
*Θετικό στοιχείο για το Νομό μας ο συνδυασμός περιοχών ιδιαίτερου κάλλους και σημαντικών αρχαιολογικών χώρων
*Για ποιες περιοχές της Πελοποννήσου έχουν κατατεθεί προτάσεις και τι πρέπει να κάνει η Ηλεία για να μην μείνει εκτός παιχνιδιού
ΘΕΜΑ
Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος
[email protected]
Ένα είδος θεματικού τουρισμού που είναι ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στο εξωτερικό, όπου έχουν οργανώσει ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την εκμετάλλευση του, είναι ο σιδηροδρομικός τουρισμός.
Η ανάπτυξη του τουρισμού των σιδηροδρόμων είχε προταθεί πολλές φορές στη συζήτηση καθώς η Ελλάδα διαθέτει σημαντική υποδομή για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Ωστόσο οι όποιες προσπάθειες που έγιναν ήταν αποσπασματικές και δεν είχαν συνέχεια.
Στην Ηλεία η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού μπορεί να «περπατήσει» και να αποδώσει καρπούς αφού ο νομός συνδυάζει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Κατάκολο Καϊάφας, κ.α.) αλλά και αρχαιολογικών χώρων (Αρχαία Ολυμπία, κ.α.). Βεβαίως για να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού θα πρέπει οι αιρετοί «άρχοντες» του νομού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού να εκσυγχρονίσουν τον σιδηρόδρομο της Ηλείας που είναι εγκαταλελειμμένος και απαξιωμένος.
Mεγάλες οι λεηλασίες, βανδαλισμοί και κλοπές του σιδηροδρομικού υλικού
Τον Ιανουάριο του 2011, στο πλαίσιο των περικοπών που επέβαλε η μνημονιακή πολιτική, ο ΟΣΕ έθεσε σε αναστολή τη λειτουργία του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα – Τρίπολη – Κόρινθος του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου.
Στο Νομό Ηλείας ανεστάλη η λειτουργία των σταθμών Βάρδας, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Καβασίλων, Γαστούνης, Αμαλιάδας, Πύργου, Κρεστένων και Ζαχάρως, με εξαίρεση το τουριστικής σημασίας τμήμα Ολυμπίας – Πύργου – Κατακόλου.
Εν έτει 2025 η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ηλείας είναι τριτοκοσμική και ταυτόχρονα άξια λύπησης. Είναι εγκαταλειμμένο στην τύχη του και απαξιωμένο. Η λεηλασία σιδηροδρομικού υλικού που άρχισε μετά την εγκατάλειψη του δικτύου είναι τεράστια. Οι κλοπές περιελάμβαναν και συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κλοπές μπαταριών από τα συστήματα φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων, σιδηροτροχιές καλωδίων ενώ σε πολλές περιοχές της Ηλείας το προς εκποίηση τροχαίο υλικό έμεινε εγκαταλειμμένο σε χωράφια και έγινε εύκολος στόχος για τους κλέφτες μετάλλων.
Συγκεκριμένα:
• Από οκτώ (8) ζεύγη δρομολογίων μέχρι το 2009, δεν έμεινε κανένα.
• Έκλεισαν όλοι οι των Σιδηροδρομικοί Σταθμοί ( Βάρδας , Ανδραβίδας , Κρεστένων, , Αμαλιάδας, Λεχαινών, Γαστούνης και Ζαχάρως) .
• Οι Υποδομές στον ΟΣΕ της Ηλείας (κτίρια, συρμοί, βαγόνια, σιδηροδρομικές γραμμές) είναι όλες εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους και λεηλατημένες. Κτίρια νεοκλασικά διατηρητέα, έρμαια στην τύχη τους, η σιδηροδρομική γραμμή σχεδόν αδιάβατη, λεηλασία από τις κλοπές σε όλα τα υλικά του ΟΣΕ ,την διάλυση όλων των διασταυρώσεων από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και την κλοπή χιλιομέτρων καλωδίων κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ.
• Η μόνη λειτουργούσα γραμμή είναι η γραμμή Πύργου – Ολυμπίας – Κατακόλου και κυρίως για την εξυπηρέτηση των τουριστών των κρουαζιερόπλοιων και αυτή με σοβαρά τεχνικά και μηχανικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της εταιρείας, η οποία έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού, περιλάμβαναν:
- Εξαήμερο γύρο της Πελοποννήσου, με χρήση του δικτύου που βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ο γύρος της Πελοποννήσου θα ξεκινά από την Πάτρα και θα συνεχίζει σε Καλαμάτα, Μεσσήνη (αρχαίο Θέατρο), Τρίπολη, Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο.
- Τη διαδρομή του Οδοντωτού των Καλαβρύτων, η οποία εκτελείται με ένα από τα παλαιότερα τρένα που βρίσκονται σε λειτουργία.
- Το τρενάκι του Πήλιου.
Ο Οδοντωτός των Καλαβρύτων και το τρενάκι του Πηλίου εκτελούν τουριστικά δρομολόγια, αλλά στόχος είναι η εντατικότερη εκμετάλλευσή τους, αφού η ζήτηση είναι πραγματικά μεγάλη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις παραπάνω προτάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η Ηλεία αφού στην κατηγορία που μας αφορά – Εξαήμερο γύρο της Πελοποννήσου περιλαμβάνονται πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, Μεσσήνη. Σε έναν νομό που βρίσκεται η κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων – η Αρχαία Ολυμπία και με ένα Κατάκολο όπου κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες αποβιβάζονται λόγω της κρουαζιέρας, είναι αδιανόητο να μην αναπτυχθεί ο σιδηροδρομικός τουρισμός που θα τονώσει την οικονομία της Ηλείας. Άλλωστε ο συνδυασμός θάλασσας, βουνού αλλά και χώρων παγκόσμιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι υπαρκτός στο νομό μας, γεγονός που θα πρέπει να κινήσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων ώστε να αναπτυχθεί ο σιδηροδρομικός τουρισμός.

Άμεσες ενέργειες για να αναπτυχθεί το θέμα του Σιδηροδρομικού τουρισμού στην Ηλεία
Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση θα πρέπει:
*Να ολοκληρωθούν οι μελέτες κανονικοποίησης και ηλεκτροκίνησης του Σιδηροδρομικού Δικτύου Πάτρα – Ολυμπία και να γίνει επέκταση του Προαστιακού από Πάτρα προς Πύργο – Αρχαία Ολυμπία .
*Να εκσυγχρονιστεί η γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου – Κατακόλου που συνδέει τον μεγάλης σημασίας τουρισμό κρουαζιέρας από το Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία και να αυξηθούν οι συρμοί Rail – Bus.
*Να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑ ΟΣΕ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς της Ηλείας ώστε να μην ρημάζουν εγκαταλελειμμένα και να περιφρουρηθεί η περιουσία του ΟΣΕ, που είναι η περιουσία του ελληνικού λαού, από την λεηλασία.
ΠΡΩΤΗ – ΑΠΟΨΗ
Ο Νομός Ηλείας συνδυάζει περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικών χώρων όπου μπορεί να αναπτυχθεί μελλοντικά ο σιδηροδρομικός τουρισμός. Βεβαίως για να επιτευχθεί αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση και συντονισμός των τοπικών φορέων που σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Hellenic Train θα πρέπει να προβούν σε μια σειρά ενεργειών έτσι ώστε το όλο εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο εγκαταλελειμμένος και απαξιωμένος σιδηρόδρομος στην Ηλεία να αναβαθμιστεί και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής.