Επιστολή του Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή προς το TAΙΠΕΔ: Προβληματισμός για την κοινή παραχώρηση των λιμένων Κατακόλου και Πάτρας

0
328

Επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ και στον Υφυπουργό πάρα τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογιώργη απέστειλε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, μετά την δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιμανιού για 30 χρόνια.
Με την επιστολή του εκφράζει την αντίθεση του, στο να παραχωρηθεί στον ίδιο επενδυτή το λιμάνι του Κατακόλου με της Πάτρας, καθώς επίσης και τη δυσαρέσκειά του, γιατί δεν τηρήθηκαν από την πλευρά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε οι διαβεβαιώσεις πως ο Δήμος θα λάμβανε γνώστη του περιεχομένου της πρόσκλησης πριν αυτή αναρτηθεί.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πύργου αναφέρει:
«Την 23-12-2024 δημοσιεύτηκε από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε (που από την 1-1-2025 απορροφάται από την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.») πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της δραστηριότητας κρουαζιέρας στους λιμένες Κατάκολου, Πάτρας (παλιός λιμένας) και Καβάλας.
Ο Διαγωνισμός αποτελείται από δύο Τμήματα:
(α) Το Τμήμα 1 του Διαγωνισμού έχει ως αντικείμενο την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του Λιμένα Κατάκολου και την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης σε τμήμα του λιμένα Πάτρας (αρμοδιότητας ΟΛΠΑ).
(β) Το Τμήμα 2 του Διαγωνισμού έχει ως αντικείμενο την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης τμήματος του (επιβατικού) κεντρικού λιμένα Καβάλας.
Κατ’ αρχάς, να σας υπενθυμίσουμε ότι είχαμε εκ μέρους σας τη διαβεβαίωση ότι θα λαμβάναμε γνώση του περιεχομένου της πρόσκλησης πριν αυτή αναρτηθεί, υπόσχεση που με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώσαμε ότι δεν τηρήθηκε.
Πέραν τούτου, σας εκφράζουμε τη ρητή αντίθεσή μας στην ενοποίηση του φυσικού αντικειμένου του Τμήματος 1, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα στο να ανατεθούν τόσο η Σύμβαση Παραχώρησης Λιμένα Κατάκολου, όσο και η Σύμβαση Υπο-παραχώρησης Κρουαζιέρας Λιμένα Πάτρας στον ίδιο προτιμητέο επενδυτή.
Είναι δεδομένο ότι τα λιμάνια Κατακόλου και Πάτρας δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν την από κοινού αξιοποίησή τους. Η παραδοχή αυτή, εξάλλου, αναγνωρίζεται και από το ίδιο το κείμενο της πρόσκλησης που αναρτήσατε, καθώς σε αυτό αναφέρεται ότι «ο λιμένας Κατάκολου εξυπηρετεί κυρίως κρουαζιερόπλοια», ενώ για τον λιμένα Πάτρας σημειώνεται ότι «επί του παρόντος έχει ελάχιστη κίνηση κρουαζιέρας πλην όμως αναπτύσσει έντονη στρατηγική για την είσοδο στην τουριστική αγορά ως λιμάνι εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων».
Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα από πού θα αντληθεί η επιπλέον κίνηση του λιμένα Πάτρας, ώστε να αναδειχθεί και αυτό ως λιμάνι υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, όταν ο επενδυτής θα είναι ο ίδιος; Μήπως αυτό γίνει από τα κρουαζιερόπλοια που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα ο λιμένας Κατακόλου; Μήπως, τελικά, αυτή είναι η σκοπιμότητα της ενοποίησης του φυσικού αντικειμένου των δύο λιμένων;
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι απορρίπτουμε κάθε προοπτική που θα θέτει υπό κοινό επενδυτή τους λιμένες Κατακόλου και Πάτρας.
Ζητούμε με εμφατικό τρόπο από το Ταμείο να δεσμευτεί ότι θα ασκήσει το δικαίωμα που διατηρεί να διαχωρίσει τα φυσικά αντικείμενα του Τμήματος 1 και να αναθέσει σε διαφορετικούς Προτιμητέους Επενδυτές τη Σύμβαση Παραχώρησης Λιμένα Κατάκολου και τη Σύμβαση Υπο-Παραχώρησης Κρουαζιέρας Λιμένα Πάτρας. Μόνο έτσι θα πειστούμε ότι η αληθής βούληση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αυτόνομη ανάπτυξη και των δύο λιμένων και όχι η ανάπτυξη του ενός εις βάρος του άλλου.
Επιπλέον, θέτουμε το ζήτημα της τροποποίησης και του περιορισμού της Περιοχής Παραχώρησης της Σύμβασης Παραχώρησης Λιμένος Κατάκολου, ώστε να μην τεθούν θέματα λειτουργικότητας του ευρύτερου δημόσιου χώρου της κοινότητας Κατακόλου.
Τέλος, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί η αγωνία μας για την εξέλιξη των έργων επί της χερσαίας ζώνης Κατακόλου και τον τρόπο που θα διασυνδεθούν με τη διαδικασία της παραχώρησης του λιμένα.
Θεωρούμε ότι η ισχυρή δέσμευσή σας στα ανωτέρω θέματα συνιστούν ουσιώδεις προϋποθέσεις, για να αρθεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία για το εγχείρημα της παραχώρησης και θα θέσει τις βάσεις για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αναβάθμισης του λιμένα Κατακόλου, που αποτελεί την πρωταρχική μας προτεραιότητα».

Τι προβλέπει
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας στους τρεις λιμένες αποτελείται από δύο τμήματα:
• Τμήμα 1: Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας κι εκμετάλλευσης του λιμένα Κατάκολου και υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας κι εκμετάλλευσης τμήματος του παλιού λιμένα Πάτρας, εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ Α.Ε.), με ελάχιστη διάρκεια τα τριάντα (30) έτη.
• Τμήμα 2: Υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας κι εκμετάλλευσης σε τμήμα του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.), με ελάχιστη διάρκεια τα τριάντα (30) έτη.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο για το ένα ή και για τα δύο τμήματα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις (Α Φάση – Προεπιλογή & Β Φάση – Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών).Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να διαχωρίσει στη Β Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας τα φυσικά αντικείμενα του Τμήματος 1 και να αναθέσει σε διαφορετικούς Προτιμητέους Επενδυτές τη σύμβαση παραχώρησης λιμένα Κατάκολου και τη σύμβαση υπο-παραχώρησης κρουαζιέρας λιμένα Πάτρας. Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 28η Φεβρουαρίου 2025.
Η περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας σε υφιστάμενους και νέους προορισμούς είναι σύμφωνη με την πολιτική για τον εξορθολογισμό των τουριστικών ροών σε δημοφιλείς λιμένες κρουαζιέρας και την αντιμετώπιση φαινομένων υπερσυγκέντρωσης.
Το λιμάνι του Κατάκολου κατατάχθηκε μεταξύ των 10 λιμένων κρουαζιέρας με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση το 2023, κυρίως λόγω της εγγύτητάς του με την Αρχαία Ολυμπία, με 206 κρουαζιερόπλοια και 390.153 επιβάτες. Έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί έως τρία (3) κρουαζιερόπλοια με μήκος άνω των 350 μέτρων.
Το λιμάνι της Πάτρας κατατάσσεται ως λιμάνι διεθνούς σημασίας και αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Ο παλιός λιμένας Πάτρας έχει χερσαία ζώνη έκτασης 106.474 τ.μ. και στο υφιστάμενο masterplan προβλέπεται μία θέση ελλιμενισμού αποκλειστικά για κρουαζιερόπλοια. Το 2023, 13 κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν στο λιμάνι της Πάτρας με 800 επιβάτες.
Ο κεντρικός λιμένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» διαθέτει δύο θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων με μήκος άνω των 200 μέτρων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, η επιβατική κίνηση στον τομέα της κρουαζιέρας ανήλθε το 2023 σε 21.052 (36 κρουαζιερόπλοια), κατατάσσοντας το λιμάνι της Καβάλας μέσα στα 20 λιμάνια κρουαζιέρας με τη μεγαλύτερη κίνηση το περασμένο έτος.