Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΔεν θα αποφασίσει ο Ολυμπιακός για τον πρωταθλητή, το ίδιο το ποδόσφαιρο...

Δεν θα αποφασίσει ο Ολυμπιακός για τον πρωταθλητή, το ίδιο το ποδόσφαιρο θα αποφασίσει

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta την εικόνα πριν το ντέρμπι των αιωνίων που θα κρίνει τον τίτλο.

Έχει και λίγο πλάκα το όλο σκηνικό: μέχρι το Σάββατο όλοι οι πονηροί έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός θα κάτσει να χάσει από τον Παναθηναϊκό προκειμένου ο Μαρινάκης να στερήσει το πρωτάθλημα από τον Μελισσανίδη λόγω της μεταξύ τους έχθρας. Από χθες οι ίδιοι πονηροί λένε ότι είναι φως φανάρι (!) πώς ο Ολυμπιακός θα σταματήσει τον Παναθηναϊκό για να πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ, μάλιστα χωρίς καν αυτή τη φορά να δώσουν μία εξήγηση, έστω κάπως λογικοφανή. Απλά ψιθυρίζουν ότι πήρε ίδια θέση με την ΑΕΚ για διεξαγωγή της αγωνιστικής σήμερα κι όχι την Τετάρτη.

Αν ήθελε ο Ολυμπιακός να βοηθήσει την ΑΕΚ να πάρει το πρωτάθλημα, θα έπαιζε έτσι όπως έπαιξε στη Φιλαδέλφεια την Τετάρτη, σε εκείνο το 0-0, που θα μπορούσε να ήταν και 1-0 υπέρ του, αλλά και 0-1 εις βάρος του; Γιατί δεν βλέπουμε το προφανές; Ότι ο Ολυμπιακός θέλει το καλύτερο δυνατό για τις δικές του ανάγκες; Είτε αυτές είναι βαθμολογικές, είτε είναι κάθε άλλου είδους. Και το καλύτερο δυνατό είναι να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και στα τρία τελευταία ντέρμπι, με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε με μία ισοπαλία και θα δούμε τι θα προκύψει και στα άλλα δύο παιχνίδια.

Remaining Time -0:00Fullscreen

Είναι αλήθεια ότι βαθμολογικά ο Ολυμπιακός στο αποψινό παιχνίδι δεν έχει κίνητρο, υπό την έννοια πως χάσει-κερδίσει, πάλι την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα πρέπει να αποφύγει την ήττα για να έρθει 3ος. Πέραν, όμως, της βαθμολογίας υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Τόσο συναφή με τα αγωνιστικά, όσο και όχι τόσο συναφή με τα αγωνιστικά.

Για παράδειγμα, με άλλη ψυχολογία θα πάει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα αν έχει φέρει νίκη η, ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό και με άλλη ψυχολογία αν έχει χάσει από τον Παναθηναϊκό. Με ένα καλό αποτέλεσμα ως συνέχεια της ισοπαλίας με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, η ομάδα θα έχει άλλη εμπιστοσύνη στον εαυτό της όταν πάει να παίξει με τον ΠΑΟΚ. Τουλάχιστον έτσι λέει η ποδοσφαιρική λογική.

Βεβαίως υπάρχει η παράμετρος αξιοπρέπεια του συλλόγου. Να μη δώσει δικαιώματα σε κανένα, όπως δεν έδωσε και την Τετάρτη κόντρα στην άλλη υποψήφια πρωταθλήτρια, την ΑΕΚ. Με την παραδοχή, ασφαλώς, πως είναι ξεκάθαρα ανοικτό ότι και το 100% να δώσει απόψε ο Ολυμπιακός, μπορεί ο Παναθηναϊκός να καταφέρει να κερδίσει στο άδειο από κόσμο Καραϊσκάκη. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, άλλωστε. Ο δε Παναθηναϊκός δύο χρόνια με το Γιοβάνοβιτς δεν έχει χάσει σε εφτά ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για να τα λέμε όλα, ε;

Κοιτάξτε, πραγματικά ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κρατήσει μία άλλη στάση: να μην βάλει σήμερα τους κουρασμένους παίκτες του κι όσους προέρχονται από ενοχλήσεις και να τους κρατήσει ενόψει Τούμπας, όπου εκεί έχει όντως μεγάλο βαθμολογικό κίνητρο. Γενικά, να μην το πάει το παιχνίδι στο 100%, ξέροντας ότι αν πας ένα ντέρμπι στο μάξιμουμ, το πιθανότερο είναι να έχεις απώλειες, είτε αυτές μεταφράζονται σε τραυματισμούς, είτε π.χ. σε μία αποβολή.

Η επιλογή του Ολυμπιακού, όμως, φαίνεται ότι είναι άλλη: στο 100% και τα τρία ντέρμπι κι ό,τι βγει. Μην αγνοούμε, άλλωστε, την παράμετρο της επιθυμίας και του κόσμου του να μην κερδίσει ο αιώνιος αντίπαλος το πρωτάθλημα ουσιαστικά μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός φέτος έχει μία σεζόν που μόνο επιτυχημένη δεν την λες. Και δεν θα ήθελε να βάλει στο κεφάλι του και εσωτερικά προβλήματα, με τους οπαδούς του να διαμαρτύρονται και για άλλους λόγους.

Ο Ολυμπιακός με τον Μαρινάκη δεν έχει δώσει, εξάλλου, τόσα χρόνια ποτέ τέτοιου είδους δικαιώματα. Ίσα ίσα έχει κατηγορηθεί ότι θέλει να κερδίζει ακόμη κι όταν δεν…χρειάζεται να κερδίζει! Απλά τώρα είναι μία συγκυρία περίεργη, για οφθαλμοφανείς λόγους, από την στιγμή που δύο άλλοι πάνε για πρωτάθλημα κι ο σχεδόν πάντα πρωταθλητής Ολυμπιακός παίζει και με τους δύο για το ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής, κι ο Ολυμπιακός έχει επιλέξει να τα δώσει όλα για τον εαυτό του.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι για τον Ολυμπιακό το προτιμότερο θα ήταν να το πάρει ο Παναθηναϊκός, έτσι ώστε η ΑΕΚ να πάει στον τελικό του Κυπέλλου με πιο ισχυρό κίνητρο. Δεν είναι εκτός λογικής ένας τέτοιος ισχυρισμός. Γιατί π.χ. το 2018, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, πήγε στον τελικό του Κυπέλλου κι έχασε 0-2 από τον ΠΑΟΚ. Από την άλλη, όταν την επόμενη χρονιά, το 2019, το πήρε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα, πήγε μία εβδομάδα μετά στον τελικό και κέρδισε την ΑΕΚ με κίνητρο το νταμπλ, το οποίο και πήρε τελικά…

Καλώς η, κακώς για τον Ολυμπιακό τώρα είναι μία μπερδεμένη κατάσταση: δεν ξέρει αν θα έρθει ο ίδιος 3ος η, θα του πάρει την 3η θέση ο ΠΑΟΚ. Και δεν ξέρει και αν η 3η θέση αρκεί για να παίξει στο Γιουρόπα, διότι για να συμβεί αυτό πρέπει να χάσει ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Οπότε, επιλέγει να τα δώσει όλα σε όλα τα ματς κι από εκεί και πέρα, ας αποφασίσει το ίδιο το ποδόσφαιρο ποιος θα είναι ο επόμενος πρωταθλητής!

Άλλωστε, εν τέλει έτσι θα γίνει! Το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του κανόνες κι αυτοί στο τέλος θα υπερισχύσουν ό,τι κι αν λέμε εμείς οι άλλοι. Ας σκεφθούμε ότι η ΑΕΚ την Τετάρτη το βράδυ θα ήταν πρωταθλήτρια αν ο Λιβάι σούταρε καλύτερα στο 96’ από καλή θέση απέναντι τον Τζολάκη η, αν ο Εμβιλά δεν έβγαζε την μπάλα από την εστία του Ολυμπιακού στο άλλο σουτ του Λιβάι στο 87’ με τον Τζολάκη να έχει νικηθεί για μία και μοναδική φορά στο παιχνίδι.

Ειλικρινά δε έχω την άποψη ότι δεν πρόκειται ο Ολυμπιακός να δώσει το πρωτάθλημα στη μία η, στην άλλη ομάδα. Κάτι τέτοιο θα ισχύσει μόνο αν ο Ολυμπιακός απόψε είναι χάλια και χάσει, οπότε η ΑΕΚ θα αποκτήσει έρεισμα να υποστηρίξει διάφορα. Αλλά αν ο Ολυμπιακός κόψει βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, δεν θα το έχει δώσει στην ΑΕΚ, διότι κι από την ΑΕΚ έκοψε βαθμούς τέσσερις ημέρες πριν, οπότε ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πει τίποτα. Ακόμη, όμως, κι αν χάσει ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό, εφόσον παίξει καλά και τα δώσει όλα, η ΑΕΚ δεν θα μπορεί να πει τίποτα-ήταν ο Παναθηναϊκός πιο τυχερός και πιο μάγκας και το πήρε.

Να είμαστε ρεαλιστές: αν ο φετινός Ολυμπιακός είχε τη δυνατότητα να ξέρει ότι θα είναι νικητής σε ένα ντέρμπι εφόσον τα έδινε όλα, δεν θα ήταν μεταξύ 3ης και 4ης θέσης-πρωταθλητής θα ήταν! Ο Ολυμπιακός έπαιξε και τα έδωσε όλα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη το Φλεβάρη κι έφερε 0-0. Έτσι δεν είναι; Και στη Λεωφόρο «σκίστηκε» και τότε όμως δεν κέρδισε, 1-1 έφερε! Μα με πέναλτι στο 97; Ναι, με πέναλτι στο 97’. Άδικο ξεάδικο, έγραψε 1-1. Κι από την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη με άδικο πέναλτι έχασε (1-3) στο 80ο λεπτό. Έγραψε, όμως, κι ό,τι γράφει δεν ξεγράφει στο ποδόσφαιρο.

Γι΄ αυτό και λέω ότι στο τέλος τον πρωταθλητή δεν θα τον αποφασίσει, όπως εκ πρώτης φαίνεται, ο Ολυμπιακός, αλλά το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Παρεμπιπτόντως,κανένα κρούσμα θετικό για κορονοϊό η, άλλο ιό δεν έχει ο Ολυμπιακός.

Άσχετο: Βραδιά μεγάλης αγωνίας σήμερα για τον Μαρινάκη-στις 9μμ το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκού και στις 10μμ η Νότιγχαμ να παίζει την κατηγορία εντός έδρας με τη Σάουθαμπτον.

@Photo credits: INTIME

gazzeta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ