Μεγάλο Σάββατο, κι ενώ οι προετοιμασίες για την Ανάσταση και το Πάσχα κορυφώνονται, έθιμα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας: από τη σφαγή του Λαμπριάτη, το τσούγκρισμα των αυγών και τη μαγειρίτσα, μέχρι το κάψιμο του Ιούδα, τους Μπότηδες της Κέρκυρας και τα φλεγόμενα αερόστατα στο Λεωνίδιο.
Στην Κέρκυρα, η πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 11 το πρωί και σηματοδοτείται με τον εντυπωσιακό ήχο από τους μπότηδες – τα παραδοσιακά πήλινα κανάτια που εκσφενδονίζονται από τα μπαλκόνια με δύναμη. Το έθιμο έχει ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας και συνοδεύεται από στολισμούς, κόκκινες κορδέλες και πολλή χαρά. Οι ντόπιοι κρατούν κομμάτια από τους σπασμένους μπότηδες για τύχη όλο τον χρόνο.
Κατά την Αναστάσιμη Λειτουργία, οι πιστοί, αφού ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη», κάνουν με το κόκκινο αυγό τον σταυρό στην είσοδο της εκκλησίας ή τσουγκρίζουν αυγά μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ευχές. Στη Δαμασκηνιά Βοΐου, χρησιμοποιούν το Άγιο Φως για να καψαλίσουν τις ουρές των ζώων, ενώ η μαγειρίτσα –συχνά συνοδευόμενη από τυρί, πίτες και συκώτι τηγανητό– σερβίρεται ως το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία.
Στο Μανιάκι τρώνε και γαλόπιτα, ενώ τα κόκκινα αυγά δίνονται στους επισκέπτες της Κυριακής. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Σαββάτου είναι το κάψιμο του Ιούδα, με ομοίωμα φτιαγμένο από παλιά ρούχα και στάχυα, το οποίο καίγεται σε σωρούς ξύλων που έχουν συγκεντρωθεί από τις Απόκριες.
Στη Λέσβο, η Πασχαλινή παράδοση των αρραβωνιασμένων περιλαμβάνει λαμπάδες, ρούχα, γλυκίσματα, αλλά και το αρνί με κόκκινο σταυρό στο μέτωπο. Όλα προσφέρονται από τον γαμπρό στη μνηστή.
Στο Βροντάδο της Χίου η Ανάσταση είναι συνώνυμη με φαντασμαγορία, ενώ στη Θράκη, οι κάτοικοι νιώθουν τις ευωδιές από τους παραδοσιακούς φούρνους όπου τα αρνιά ψήνονται αργά όλη τη νύχτα. Συχνά, χρησιμοποιούνται κοινοτικοί φούρνοι, που σφραγίζονται και ανοίγουν ανήμερα του Πάσχα, μετά τη «δεύτερη Ανάσταση».
Στο Λεωνίδιο, το Μεγάλο Σάββατο κορυφώνεται με την απελευθέρωση χιλιάδων χάρτινων φλεγόμενων αερόστατων. Το θέαμα είναι μοναδικό και το έθιμο, που λέγεται πως έφεραν οι ναυτικοί από την Ανατολή, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό παραδόσεων που κάνουν το ελληνικό Πάσχα μοναδικό, όχι μόνο για τη θρησκευτική του σημασία, αλλά και για την πολιτιστική του κληρονομιά.
Πηγή:http://pelop.grhttps://pelop.gr/to-megalo-savvato-tis-paradosis-apo-tous-botides-tis-kerkyras-mechri-ta-aerostata-tou-leonidiou/