Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΣυνάντηση του υπ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη με την διοίκηση της...

Συνάντηση του υπ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη με την διοίκηση της ΕΑΣ Λεχαινών

«Σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης που θα δίνει ελπίδα στον αγρότη»

Με την διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών  Λεχαινών συναντήθηκε ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, σε μία ευρεία και ανοιχτή συζήτηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και την ανάγκη να στηριχθούν και να εκσυγχρονιστούν τα συνεργατικά σχήματα και οι ομάδες παραγωγών, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της Ηλείας και να αποκτήσουν υπεραξία, προς όφελος των παραγωγών.

Επισημάνθηκε ότι το καθεστώς που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, θέτει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κίνδυνο για βασικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας όπως η βιομηχανική τομάτα, η κορινθιακή σταφίδα και το καλαμπόκι, με τα δύο τελευταία προϊόντα να υφίστανται σημαντική μείωση των τιμών ενώ το κόστος λιπασμάτων, ενέργειας και εφοδίων διπλασιάστηκε, όπως αυξημένο είναι και το κόστος των εργατικών.

Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στην εξαιρετικά δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί κατά 22,4% τον τελευταίο χρόνο και την αγροτική ακίνητη περιουσία, το μόνο μέσο που έχει ο αγρότης για να δουλέψει και να επιβιώσει, να απειλείται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

«Χρειάζεται ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης που θα δώσει ελπίδα στον αγρότη» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ που θα αποτελέσουν και τη βασική ατζέντα μιας προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης:

-Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων και νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών , τα συνεταιριστικά σχήματα.

-Μηδενισμός του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης.

-Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες.

-Αλλαγή του  Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

-Σχέδια βελτίωσης και προγράμματα νέων αγροτών που θα καλύψουν όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πληρωμή πυρόπληκτων αγροτών

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών της Ηλείας, που εκκρεμούν από τον Αύγουστο του 2021, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους, ενώ αρκετοί πυρόπληκτοι αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, παρά το ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ.

«Εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι πυρόπληκτοι παραγωγοί και επιχειρηματίες, με την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να παραπέμπουν διαρκώς σε νέες ημερομηνίες πληρωμής. Ωστόσο,  υπάρχουν δικαιούχοι που δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους, 2 χρόνια σχεδόν μετά τις πυρκαγιές του 2021. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Θα ενδιαφερθεί κανείς για τους αγρότες που επλήγησαν από το χαλάζι;

Τέλος, ο υπ. Βουλευτής Ηλείας αναφέρθηκε και στις ζημιές που υπέστησαν πολλοί παραγωγοί της Ηλείας από την πρόσφατη χαλαζόπτωση την Δευτέρα του Πάσχα.

«Παρά τις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις και τις δεσμεύσεις για άμεση κινητοποίηση του υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πληγέντες αγρότες από την χαλαζόπτωση της 17ης Απριλίου 2023, ξεχάστηκαν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές και πολλοί αγρότες απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή. Απαιτείται να αποζημιωθούν άμεσα» , τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ