Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΔιονύσης Καλαματιανός: «Προβλήματα και για τους παραγωγούς πατάτας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προβλήματα και για τους παραγωγούς πατάτας»

Στα όριά τους βρίσκονται και τη φετινή χρονιά οι πατατοπαραγωγοί, καθώς εκτός του αυξημένου κόστους παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος, την έλλειψη εργατών γης, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι εισαγωγές πατάτας αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σχεδόν κατά 25%. Οι αθρόες εισαγωγές παρατηρούνται και φέτος, με τις Αιγυπτιακές πατάτες να κατακλύζουν την αγορά, την περίοδο της ανοιξιάτικης παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η αισχροκέρδεια συνεχίζουν να καλπάζουν και να μην αντιμετωπίζονται, καθώς η ελεγκτική διαδικασία παραμένει προβληματική. Γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές, οι οποίοι υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες δυσκολεύονται να προμηθευθούν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Με ερώτησή μας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε η φετινή εγχώρια παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής;
  • Ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθενται να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος σε σχέση με τα εισαγόμενα;
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας, με ποια αποτελέσματα και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν;

Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Με τις πρακτικές της επιτρέπει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που πληγώνουν τους παραγωγούς μας και τους οδηγούν να εγκαταλείψουν την αγροτική γη και τις καλλιέργειές τους. Παράλληλα, ρισκάρει με τη δημόσια υγεία, καθώς οι εισαγόμενες Αιγυπτιακές πατάτες δεν έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, γεγονός που ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους για τους καταναλωτές.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο αγροτικός κόσμος θα καταδικάσει τη σημερινή αδιάφορη κυβέρνηση και θα επιλέξει την προοδευτική διακυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάταξη του πρωτογενή τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ