Κινδυνεύουν με «λουκέτο» οι ΔΟΥ Πύργου και Αμαλιάδας

0
5
doy pyrgou

Με το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Φορολογικών Υπηρεσιών που προωθεί η Διοίκηση της ΑΑΔΕ


Ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Φορολογικών Υπηρεσιών που προωθεί η Διοίκηση της ΑΑΔΕ προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Η διαδικασία, που έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, προβλέπει την κατάργηση των υφιστάμενων ΔΟΥ και την αντικατάστασή τους από κεντρικές υπερδομές όπως τα ΕΛΚΕ, ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ και ΚΕΦΟΚ – μια πολιτική που οι εργαζόμενοι περιγράφουν ως «κεντρικοποίηση» με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και τη δημόσια διοίκηση.
Όπως γίνεται προφανές οι ΔΟΥ Πύργου και Αμαλιάδας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υπηρεσιών που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν ή να καταργηθούν, κάτι που έχει προκαλέσει συναγερμό στους εργαζόμενους, οι οποίοι μέσω του Συλλόγου τους (που εκπροσωπεί και τις ΔΟΥ Ν. Αχαΐας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας) προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας για την Πέμπτη 15 Μαΐου, από τις 12:30 έως τις 15:30, ενώ καλούνται όλοι οι τοπικοί φορείς να σταθούν στο πλευρό τους.
Όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η εμπειρία από την εφαρμογή του μοντέλου στην Αττική είναι απογοητευτική. Μεγάλοι χρόνοι αναμονής, εντατικοποίηση της εργασίας, ελλιπές προσωπικό, αυξημένη ηλεκτρονική γραφειοκρατία και πολίτες σε απόγνωση είναι η καθημερινότητα στις νέες δομές. «Οι φορολογούμενοι περιμένουν ακόμη και τρεις μήνες για να διεκπεραιωθεί ένα απλό αίτημα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει σταθερά μειωμένος, καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι αρνητικό.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας-Ηλείας-Κεφαλληνίας-Ζακύνθου έχει ως εξής:
«Η εμπειρία των κεντρικοποιήσεων των Φορολογικών Υπηρεσιών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η εκφρασμένη πλέον διάθεση της Διοίκησης να επεκτείνει αυτές τις δομές και στην Περιφέρεια δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναμονής.
Η κεντρικοποίηση και η επακόλουθη κατάργηση της χωρικής αρμοδιότητας θα υποβαθμίσουν τόσο τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στις Υπηρεσίες μας όσο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των φορολογουμένων της περιοχής μας. Η εμπειρία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική. Εντατικοποίηση εργασίας, ηλεκτρονική γραφειοκρατία, ταλαιπωρία των πολιτών, οι φορολογούμενοι να περιμένουν 2 και 3 μήνες για ένα αίτημα. Τα χιλιάδες αιτήματα που εκκρεμούν σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και την ελλιπή ψηφιοποίηση, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εκρηκτικό με την κατάσταση να μην είναι διαχειρίσιμη, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης.
Οι αλλαγές στις φορολογικές υπηρεσίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης οικονομίας που λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες όπου επικρατούν οι νόμοι της αγοράς του ανταγωνισμού και του κέρδους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ (στρατηγικό σχέδιο 2025-2029) η προώθηση του οργανωτικού μοντέλου των «κεντρικοποιημένων υπηρεσιών» σε όλη την επικράτεια. Με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό επιδιώκει οικονομίες κλίμακας στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και μέσα από την άρση της χωρικής αρμοδιότητας προωθεί την “ευελιξία των ανθρώπινων πόρων” όπως αναφέρει στον ιδρυτικό της νόμο. Με το τρόπο αυτό αποβλέπει στην ολοένα και μεγαλύτερη ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των υπηρεσιών μας .
Η επέκταση των κεντρικοποιήσεων συνεπώς, αποτελούν ωμή παραδοχή ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στον κλάδο θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό, ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λογίζονται ως αριθμοί, ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί.
Εκτιμούμε ότι οι αλλαγές θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τις φορολογικές υπηρεσίες των Νομών της Περιφέρειάς μας, καθώς φαίνεται ότι σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες αλλαγές στη δομή των περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών θα αποτελέσουν οι γεωγραφικές/ διοικητικές περιφέρειες, όπου σχηματικά θα υπάρχει σε ένα νομό το ένα αντικείμενο (π.χ. φορολογικός έλεγχος), στον άλλο νομό το άλλο αντικείμενο (π.χ. δικαστικό-έσοδα) και στον τρίτο η φορολογική συμμόρφωση (εισόδημα-φπα) κλπ. Αποτελεί σημαντική υποβάθμιση για έναν νομό να μην έχει μια πλήρη φορολογική υπηρεσία με όλα τα αντικείμενα.
Η απαξίωση/ συρρίκνωση (ενδεχομένως και κλείσιμο) των φορολογικών υπηρεσιών σε επίπεδο πόλης/ νομού θα επηρεάσει αρνητικά την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτελούν διακηρυγμένους στόχους της Δημόσιας Διοίκησης. Κάθε τοπική κρατική δομή που κλείνει ή υπολειτουργεί, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση ολόκληρων πόλεων και γεωγραφικών περιοχών. Όπως συμβαίνει ήδη με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. στην Αττική, η πλειονότητα των φορολογικών υποθέσεων δεν εξυπηρετείται από τις πρώην τοπικές Δ.Ο.Υ. (νυν Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης -Υ.Φ.Ε.), αλλά από τις κεντρικοποιημένες υπηρεσίες ΚΕΒΕΙΣ-ΚΕΦΟΚ-ΚΕΦΟΔΕ, γεγονός που έχει αυξήσει δραματικά τον χρόνο εξυπηρέτησης αλλά και τις μετακινήσεις φορολογουμένων και επαγγελματιών (λογιστών-συμβολαιογράφων -δικαστικών επιμελητών-δικηγόρων κλπ).
Στην περιφέρεια το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Για δε τους φορολογούμενους πολίτες, οι κεντρικοποιημένες δομές, όντας πιο «απόμακρες» καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απευθείας εξυπηρέτηση χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τρίτου, έναντι αμοιβής.
Τέλος, εκτιμούμε, ότι εφόσον οι προωθούμενες αλλαγές δεν οδηγούν σε ταχύτερη, ποιοτικότερη και με μικρότερο κόστος, εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος στο τέλος όλων αυτών των οργανωτικών αλλαγών, να κρύβεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση φορολογικών υπηρεσιών ή αντικειμένων. Ήδη μοιράζονται αντικείμενα στους ιδιώτες, όπως το φορολογικό αρχείο στην εταιρεία ΝOVA και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στην ένωση εταιρειών «CHOOSE- COSMOTE E-VALUE- ΕΥ» (το τελευταίο με προϋπολογισμό 26,8 εκατομ. ευρώ).
Για όλους τους ανωτέρω λόγους το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας προέβη σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους), Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα των περιοχών μας και άλλους Συλλόγους εργαζομένων (Λογιστών, Συμβολαιογράφων, Δικαστικών Επιμελητών, Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος) και Επιμελητήρια (Οικονομικά και Εμπορικά). Τους καλέσαμε σε στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις φορολογικές υπηρεσίες, ενάντια στην κατάργηση/υποβάθμιση των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών.
Α. Πανελλαδικές κυλιόμενες στάσεις εργασίας. Στο Σύλλογό μας θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Μαΐου (12:30μμ-15:30μμ), με την ταυτόχρονη διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών στις 12:30μμ στην οποία θα παραβρεθούν οι εργαζόμενοι των Υπηρεσιών μας καθώς και εκπρόσωποι των φορέων που μας στήριξαν.
Β. Αποχή από το θερινό πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια».
ΦΩΤΟ: DOY PYRGOU