Κατά ριπάς Σάββατο 2 Νοεμβρίου

0
266

Εικόνες ντροπής
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν, το απόγευμα της Πέμπτη, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης μεταξύ των εποχικών πυροσβεστών και των δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ έγιναν τουλάχιστον 4 προσαγωγές. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν και δακρυγόνα μέσα στο κτήριο προκειμένου να καταστείλουν τις ενέργειες των πυροσβεστών και να εκκενώσουν την κατάληψη.… Αυτούς που το καλοκαίρι χειροκροτούμε και τους αποκαλούμε ήρωες, και το χειμώνα μένουν άνεργοι έως την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση τους διώχνει και στρέφει τα ΜΑΤ εναντίων τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι Πυροσβέστες και Αστυνομικοί θα κληθούν να συνεργαστούν την επόμενη μέρα προς όφελος των ίδιων των πολιτών.

Έδωσε την δική του ερμηνεία
Για «προβοκάτσια μερικών δεκάδων δήθεν αγανακτισμένων δηλαδή μιας μειοψηφίας έναντι των 2.500 εποχικών πυροσβεστών» έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ «προκάλεσαν εν γνώσει τους κρίση. Δεν μπήκαν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπήκαν στο υπουργείο που είναι το ΕΣΚΕΔΙΚ και είχαμε δύο φωτιές μια στον Κίσσαμο στα Χανιά και μια στην Ικαρία».
«Αρνείσαι να αποχωρήσεις επί ώρες και όλο αυτό γίνεται όχι για να εξυπηρετήσεις τον κλάδο αλλά για να μπορέσεις να ανεβάσεις δύο βίντεο και έναν τίτλο “ματ εναντίον πυροσβεστών”» συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Στον εισαγγελέα το βίντεο με τα επεισόδια
Στον αρμόδιο εισαγγελέα και στον Συνήγορο του Πολίτη διαβιβάζεται το υλικό από τα επεισόδια της Πέμπτης με τους εποχικούς πυροσβέστες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το σύνολο του προανακριτικού υλικού, που περιλαμβάνει ένορκες καταθέσεις, βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό και το οποίο έχει συγκεντρωθεί από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, διαβιβάζεται στον εισαγγελέα και τον Συνήγορο του Πολίτη -ως αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού – προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση και πλήρης διερεύνηση περιστατικών, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αινιγματική δήλωση Τσίπρα
«Εδώ είμαι, δεν έφυγα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Όταν ρωτήθηκε «Πώς τα βλέπετε τα δικά σας, του ΣΥΡΙΖΑ;» ο κ. Τσίπρας απάντησε χαμογελώντας: «Άστα… Ας πούμε κάτι ευχάριστο..»
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ ο κοινοβουλευτικός διάλογος, με τον κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα». Στην ερώτηση εάν «θα “βοηθούσε” να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 5%» είπε: «Δεν ξέρεις πως θα λειτουργήσει αυτό. Μπορεί και να ενισχύσει κάποιες δυνάμεις».

«Να κρατάτε αποστάσεις»
Στην ερώτηση του Κώστα Διαμαντόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας, υπήρξαν απαντήσεις τόσο από τον Νίκο Κοροβέση, όσο και από τον Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Βασίλη Γιαννόπουλο. Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Διαμαντόπουλος, είπε με νόημα προς την Περιφερειακή Αρχή: «Να κρατάτε αποστάσεις από το θέμα για να μην χρεωθείτε μια πιθανή αποτυχία».

«Πάγος»
Όχι ότι είχε κανείς αμφιβολία για τον «πάγο» που θα επικρατούσε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά αρκετοί από τους παριστάμενους ένοιωσαν ένα… ψυχρό ρεύμα να χωρίζει τη μία πλευρά των καθισμάτων από την άλλη. Σε εκείνη που είχαν βάλει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από ζεστό και χαλαρό. Οι Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής αστειεύονταν μεταξύ τους αλλά και με τους υπουργούς και τους λοιπούς γαλάζιους που ήταν στα πίσω καθίσματα. Στην άλλη πλευρά, που καθόταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης περιστοιχιζόμενος εκ δεξιών από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Μόντι και εξ αριστερών από τον Αχ. Καραμανλή, η αμηχανία ξεχείλιζε.

Τα μαθηματικά του ΠτΔ
Η άσκηση της προεδρικής εκλογής δεν είναι πάντως εύκολη για τον Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, με το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο θέλει ιδανικά με πετύχει δύο αριθμούς στην ψηφοφορία. Το 151 και το 180. Πρακτικά ο Μητσοτάκης θέλει ο υποψήφιος πρόεδρος να έχει τουλάχιστον 151 ψήφους από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Φυσικά το άριστο είναι οι 156, που είναι η δύναμη του κόμματος, αλλά εφόσον το πρόσωπο προέρχεται από άλλο χώρο, είναι πιθανό να υπάρχουν απώλειες. Οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 5, ώστε να μην πέσουν οι γαλάζιες ψήφοι κάτω από το ψυχολογικό (και ισχυρών πολιτικών συμβολισμών) όριο των 151. Και φυσικά θα επιθυμούσε ο πρόεδρος να εκλεγεί με τουλάχιστον 180 ψήφους, που δείχνει και μία συναίνεση και αποδοχή, που παλαιότερα σήμαινε και το ευρύτερη απήχηση του προσώπου – άρα και της επιλογής του πρωθυπουργού.