«Σκάνδαλο Perrier» ταράζει την κυβέρνηση Μακρόν – Η Nestlé France κατηγορείται για παραποίηση φυσικού μεταλλικού νερού με πολιτική κάλυψη

0
13
Η έκθεση της επιτροπής έρευνας που διεξήχθη αποκαλύπτει ότι το Ελιζέ είχε γνώση της παραβατικής πρακτικής ήδη από το 2022.

Η έκθεση της επιτροπής έρευνας που διεξήχθη αποκαλύπτει ότι το Ελιζέ είχε γνώση της παραβατικής πρακτικής ήδη από το 2022

Στο επίκεντρο ενός σοβαρού πολιτικού και καταναλωτικού σκανδάλου βρίσκεται το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο και τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αποκαλύπτεται ότι η Nestlé Waters, εταιρεία που διαχειρίζεται την εμβληματική μάρκα Perrier, φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία για τα φυσικά μεταλλικά νερά, με την ανοχή – ή ακόμα και τη συνεργασία – υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Όπως δημοσιεύει το Politico, σύμφωνα με καταδικαστική έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας, η Nestlé χρησιμοποίησε απαγορευμένες μεθόδους, όπως φίλτρα ενεργού άνθρακα και υπεριώδη ακτινοβολία, για την επεξεργασία φυσικού μεταλλικού νερού — πρακτικές επιτρεπτές μόνο στο νερό βρύσης. Η εταιρεία παραδέχτηκε τις παρατυπίες ήδη από το 2024, λέγοντας ότι πλέον ευθυγραμμίζεται με τη γαλλική νομοθεσία από το 2023.

Ωστόσο, η έκθεση της επιτροπής έρευνας που διεξήχθη υπό τον σοσιαλιστή γερουσιαστή Αλεξάντρ Ουιζίλ αποκαλύπτει κάτι πολύ σοβαρότερο: ότι το Ελιζέ είχε γνώση της παραβατικής πρακτικής της Nestlé ήδη από το 2022 και, μάλιστα, συναίνεσε στην τροποποίηση των κανονισμών ώστε να νομιμοποιηθούν νέες μέθοδοι διήθησης κάτω από το όριο των 0,8 micron — όριο που είχε τεθεί για να διαφυλάσσεται η «αγνότητα» του μεταλλικού νερού.

Αποκαλυπτικά έγγραφα που παραδόθηκαν από το Ελιζέ στη Γερουσία περιλαμβάνουν 74 σελίδες ανταλλαγών ανάμεσα σε στελέχη του προεδρικού γραφείου και λομπίστες της Nestlé. Παράλληλα, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Μακρόν, Αλεξίς Κολέρ, αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή, επικαλούμενος το συνταγματικό όριο ανάμεσα σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Ο Ουιζίλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Κολέρ είχε επανειλημμένες επαφές με λομπίστες της Nestlé, υποστηρίζοντας ότι «τουλάχιστον από το 2022, η προεδρία ήξερε ότι η Nestlé παρανομούσε εδώ και χρόνια». Το ρεπορτάζ των Le Monde και Radio France τονίζει ότι η αλλοίωση της ποιότητας του νερού γινόταν εν γνώσει των γαλλικών αρχών, με πρόφαση «περιστασιακές βακτηριακές και χημικές μολύνσεις» λόγω «κοπρανώδους επιμόλυνσης».

Αν και ο Πρόεδρος Μακρόν ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο πως «δεν γνώριζε» για την υπόθεση και ότι δεν υπήρξε «συνεννόηση ή συνενοχή», η έκθεση αποδίδει ξεκάθαρα την απόφαση για την αλλαγή κανονιστικού πλαισίου στο ανώτατο επίπεδο διακυβέρνησης.

Η Nestlé από την πλευρά της καταδίκασε ως «δυσφημιστικές» πολλές από τις δηλώσεις της επιτροπής, επανέλαβε τη «λύπη» της για τις μη σύμφωνες με τον νόμο πρακτικές του παρελθόντος και ισχυρίστηκε πως οι επαφές της με την κυβέρνηση έγιναν «με σεβασμό στους θεσμικούς ρόλους και στους κανόνες δεοντολογίας».

Το σκάνδαλο Perrier απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η δημοτικότητά του φθίνει και η πολιτική του επιρροή αντιμετωπίζει σοβαρά προσκόμματα. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, είναι αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές ερώτημα: πόσο φυσικό είναι τελικά το «φυσικό μεταλλικό νερό» που πληρώνουν ακριβά;

ΠΗΓΗ: protothema.gr