Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕπιστράτευση γιατρών: Ανακοινώθηκε η επίταξη υπηρεσιών για 206 ιδιώτες - Έτοιμα τα...

Επιστράτευση γιατρών: Ανακοινώθηκε η επίταξη υπηρεσιών για 206 ιδιώτες – Έτοιμα τα φύλλα πορείας

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Ανακοινώθηκε η επιστράτευση ιδιωτών ιατρών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Που δέχεται πρωτοφανή πίεση από το τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Η επίταξη υπηρεσιών αφορά 206 πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς και παθολόγους.

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς. Για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας. Το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Πόσους αφορά η επίταξη και για πόσο χρονικό διάστημα

Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης αφορά χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ. 

Οι διαβουλεύσεις με τους ιατρικούς συλλόγους είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν (από τους διακόσιους που είχε ζητήσει ο υπουργός). Κι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε χθες μία αιχμηρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τον χειρισμό της κατάστασης από τον Βασίλη Κικίλια. Ωστόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πήρε αποστάσεις από τον ΠΙΣ. Σημειώνοντας πως η ανακοίνωση δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια ούτε του ΙΣΑ.

Έτοιμα τα φύλλα πορείας



Όπως προβλέπει η διαδικασία, τα φύλλα πορείας θα επιδίδονται από αστυνομικούς στη διεύθυνση. Που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους κατά τόπους συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα οφείλουν να παρουσιαστούν καθώς και η ημερομηνία και η ώρα.

Αν οι γιατροί αρνηθούν, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, και σε αυτή την περίπτωση κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου. 


Νομοθετικά, προβλέπεται πως μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης αν συντρέχουν λόγοι υγείας (σωματικής ή ψυχικής), που θα πρέπει να πιστοποιηθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, οι γιατροί θα λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ με επιπλέον χρήματα για τις εφημερίες και ευέλικτο ωράριο, ώστε να έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

πηγη: lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ