση και η Κυβέρνηση. Είναι αστεία και λυπηρή αυτή η κόντρα, 50 χρόνια τώρα. Είναι ένα ψευδοπρόβλημα».

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ