Ο Κυριάκος, η Ζωή και ο Στάλιν
Δεν μπορώ να μην σχολιάσω μερικές από τις «ατάκες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της ομιλίας του χθες το πρωί στη Βουλή. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέλησε να εκφράσει τις ενστάσεις στη κατά τη διάρκεια ομιλίας του Πρωθυπουργού… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Είναι σήμερα και η επέτειος από τον θάνατο του Στάλιν. Τον τιμάτε με αυτόν τον τρόπο». Κλιμακώνοντας μάλιστα την κριτική του, ο πρωθυπουργός είπε «συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μετατρέψουν το κοινό πένθος σε ένα σημείο διχασμού ενώ θα μπορούσε να είναι ένα εφαλτήριο ενότητας υπό προϋποθέσεις».
Βολές Κυριάκου κατά Κυριάκου
Μπορεί στην ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης, να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον συνονόματο του Κυριάκο… Βελόπουλο, ωστόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του, άφησε τις αιχμές του για τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης». «Από πού να ξεκινήσω; Από τις τοποθετήσεις ότι δήθεν οι νεκροί δεν ήταν 57 αλλά 150 και κρύψαμε νεκρούς;» είπε ο Κ. Μητσοτάκης προκαλώντας την παρέμβαση του Κυρίακου Βελόπουλου που ρώτησε «ποιος τα είπε αυτά;» για να πάρει την απάντηση «εσείς κ. Βελόπουλε». «Λες και δεν τα ξέρουμε όλα αυτά ότι ειπώθηκαν. Το υπουργείο Υγείας, το πρώτο μέλημα ήταν πώς θα περιθάλψουμε τους τραυματίες και ακολούθησε η τραγική διαδικασία ταυτοποίησης, και να έχουμε τον κ. Βελόπουλο να μας λέει ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι. Μετά ότι υπήρχε βαγόνι φάντασμα που εξαερώθηκε. Μετά ότι υπήρξε βαγόνι ξυλολίου που αγοράστηκε παράνομα στην Θεσσαλονίκη. Τα θυμάστε όλα αυτά που τα διακινούσατε όλοι εσείς; Έχουμε και πιο μακάβρια σενάρια. Να συνδέεται την τραγωδία με ένα δυστύχημα πρώην σταθμάρχη μέχρι που βγήκε και σας κατήγγειλε η οικογένεια του» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Με θερμά λόγια
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τα «έχωσε» στους πολιτικούς αρχηγούς… και όχι μόνο! Υπήρξαν όμως και οι εξαιρέσεις… Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε δύο φορές στο ΚΚΕ και στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Η πρώτη ήταν όταν διαρκώς τον διέκοπτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Κ. Μητσοτάκης της υπενθύμισε την ημέρα επετείου θανάτου του Στάλιν, με τον Δ. Κουτσούμπα να απαντά και τον Κ. Μητσοτάκη να λέει ότι εκείνος είναι σοβαρός πολιτικός. Η δεύτερη «καλή» κουβέντα από τον Κ. Μητσοτάκη για το ΚΚΕ, ήταν όταν αναφερόταν στα αλλεπάλληλα facenews των δύο τελευταίων χρόνων για τα Τέμπη, απευθυνόμενος σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εξαιρώντας ωστόσο το ΚΚΕ.
Η αυτοκριτική
Ένα άλλο σημείο, το οποίο τολμώ να πω ότι κράτησα από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, είχε να κάνει με τις ευθύνες της κυβέρνησης… και η αλήθεια είναι ότι περίμενα να ασκήσει την αυτοκριτική του για τη τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε «για τις δικές μας ευθύνες οφείλω να παραδεχθώ ότι εμείς και εγώ προσωπικά υποτιμήσαμε τη δύναμη που όλες αυτές οι θεωρίες είχαν την κοινή γνώμη. Παρά τα απίθανα σενάρια που διακινούσατε όλοι σας, κι εσείς πρώτη κα. Κωνσταντοπούλου. Εμείς σεβαστήκαμε τον πόνο των συγγενών και αποφύγαμε να φορτίσουμε τον διάλογο. Και ορισμένες στιγμές αντιμετωπίσαμε ενοχικά το δικό μας έργο αναγνωρίζοντας ότι ο ρυθμός εκσυγχρονισμού των τρένων ήταν πίσω από τις ανάγκες». «Δεν έχω δυσκολίες να πω ότι δεν πείσαμε την κοινωνία ότι η ανάταξη των τρένων ήταν προτεραιότητα μας. Δεν εξηγήσαμε τις δυσκολίες και όταν ακόμα είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση δεν το επικοινωνήσαμε» πρόσθεσε.
Οι τηλεπραγματογνώμονες και ο ρόλος των ΜΜΕ
Από το πόρισμα των 178 σελίδων του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να αναφερθεί στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας τονίζοντας μεταξύ άλλων «τον κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνία μας να διολισθήσει σε ένα αρρωστημένο κλίμα και η διαχείριση του δεν είναι εύκολη. Σε ένα παιχνίδι παρέμβασης στις συνειδήσεις με ποικίλους τρόπους. Διάφοροι τηλεπραγματογνώμονες που βγάζουν θεωρίες. Θα αναφερθώ σε ένα σημείο του πορίσματος για το ρόλο των ΜΜΕ και τον απλοϊκό τρόπο που διάφορα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν διάφορα σενάρια συνομωσίας. Αξίζει τον κόπο όχι τόσο εσείς αλλά τα ίδια τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους να διαβάσουν αυτή την σελίδα για να διαπιστώσουν ότι η διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας είναι έργο πολλών».
Υπομονή…
Ο Μητσοτάκης είπε πως θα κάνει αξιολόγηση στο Δημόσιο! Τώρα, μετά από έξι χρόνια στην εξουσία. Αφού έχει ήδη ψηφίσει σχετικό νόμο τον οποίο όμως δεν εφάρμοσε. Αυτά μετά το πόρισμα των Τεμπών, (ίσως αυτό να περίμενε τόσα χρόνια), διότι μέχρι τώρα δεν είχε υποψιαστεί ότι χρειάζεται αξιολόγηση. Υπομονή όμως μέχρι ν’ αλλάξει το Σύνταγμα.
Αποτέλεσμα
Η πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα, υπό την έννοια απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να χειροκροτούν όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ορισμένοι θα σπεύσουν να τον συγχαρούν και δια χειραψίας καθώς οι καιροί μυρίζουν ανασχηματισμό. Λίγο αργότερα, ο Πρωθυπουργός, θα σχολιάσει ότι η κυβέρνηση, «απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής, κάνει νέα εκκίνηση, φεύγει προς τα μπροστά, βγαίνει από τον κύκλο της εσωστρέφειας» -σας βάζω εκφράσεις που θα διαβάσετε και σε σχετικά ρεπορτάζ.
Σε λούπα
Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης θα παραμείνει στο μπάζωμα και στη συγκάλυψη. Η κυβέρνηση θα ζητεί από την αντιπολίτευση να πει ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο της συγκάλυψης. Και η αντιπολίτευση θα θέλει να μάθει για ποιο λόγο έγινε το μπάζωμα. Όλο αυτό θα παίζει σε λούπα.
Όλοι θα κερδίσουν κάτι
Δεν πρόκειται να μάθουμε κάτι καινούργιο. Τα πάντα έχουν ειπωθεί. Απλώς η πρόταση δυσπιστίας είναι μία καλή ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να κρατήσουν την κυβέρνηση στα σχοινιά. Όλοι θα κερδίσουν κάτι από όλο αυτό. Η αντιπολίτευση θα διατηρήσει μαχητικό το φρόνημα και ζωντανή τη συζήτηση στην κοινωνία -αυτό είναι, άλλωστε, το πιο σοβαρό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας. Και η κυβέρνηση θα παίζει με τα βίντεο της Ζωής και του Βελόπουλου. Από τους άλλους, δεν έχει να φοβάται και πολλά.