Σύσσωμο «όχι» για τις ανεμογεννήτριες

0
612

Τι δήλωσαν στην «ΠΡΩΤΗ» οι δήμαρχοι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και  Μεγαλόπολης, καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οιχαλίας

Την αντίθεσή τους με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών  στον ορεινό όγκο που περικλείεται από τις περιοχές πλησίον του Επικούριου Απόλλωνα του Λυκαίου όρους, του Κοτυλίου και του Μαίναλου, εκφράζουν  οι εκπρόσωποι των όμορων δήμων σε Ηλεία, Μεσσηνία και Τριφυλία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τις τοπικές κοινωνίες και τους εμπλεκόμενους φορείς, που με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις εκφράζουν ανησυχία αλλά αντίθεση όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών  στην παραπάνω περιοχή.

Ωστόσο δεν λείπουν οι απόψεις, πως η αιολική ενέργεια  είναι η πλέον φιλική με το περιβάλλον, αρκεί να υπάρχει η εγκατάσταση σε κατάλληλα σημεία και συγχρόνως να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους δήμους.

Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Διον. Μπαλιούκος υπογράμμισε ότι «η  ανησυχία αγγίζει και τον πλέον αδιάφορο πολίτη, διότι λέγεται ότι το επενδυτικό σχήμα έχει επιλέξει την περιοχή του Ναού Επικουρίου Απόλλωνα, των καταρρακτών Νέδα και Σεπετού και τον χώρο της Ανδρίτσαινας για εγκατάσταση.Στους συγκεκριμένους χώρους ο δήμος μας θα αγωνιστεί να ματαιώσει την όποια προσπάθεια , χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα».

Ταυτόχρονα ο κ. Μπαλιούκος επεσήμανε ότι  «ο δήμος μας αναγνωρίζει ότι η αιολική ενέργεια είναι ίσως η πιο φιλική στο περιβάλλον» και κάλεσε  την πολιτεία  να ενεργοποιήσει όλους τους αρμοδίους φορείς στην κατεύθυνση του σεβασμού των μνημείων μας, του περιβάλλοντος και των ιστορικών μας χώρων, εφόσον  στους σχεδιασμούς της υπάρχει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης

Από την πλευρά του εξάλλου ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθαν. Χριστογιαννόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Στο Κοτύλιο, Λύκαιο  και Μαίναλο πήραμε ομόφωνη απόφαση, δια περιφοράς,  στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν συμφωνούμε, κάτι που θα κοινοποιηθεί προς τα πάνω. Ειδικά το Λύκαιο επειδή είναι ιστορική περιοχή και έχει σημασία για τον πολιτισμό,  θα το εκμεταλλευτούμε αλλιώς. Θα κάνουμε την ένσταση για το συγκεκριμένο μέρος. Η ΡΑΕ είτε κάνουμε εμείς ενστάσεις είτε όχι, θεωρώ ότι θα την απορρίψει, κάτι  και έκανε παλαιότερα και χωρίς καμία ένσταση τότε. Εμείς πολύ απλά αποφασίσαμε ότι  στο Κοτύλιο και στο Μαίναλο λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες».

Εξάλλου ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας κ. Ηλίας Ντονάς, τόνισε τα εξής:

«Είμαστε αρνητικοί ως δήμος και  φτιάχνουμε τώρα το έγγραφο  με την Τ.Υ. , περιβαλλοντολόγο και αρχαιολόγο για να στείλουμε το κείμενο μέχρι την Παρασκευή στη ΡΑΕ  γιατί λήγει η προθεσμία.

Είμαστε αρνητικοί γιατί είναι κοντά στον Επικούριο Απόλλωνα, στα τρία χιλιόμετρα. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς από τον Επικούριο, που δεν είναι κάτι το καλό και για τον τουρισμό. Εμείς δεν λέμε όχι στις επενδύσεις, αλλά να πάνε πιο μακριά από το μνημείο. Εμείς δεν λέμε να μην έλθουν στη δική μας περιοχή οι ανεμογεννήτριες, αλλά όχι στον Επικούριο Απόλλωνα.  Κοινοπραξία είχε κάνει το 2009 αίτημα για να βάλει στο Διαφώτι κάποιες ανεμογεννήτριες και δεν έγιναν αντιρρήσεις από κανένα εμπλεκόμενο φορέα. Αλλά τότε το ΚΑΣ το απέρριψε επειδή ήταν κοντά στο μνημείο. Πιστεύω ότι και τώρα απ’ ότι λένε την ίδια τύχη θα έχουν. Θα τους πουν  να απομακρυνθούν ή στα 10 ή στα 7 χιλιόμετρα. Δεν ξέρω και εμείς σαν δήμοι μήπως μπορούμε να έχουμε θετικές γνωμοδοτήσεις, φυσικά μακριά από τέτοια μνημεία, εφόσον  θα έχουμε ένα ποσοστό από αυτό ένα 2% επί των κερδών».

Να τονιστεί τέλος ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος  Ζαχάρως κ. Κώστας  Αλεξανδρόπουλος , με το βουλευτή Ηλείας  κ. Διονύσιο Καλαματιανό,  όπου συζήτησαν για το επίκαιρο θέμα της εγκατάστασης 72  ανεμογεννητριών στην περιοχή του Δήμου μέχρι τις παρυφές του Επικούρειου Απόλλωνος, εκφράστηκε  αντίθεση με την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου αιολικού πάρκου σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι τοπικοί φορείς/σύλλογοι/δημοτικές αρχές πρέπει να ζητήσουν άμεσα από τη ΡΑΕ την ακύρωση των αιτήσεων (μέχρι αύριο Παρασκευή 29.01.2021), καθώς:
“Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης(16.1.2021), κατά τα προβλεπόμενα στο αρθρ. 7 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και μέσω ΣΗΘΥΑ.”