Καιρός: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία INES – Βροχές, θυελλώδεις νοτιάδες και αφρικανική σκόνη

0
13
weather forecast 146472 640

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία INES, με βροχές (και κατά τόπους λασποβροχές), τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικούς άνεμους στο Αιγαίο και αφρικανική σκόνη στα νότια να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Το καιρικό σύστημα INES, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, από τις ακτές της Τυνησίας κινούμενο βορειοανατολικά προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (17/5), σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αναλυτικά προβλέπονται:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες    τη νύχτα Πέμπτης (15-05-25) προς Παρασκευή (16-05-25) στην περιοχή Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία

    την Παρασκευή (16-05-25) από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων νήσων, Παξών, Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία

    από το απόγευμα της Παρασκευής (16-05-25) και έως και το πρωί του Σαββάτου (17-05-25) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).

Β. Τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι (8 με ριπές 9 μποφόρ) την Παρασκευή (16-05-25) στο Αιγαίο και την Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο.

Γ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα (κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Πελοπόννησο).

Οι άνεμοι στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με μέση ένταση 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Στο Ιόνιο, μέχρι το μεσημέρι, θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί άνεμοι μέσων εντάσεων 5-6 Μποφόρ και τοπικά στα νότια τμήματα 7 Μποφόρ. Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές ανέμου (σε km/h) τις πρωινές και τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες της Παρασκευής 16/05. Όπως διακρίνεται στους χάρτες οι ριπές του ανέμου θα ξεπεράσουν τοπικά τα 90 km/h.

Σύμφωνα με προειδοποίηση του μετεωρολόγο Γιώργου Τσατραφύλλια πως το βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα “INES” που θα διαρκέσει 48 ώρες θα προκαλέσει μεγάλη ποσότητητα νερού η οποία μπορεί να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα στις ευάλωτες περιοχές αναμένονται στην Αιτωλοακαρνανία, την΄Ηπειρο, το βόρειο Ιόνιο και την κεντρική και δυτική μακεδονία. Ωστόσο σημειώνει πως από «την Κυριακή θα απολαύσουμε αρκετό ήλιο και σταδιακά θα ανέβει η θερμοκρασία».

Πηγή:http://parapolitika.grhttps://www.parapolitika.gr/ellada/article/1555451/kairos-se-exelixi-i-kakokairia-ines-vrohes-thuellodeis-notiades-kai-afrikaniki-skoni/