Κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στη Χάγη, καθώς τα κράτη-μέλη αναμένεται να επικυρώσουν την αύξηση των δαπανών για την Άμυνα στο 5% – Τι καταβάλει κάθε μέλος σήμερα και η εξαίρεση της Ισπανίας.
Την ώρα που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι καταιγιστικές μετά και την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν, τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη εκεί όπου αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Η Σύνοδος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στη συζήτηση πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το φλέγον ζήτημα των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών, το οποίο έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ των συμμάχων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014, στη Σύνοδο που διεξήχθη τότε στην Ουαλία, είχε συμφωνηθεί πως κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του για την Άμυνα. Παρότι έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία από τότε, όπως φαίνεται και στα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν, μόνο τα 2/3 των συμμάχων το έχουν πραγματοποιήσει και συγκεκριμένα οι 23 από τις 32.Παράλληλα, η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιούργησε μια νέα συνθήκη, ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει τους συμμάχους να ανεβάσουν την οικονομική τους συνεισφορά για την Άμυνα στο διόλου ευκαταφρόνητο 5%.
Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών της Συμμαχίας σήμερα
Αυτή τη στιγμή τα κράτη-μέλη τα οποία υπερβαίνουν το 3% είναι μόνο πέντε και συγκεκριμένα η Πολωνία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, η Λετονία και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της συμμαχίας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία οικονομική υπέρβαση για να καλύψουν τους νέους στόχους, που πιθανώς να τους δημιουργήσει ζητήματα χρηματοδότησης σε άλλους τομείς.
Εξετάζοντας κανείς συγκριτικά τις δαπάνες για την άμυνα την τελευταία δεκαετία, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι ο ρωσικός κίνδυνος αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για την αύξηση των δαπανών, με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά γεωγραφικά στη Ρωσία, όπως η Πολωνία και οι χώρες της βαλτικής να είναι εκείνες που αύξησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αμυντικές τους δαπάνες. Αντιθέτως, χώρες της δυτικής Ευρώπης, μιας περιοχής όπου χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική σταθερότητα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας από τη δεύτερη θέση που βρισκόταν το 2014, βρίσκεται πλέον στην πέμπτη, παρότι έχει αυξήσει το ποσοστό του ΑΕΠ που καταβάλει για αμυντικές δαπάνες, από 2,22% σε 3,08%, καθώς η Πολωνία, η Εσθονία και η Λετονία προέβησαν σε αξιοσημείωτες αυξήσεις και κατάφεραν να την ξεπεράσουν..