Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΣτο Κέντρο Υγείας Γαστούνης ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης

Στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης

«Να χτίσουμε ένα νέο ΕΣΥ για όλους τους Έλληνες»

Το Κέντρο Υγείας Γαστούνης επισκέφθηκε ο υπ.Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης. Συνομίλησε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και με πολίτες, ενώ ενημερώθηκε για τα προβλήματα και την υποστελέχωση του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

‘’Ποτέ άλλοτε οι δομές δημόσιας υγείας στην Ηλεία δεν αντιμετώπιζαν τόσο έντονα προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ στα νοσοκομεία του νομού λείπουν εδώ και χρόνια βασικές ιατρικές ειδικότητες ‘’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνοντας ταυτόχρονα τέσσερα στοιχεία που αποδεικνύουν την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας , όπως:

-Η μείωση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860  εκ.ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια.

-Το ποσοστό  του ΑΕΠ που διατίθεται για την υγεία στη χώρα μας, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Οι κατά κεφαλήν δαπάνες στην Ελλάδα παραμένουν δύο φορές χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

-Το 2020 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κατέγραψε μείωση δαπανών υγείας 15,9%

‘’ Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, κάτι που έκαναν άλλες χώρες όπως η Ιταλία’’ ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης που παρουσίασε τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία που περιλαμβάνουν:

-Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από τον προϋπολογισμό ώστε να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

-Διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των υποδομών στην Υγεία.

-Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις. Οικονομικά, Βαθμολογικά και Φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε περιφέρειες όπως η Ηλεία.

-Νέο και Ισχυρό  σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους.

-Ένταξη των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και μονάδες κοινωνικής φροντίδας στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως εισηγείται η αρμόδια επιτροπή Μπεχράκη και έχει προτείνει 14 φορές το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την τελευταία τετραετία.

‘’Οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, η αναγέννηση και η ανασυγκρότηση του δημοσίου συστήματος υγείας, αποτελούν προϋπόθεση μιας προγραμματικής συμφωνίας για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Απόλυτη προϋπόθεση και προτεραιότητα για εμάς είναι να χτίσουμε ένα νέο ΕΣΥ για όλους τους Έλληνες’’, τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Επανέλαβε, δε, την πρόταση που είχε καταθέσει στη Βουλή για ένταξη της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά ζώνης, ώστε να δοθούν κίνητρα σε μόνιμους  ιατρούς να επιλέξουν την Ηλεία στις προσεχείς προκηρύξεις. ‘’Όλες οι προκηρύξεις στην παθολογική κλινική αποβαίνουν άκαρπες και οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρών δεν μπορούν να συνεχιστούν, αφού δεν ενδείκνυνται για την ομαλή λειτουργία των κλινικών, ενώ τα πειράματα με συμμετοχή ιδιωτών στο ΕΣΥ έχουν ελάχιστη ανταπόκριση’’ σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

Τέλος, ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και την πρόσφατη εγκύκλιο της Μίνας Γκάγκα σύμφωνα με την οποία οι εφημερίες στα νοσοκομεία μπορούν πλέον να καλύπτονται από γιατρούς άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα. “Πρόκειται για «τερατογένεση» στη δημόσια υγεία”, δήλωσε χαρακτηριστικά, θέτοντας και ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ