ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΛΕΒΕΝΤΗ:«Είμαστε αποφασισμένοι, να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους φορείς, τις παρεμβάσεις και τα έργα που έχει ανάγκη η Ηλεία»

0
78

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ»

*«Θέλουμε να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο προτεραιοτήτων, να διεκδικήσουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται και – βεβαίως – να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, ώστε να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση του τόπου»

*«Για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο, οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται ευκαιρίες, αλλά και σύγχρονες γνώσεις και εφόδια, για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν»

*«Ευκαιρίες χρηματοδότησης μπορεί να υπάρχουν, όμως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε τη γνώση, ούτε το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις σχετικές επενδύσεις»

Αντίστροφα μετά ο χρόνος, για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηλείας. Μερικές μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Επιμελητηριακών Εκλογών (σ.σ. 16-17 Νοεμβρίου 2024), ο επικεφαλής του συνδυασμού «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά» Κώστας Λεβέντης, μιλάει στην «Πρώτη» τόσο για τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της Ηλείας και όλα εκείνα τα οποία πρέπει να γίνουν, όσο και για την ουσιαστική στήριξη και την ανάπτυξη του επιχειρείν που έχει ανάγκη ο τόπος. Παράλληλα ο Κ. Λεβέντης απεύθυνε κάλεσμα, προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου πέρα από την ανάδειξη νέας διοίκησης, να δυναμώσει η φωνή του Επιμελητηρίου Ηλείας.
Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Έχετε αναφερθεί στις ομιλίες σας σε ένα νέο όραμα ανάπτυξης για την Ηλεία. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πρότασής σας;

Απ. Πιστεύουμε ότι μετά από πολλά χρόνια διαδοχικών κρίσεων και στασιμότητας, η Ηλεία χρειάζεται σήμερα ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιεί με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο τα πλεονεκτήματα του τόπου.
Αυτό το μοντέλο, πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθεί κατ’ αρχήν σε ισχυρές τοπικές αλυσίδες αξίας, με πρωταγωνιστή τον τομέα της αγροδιατροφής. Πρέπει να στηριχθεί στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, με προώθηση εναλλακτικών μορφών, που μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του έτους – αγροτουρισμός, φυσιολατρικός, αθλητικός, ιαματικός και θερμαλιστικός τουρισμός κ.ά. Πρέπει να στηριχθεί στην αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε τη δημιουργία Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, ώστε ο νομός μας να ενταχθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και να προσελκύσει ποιοτική ερευνητική, εκπαιδευτική, αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πάνω σε αυτούς τους άξονες θέλουμε να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο προτεραιοτήτων, να διεκδικήσουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται και – βεβαίως – να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, ώστε να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση του τόπου.

Ερ. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της Ηλείας μειώνεται και ιδιαίτερα η ύπαιθρος οδηγείται σε ερήμωση. Τι πρέπει να γίνει για να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στον τόπο;

Απ. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ηλεία εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό προστίθεται τώρα και η δημογραφική γήρανση, η οποία απειλεί κυρίως την ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή, αφού ελάχιστοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες. Για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο, οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται ευκαιρίες, αλλά και σύγχρονες γνώσεις και εφόδια, για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε παρεμβάσεις και έργα, που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας. Να διεκδικήσουμε καλύτερες υποδομές στις μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, ώστε να γίνει η Ηλεία πιο ελκυστική για μόνιμη διαμονή, για τη δημιουργία οικογένειας. Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε κίνητρα και ενισχύσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αλλά και να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές σχολές της Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε δυναμικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η γεωργία ακριβείας.

Ερ. Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και των νέων τεχνολογιών. Πώς μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις και πώς μπορεί το Επιμελητήριο να βοηθήσει;

Απ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων δεν είναι ζήτημα επιλογής, αλλά ανάγκης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δυσκολίες, που σχετίζονται με την έλλειψη κεφαλαίων και τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αλλά και με την έλλειψη κατάλληλης τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Ευκαιρίες χρηματοδότησης μπορεί να υπάρχουν, όμως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε τη γνώση, ούτε το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις σχετικές επενδύσεις.
Το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει, με δράσεις ενημέρωσης για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με δράσεις επιμόρφωσης και με υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρηματιών, σε θέματα ψηφιοποίησης. Σημαντικό ζητούμενο είναι, επίσης, η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων. Και σε αυτό το μέτωπο το Επιμελητήριο μπορεί να έχει θετικό ρόλο, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Ερ. Στην Ηλεία γεννήθηκε η ολυμπιακή ιδέα. Πιστεύετε ότι έχουμε αξιοποιήσει αρκετά αυτή τη μοναδική κληρονομιά; Τι άλλο μπορεί να γίνει;

Απ. Η οικουμενική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για την Ηλεία. Αυτό το κεφάλαιο μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, με βιώσιμο τρόπο, ώστε η περιοχή μας να αναδειχθεί σε κέντρο παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Ως Επιμελητήριο υποστηρίζουμε την πρόταση για τη δημιουργία Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Ηλεία – η οποία θα συνδέει την ολυμπιακή παρακαταθήκη με την σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να καλύψουμε το έλλειμμα πανεπιστημιακών σχολών στον νομό μας. Η Ηλεία θα μπορέσει να ενταχθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη και να προσελκύσει ποιοτική ερευνητική, εκπαιδευτική, αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεωρούμε, παράλληλα, απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις και κίνητρα, για την αξιοποίηση του συνόλου του αρχαιολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας – με αιχμή το τρίπτυχο Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα και Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – για την ανάπτυξη ποιοτικών, βιώσιμων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ερ. Γιατί να σας ψηφίσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου;

Απ. Το πρώτο που ζητάμε από τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι να έρθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Πέρα από την ανάδειξη νέας διοίκησης, η μαζική συμμετοχή στις εκλογές είναι αυτή που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Επιμελητήριο. Θα δυναμώσει τη φωνή μας και τις διεκδικήσεις μας.
Από εκεί και πέρα, ζητάμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, ώστε να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα νέο κεφάλαιο στο Επιμελητήριο Ηλείας.
Είμαστε όλοι άνθρωποι της αγοράς, από όλους τους κλάδους, από όλες τις περιοχές του νομού. Γνωρίζουμε καλά τι χρειάζεται ένας μικρός επιχειρηματίας, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον.
Γνωρίζουμε τι πρέπει να αλλάξει στο Επιμελητήριο, για να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και χρήσιμο για τα μέλη του. Σχεδιάζουμε νέες υπηρεσίες και δράσεις, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της επιχείρησης. Και – κυρίως – είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε, πέρα από κόμματα και άσκοπες αντιπαραθέσεις, για το καλό όλων. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις προσβάσεις μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε, μαζί με όλους τους φορείς, τις παρεμβάσεις και τα έργα που έχει ανάγκη η Ηλεία.

Ποιος είναι ο Κώστας Λεβέντης

Γεννήθηκε το 1964 στα Μακρίσια Ολυμπίας και ζει στον Πύργο Ηλείας.
Για πάνω από 35 χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τόπο, έχοντας δημιουργήσει και διοικήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις. Ως ενεργό μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηλείας, συμμετέχει όλα αυτά τα χρόνια στον κοινό αγώνα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών, στις διεκδικήσεις για καλύτερες υποδομές, στην προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών που δίνουν πνοή στην τοπική οικονομία.

Επαγγελματική πορεία
1989 μέχρι σήμερα: Ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα από τον χώρο της διαφήμισης και του marketing, αλλά σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η κατάρτιση, η συμβουλευτική, η πληροφορική και οι τεχνολογίες, η ενέργεια, ο τουρισμός και τα κτηματομεσιτικά.
Είναι μέτοχος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «CONSUL ΑΕ».
Σήμερα, αναπτύσσει επαγγελματική δραστηριότητα σε 27 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Επιμελητηριακή δράση
2012 – 2024: Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, με εστίαση στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
2012 μέχρι σήμερα: Αντιπρόεδρος του Ι.Ε.ΜΕ Κ.Ε.Ε.Ε. “Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος”

Συμμετοχή σε φορείς
2021 μέχρι σήμερα: Μέλος της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
2014 μέχρι σήμερα: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ (ΕΣΥΔ).
2008 μέχρι σήμερα: Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με αντικείμενο την ενίσχυση των εταιρικών πρακτικών.
2007 –2009:Μέλος του ΔΣ του «ΕΛΣΕΚΕΚ» με σημαντικό ρόλο στην πολιτική και ανάπτυξη των κέντρων δια βίου μάθησης.
2007 –2010: Μέλος της Φιλικής Επιτροπής Διακανονισμού Νομαρχίας Ηλείας, με ουσιαστική συνεισφορά στην επίλυση καταναλωτικών ζητημάτων.
2006 – 2010:Ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Σωματείου «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» με ενεργό συμμετοχή στην προώθηση θεμάτων προστασίας του καταναλωτή.
Σε νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στα κοινά ως Κοινοτικός Σύμβουλος και στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος στην Κοινότητα Μακρισίων (1987-1990) αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υλοποιώντας σημαντικά δημόσια έργα.