Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣυντάξεις: «Αχταρμάς» με τα αναδρομικά, ποιοι πληρώνονται και ποιοι περιμένουν

Συντάξεις: «Αχταρμάς» με τα αναδρομικά, ποιοι πληρώνονται και ποιοι περιμένουν

Ο «γρίφος» των αναδρομικών.

«Βρήκα στο λογαριασμό μου 1000 ευρώ παραπάνω, να χαρώ ή έγινε λάθος και θα κληθώ να τα επιστρέψω;» αναρωτιέται δικαίως αναγνώστης του imerisia.gr αφού δεν μπορεί να βγάλει άκρη αν πρόκειται για αναδρομικά από τον επαναυπολογισμό των συντάξεων, αναδρομικά από λάθος η ελλιπή υπολογισμό της σύνταξής του η αναδρομικά από άλλες αιτίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την αναπάντεχη παρακράτηση που συνήθως αποτυπώνεται στο κουτάκι του ενημερωτικού «λοιπές οφειλές» όπου και πάλι ο συνταξιούχος ψάχνει απεγνωσμένα τα αίτια της περικοπής της σύνταξής του.

Η fast track διαδικασία έκδοσης των συντάξεων αφήνει πολλές φορές ιδίως στην παράλληλη ασφάλιση, έτη μήνες ή και μέρες που δεν έχουν υπολογιστεί και τα οποία έρχονται αργότερα ως προσαύξηση της σύνταξης.

Επίσης αναδρομικά προκύπτουν από τον επαναυπολογισμό των συντάξεων α) με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση β) με προσαυξημένο ασφάλιστρο όπως στην περίπτωση των συνταξιούχων της Ολυμπιακής και άλλων συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών) που κατέβαλαν εισφορές κύριας ασφάλισης πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019 γ) Στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δικαιούνται αναδρομικά.

Ενας «αχταρμάς»

Το συμπέρασμα είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας «αχταρμάς» το οποίο ούτε ο ΕΦΚΑ δε μπορεί να ξεμπλέξει αφού κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καταβάλλονται τα ποσά στους λογαριασμούς και ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Επιπλέον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγράφεται η αύξηση ή τα αναδρομικά χωριστά στο εκκαθαριστικό που εκδίδεται ηλεκτρονικά τον επόμενο μήνα. Η κλήση στο 1555 είναι μια λύση αφού αρκετοί έχουν πάρει απαντήσεις από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ ενώ άλλοι περιμένουν ακόμα ..στο ακουστικό τους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα , οι υπηρεσίες μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους εντοπίζουν κατηγορίες συντάξεων στις οποίες έχουν γίνει λάθη η εκκρεμεί ο επαναυπολογισμός και εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο επειδή δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία αποφεύγουν να προαναγγείλουν τις καταβολές.

Πάντως στο τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις του Αυγούστου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά από τον επαναυπολογισμό 550 πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ , 750 συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ, 500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και 750 συνταξιούχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι διορθώσεις είναι συνήθως προς τα πάνω, και οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση μαζί με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019.Τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ έχει ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο πλήθος των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 15.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί, είτε έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και γίνονται διορθώσεις.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβουν αναδρομικά άλλοι 4.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζα. Σ΄αυτήν την περίπτωση το λάθος οφείλεται στην Τράπεζα που έδωσε ανακριβή στοιχεία μισθοδοσίας στον ΕΦΚΑ.

Φορολόγηση πριν την πίστωση

«Αγκάθι» παραμένει η φορολόγηση του 20% των αναδρομικών πριν πιστωθούν στο λογαριασμό του συνταξιούχου.

« Αν για παράδειγμα ο συνταξιούχος δικαιούται αναδρομικά ύψους 10.000 ευρώ , θα βρει στο λογαριασμό του 8.000- επισημαίνει ο πρόεδρος του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος – Γι αυτό εμείς έχουμε προτείνει να καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό και η φορολόγηση να γίνεται μετά από συμπληρωματική δήλωση κάθε έτος από το 2019 που «τρέχουν» τα αναδρομικά. Ετσι ο φόρος θα είναι σαφώς μικρότερος η και μηδενικός στις περιπτώσεις χαμηλών συντάξεων. Επίσης έχουμε στείλει επιστολή στον ΕΦΚΑ για την έλλειψη ενημέρωσης. Για παράδειγμα στο εκκαθαριστικό του επόμενου μήνα, οι πρώην υπάλληλοι του ΟΕΚ βρήκαν την ενημέρωση που αφορούσε τα αναδρομικά τους , οι πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής ακόμα περιμένουν να ενημερωθούν. Μία σημαντική εκκρεμότητα είναι και ο επαναυπολογισμός των συντάξεων αναπηρίας με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών προκειμένου να υπολογιστεί η προσαυξημένη εισφορά 3.6%. Πρόκειται για 80.000 άτομα που περιμένουν στην ουρά.»

Ποια αναδρομικά έχουν ήδη καταβληθεί

Τον Μάιο έγινε καταβολή των αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων της Αγροτικής και τον Ιούνιο του 2024 για τους συνταξιούχους της Ιονικής.

Τον Ιούνιο καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί ανά συνταξιοδοτικό φάκελο.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθών επανυπολογισμών στους περισσότερους συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενώ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών για ορισμένους που παρουσιάζουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό.

Τον Απρίλιο καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

Αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού πληρώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024, οι συνταξιούχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία με με κοινές διατάξεις (ΙΚΑ αντί Δημοσίου) έχοντας καταβάλλει εισφορές κύριας σύνταξης υψηλότερες του 20%.

Πηγή: Hμερησία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ