Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπό κατάρρευση η δημόσια υγεία στην Ηλεία

Υπό κατάρρευση η δημόσια υγεία στην Ηλεία

Κινητοποίηση πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηλείας έξω από το Νοσοκομείο Πύργου

Σε κινητοποίηση έξω από τον χώρο του Νοσοκομείου Πύργου θα προχωρήσουν τα πρωτοβάθμια Σωματεία της Ηλείας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης- διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγεία. Χθες ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Ανδρέας Ασημακόπουλος. Η πρόεδρος των εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ και ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, γενικός σύμβουλος ομοσπονδίας υγιειονομικών υπαλλήλων ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Άφησαν αιχμές για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του Νοσοκομείου Πύργο.

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος επεσήμανε: «Με αφορμή την διάλυση της μοναδικής παθολογικής στο νομό Ηλείας το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες. Ύστερα από συνεννόηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού, κυρίως των υγειονομικών, με στόχο την άμεση στελέχωση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό. Έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία τους. Με αυτή την πρωτοβουλία εκφράζουμε την ανησυχία μας, την αγωνία μας, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ηλεία. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι σημερινό. Έχουμε φτάσει ως εδώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από αυτόν εδώ τον τόπο.

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του. Όλα αυτά βέβαια ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε περίοδο πανδημίας. Ο στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση σε όσους έχουν την ευθύνη για άμεσες απαντήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας. Όμως δεν ξεχνάμε ότι την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο. Γι’ αυτό καλούμε άμεσα, και όλα αυτά τα έχουν συναποφασίσει τα σωματεία που υπογράφουν μία ανακοίνωση που έχει ήδη σταλεί στον τύπο. Καλούμε τον υπουργό Υγείας, άμεσα να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες των επιλογών του και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Για την επαναφορά της ομαλότητας και της κανονικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου».

Στις 15 συνολικά παραιτήσεις ιατρών που έρχονται να αποδυναμώσουν το σύστημα υγείας στο Νομό Ηλείας. Αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ σημειώνοντας: «Το νοσοκομείο του Πύργου δέχεται αφόρητη πίεση οδεύοντας να μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου. Τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί. Ολόκληρες κλινικές και όροφοι έχουν μετατραπεί σε κλινικές COVID. Σε όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι 15 παραιτήσεις των ιατρών μας μέσα σε ένα χρόνο με ορατό πλέον τον κίνδυνο λειτουργίας της παθολογικής κλινικής. Εφόσον σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μόνο έναν παθολόγο στο νοσοκομείο του Πύργου.

Η διοίκηση αντί να διαχειρίζεται το έμψυχο δυναμικό με ευαισθησία, επιλέγει πρακτικές αυταρχισμού και εξαναγκασμού. Σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς έχουν προειδοποιήσει πολλαπλώς και εγκαίρως για το ενδεχόμενο μιας υγειονομικής κρίσης. Παρόλα ταύτα δεν έχει γίνει ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι υγειονομικοί μας προσπαθούν να αντεπεξέλθουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από την κυβέρνηση. Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού. Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του. Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή καθώς η δημόσια δωρεάν υγεία είναι απαίτηση όλων μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Αμαλιάδας, γενικός σύμβουλος ομοσπονδίας υγιειονομικών υπαλλήλων ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος υπογράμμισε: « Η κατάσταση στο νομό μας τείνει να γίνει εκρηκτική. Σήμερα πέρα από τη δική μου την παρουσία θέλω να πω και δύο λόγια για την Δώρα Νικολόπουλου. Η οποία ήταν να έρθει σήμερα εδώ και να πει τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών αλλά αναγκάστηκε να παραμείνει και να κάνει δεύτερη εφημερία σήμερα (σ.σ. χθες). Επειδή η συνάδελφος Καλαπόδη, μπαίνει σε καραντίνα εξαιτίας οικογενειακού ζητήματος. Άρα λοιπόν είναι μέσα στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να είναι παρούσα.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω για ένα ατυχές περιστατικό που είχαμε χθες στο νοσοκομείο του Πύργου. Και θέλω να εκφράσω την συμπαράσταση και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση του μέλους του ΔΣ της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών κας Πανέτα Κωνσταντίνας. Η οποία αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ευτυχώς από ότι μαθαίνουμε πάει καλύτερα και ευχόμαστε να είναι περαστικό. Αντιμετώπισε ένα ισχαιμικό επεισόδιο. Θέλω ειλικρινά να σας μεταφέρω το εξής.

Όταν όλοι εμείς οι υγειονομικοί εργαζόμαστε σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Σε ένα περιβάλλον με αυταρχικές επιθέσεις, με οτιδήποτε είναι ενάντια στην σωστή αντιμετώπιση των συναδέλφων, δεν ξέρουμε κι εμάς τι μας περιμένει. Δεν κατηγορώ και δεν αφήνω αιχμές για κανέναν. Πρέπει όμως όλοι να αναλογιστούμε ότι όλοι όσοι δουλεύουμε στα νοσοκομεία χρειαζόμαστε σεβασμό και ηρεμία. Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα, τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο και στον Ηλειακό λαό».

«Η δημόσια Υγεία στην Ηλεία ήταν και θα είναι ο μεγάλος ασθενής» τόνισε  ο πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Ηλείας Ανδρέας Ασημακόπουλος. Ενώ συμπλήρωσε: «Σήμερα όμως, την περίοδο της πανδημίας, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα με ορατό τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης. Εκτός των γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομεία της Ηλείας, αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα. Λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα σωματεία των εργαζομένων δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγα, περιμένοντας το αναπόφευκτο. Έτσι αποφασίσαμε να συντονιστούμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

«Η σημερινή κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία της Ηλείας, οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι πολίτες αυτού του Νομού, είναι εντελώς απαράδεκτη». Τόνισε ο πρόεδρος εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος σημειώνοντας:

«Το δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει ο βασικός πυλώνας περίθαλψης του λαού και την τελευταία δεκαετία παρακολουθούμε την συστηματική απαξίωση του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας, έχει κρατηθεί όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του. Δεκάδες θέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία του Νομού μας εξακολουθούν να είναι κενές. Δεκάδες γιατροί στο νοσοκομείο του Πύργου έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτήθηκαν χωρίς να καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις. Τελευταία πράξη του δράματος κάτω από αυτή την κατάσταση είναι η παραίτηση των τριών παθολόγων με αποτέλεσμα να μένει το Γ.Ν. Πύργου χωρίς ουσιαστικά Παθολογική Κλινική, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που φουντώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στο Νομό.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου στον Πύργο, με εντέλλεσθε, αυταρχισμό και τρομοκρατία ενάντια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προσπαθεί να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την γύμνια του δημόσιου συστήματος στο Νομό. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες, παρόλα αυτά επιλέγει να δηλώνει άγνοια. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή προκαλεί αρρυθμία στην λειτουργία κλινικών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ