Ξεκινάει η περίοδος ωοτοκίας για τη θαλάσσια χελώνα – Πώς να τις προστατεύσετε και τι να αποφύγετε

0
6
david reynolds emn9qkb5be unsplash 1024x768

Ο Μάιος είναι ο μήνας που ξεκινάει η ωοτοκία για τη θαλάσσια χελώνα. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενημερωθούμε για τις φωλιές, τα μωρά και όσα μπορεί να κάνουμε και να τα βάλουμε σε κίνδυνο.

Ο πλέον κατάλληλος για να μας δώσει πληροφορίες και οδηγίες για την προστασία της είναι ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ. Δυστυχώς, είτε από άγνοια είτε από επιθετικότητα, κάποιοι βάζουν σε κίνδυνο τις θαλάσσιες χελώνες. Στην Ελλάδα, έχουμε αρκετά σημεία με μεγάλους πληθυσμούς, αλλά και περιοχές όπου φτιάχνουν φωλιές. Αυτά είναι η Ζάκυνθος, η νότια και δυτική Πελοπόννησος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και ο κόλπος της Μεσσαράς, στη νότια Κρήτη.

Σας δίνουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για να γνωρίζετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε όταν δείτε θαλάσσια χελώνα, όταν βρείτε μια φωλιά ή μωρά χελωνάκια.

Τι να κάνετε αν βρεθείτε σε παραλία ωοτοκίας

Οι παραλίες ωοτοκίας που έχει καταγράψει ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι στα Χανιά, την Κορώνη, το Ρέθυμνο, τον Λακωνικό Κόλπο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Κόλπο της Μεσσαράς, τη Ζάκυνθο. Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε πως εκτός από τις θαλάσσιες χελώνες που αναφέραμε πιο πάνω, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια είναι υπό την προστασία της ελληνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων. Η σωστή αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτό το περιβάλλον είναι:

1. Μην τοποθετείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλα έπιπλα στην παραλία, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου.

2. Μην ανάβετε φώτα και φωτιές το βράδυ. Αν δεν μπορείτε να κλείσετε τα φώτα, καλύψτε τα. Οι χελώνες αποπροσανατολίζονται με το φως και χάνουν τον δρόμο τους για τις φωλιές.

3. Μην πλησιάζετε καθόλου τις φωλιές, είτε για να τις ξεσκάψετε είτε για να τις μετακινήσετε.

4. Μην εισέρχεστε με μηχανές και άλλα τροχοφόρα στην παραλία.

5. Μην οδηγείτε ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα, κοντά στην παραλία ωοτοκίας.

6. Ενημερωθείτε για τα ειδικά μέτρα προστασίας που ισχύουν στις παραλίες ωοτοκίας και εφαρμόστε τα αν διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε σε μία από αυτές. Πληροφορίες θα βρείτε στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε αν δείτε χελωνάκια στην παραλία

– Αν δείτε νεοσσούς, μην τους αγγίζετε και μην τους μετακινείτε. Πρέπει να μάθουν τη διαδρομή μόνοι τους και να καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα. Έτσι, θα μπορέσουν μετά από χρόνια να επιστρέψουν στο ίδιο σημείο για να φτιάξουν τις δικές τους φωλιές.

– Αν τα δείτε να βγαίνουν από φωλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τους από τον ήλιο, σκιάζοντάς τους, μέχρι να μπουν στην θάλασσα. Επικοινωνήστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες.

Τι να κάνετε αν δείτε θαλάσσια χελώνα

Σε περιοχές όπως το Λιμένι ή την Νεάπολη Λακωνίας, είναι πολύ πιθανό να δείτε στο νερό μία ή και περισσότερες θαλάσσιες χελώνες. Κατά καιρούς ακούγονται περιστατικά επίθεσης των θηλαστικών προς τους ανθρώπους, όμως αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά, που συμβαίνουν επειδή οι χελώνες ένιωσαν απειλή και παραβίαση του χώρου τους. Από μόνες τους δεν πρόκειται ποτέ να ξεκινήσουν κάποια επίθεση. Μόνο όταν υπάρξει ανθρώπινη όχληση θα αναγκαστούν να προστατεύσουν το χώρο τους -άρα και την τροφή τους- και να αμυνθούν. Δείτε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:

1. Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά κρατάτε αποστάσεις και αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή.

2. Μην ξεχνάτε πως η θαλάσσια χελώνα είναι προστατευόμενο είδος. Το να τις ταΐζετε με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική τους διατροφή είναι παράνομο και αποτελεί όχληση. Άρα, μην τις ταΐζετε.

Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta φέτος στη Ζάκυνθο

Περισσότερες από 1800 φωλιές θαλάσσιων χελωνών, δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο.

Αν πρέπει να κρατήσετε μία συμβουλή, αυτή είναι να αφήσετε τις χελώνες και τις φωλιές τους στην ησυχία τους. Κάνετε τη βουτιά σας αρκετά πιο μακριά από τις ίδιες και τις φωλιές, χωρίς φώτα, εξοπλισμό και οτιδήποτε άλλο θα τις βάλει σε κίνδυνο. Τέλος, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγείτε βίντεο, οπότε μην τις πλησιάσετε με σκοπό να πάρετε μερικά παραπάνω likes.

Επικοινωνία με ΑΡΧΕΛΩΝ

Αν βρείτε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα ή τη δείτε σε παραλία που δεν ανήκει σε περιοχές που χτίζουν φωλιές, επικοινωνήστε άμεσα με τη Γραμμή Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στο τηλέφωνο 6941 511 511, έτσι ώστε να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες.

Πηγή:https://www.topetmou.gr/alla-katikoidia/xekinaei-i-periodos-ootokias-gia-ti-thalassia-chelona-pos-na-tis-prostatefsete-kai-ti-na-apofygete/